Werknemers Mrax dreigen met hongerstaking

© brusselnieuws.be
27/12/2011
Bij Mrax, de beweging tegen racisme, antisemitisme en xenofobie, is zware sociale onrust uitgebroken. Aanleiding is het ontslag van een werknemer, maar de ontevredenheid zit dieper.

Dat schrijven Le Soir en La Libre Belgique dinsdag.

Vorige week werd het contract van een personeelslid aan het eind van de proefperiode niet verlengd. Maandag zijn zes van de acht werknemers daarom in staking gegaan tegen directeur Radouane Bouhlal. Ze dreigen zelfs met een hongerstaking. Volgens hen gedraagt Bouhlal zich als een dictator en zijn er al drie klachten wegens pesterij tegen hem ingediend. Het is ook al het 29ste ontslag sinds zijn aantreden als voorzitter in 2004. Die functie legde hij neer in februari 2011, maar werd dan directeur.

Sommige werknemers zijn ook niet tevreden met de visie van de bestuursploeg. Er zou te veel gefocust worden op arabo-islamitische thema's. Mensen uit die bevolkingsgroepen zouden ook te sterk vertegenwoordigd zijn. "Er zijn geen vertegenwoordigers meer uit de Turkse, de Joodse of de Sub-Sahariaanse gemeenschap," klaagt vakbondsafgevaardigde Malamine Fadiaba.

Activiteitenrapport
Voorzitter van de raad van bestuur Placide Kalisa ontkent de wanverhoudingen. "In ons activiteitenrapport staat duidelijk dat we vooral bezig zijn met discriminatie op de huizenmarkt, de arbeidsmarkt en in nachtclubs. We blijven ook ijveren om de negationismewet laten uitbreiden naar de genocide tegen de Armeniërs en de Tutsi's," zegt hij. "Maar daarnaast zullen we ook problemen rond islamofobie blijven aankaarten." Kalisa behoudt het vertrouwen in Bouhlal als directeur.

Mrax, gevestigd in Sint-Joost, was oorspronkelijk een links-georiënteerde, eerder vrijzinnige beweging, gesticht vlak na de Holocaust. De laatste jaren komt de beweging wel vaker in opspraak. Er waren klachten over een gebrek aan transparantie en dialoog en een gebrek aan pluralisme. Minister van Gelijke Kansen van de Franse gemeenschap Fadila Laanan (PS) schrapte daarom in 2010 en 2011 een aanzienlijk deel van de subsidies.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni