Binnenkort hebben directe en indirecte slachtoffers van aanslagen in België recht op een speciaal statuut. Daar worden bepaalde rechten aan verbonden, zoals terugbetaling van medische kosten en een vergoedingspensioen. Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) hebben een wetsontwerp klaar.
Wetsontwerp klaar voor statuut slachtoffers aanslagen
De bevoegde ministers beloofden vorige maand nog dat ze in februari met een wetsontwerp zouden komen om naar het parlement te sturen. Die belofte lijken ze nu na te komen, het ontwerp wordt binnenkort ingediend, staat te lezen in een persbericht van de twee excellenties.
De voorwaarden voor het statuut worden nu duidelijk afgelijnd. Allereerst moet de aanvrager Belg zijn of gewoonlijk in België verblijven. Hij/zij kan het statuut dan aanvragen als direct slachtoffer, maar ook als echtgenote of samenwonende van een direct slachtoffer. Als die laatsten overleden zijn, kunnen ook kinderen, ouders of grootouders het statuut aanvragen.
Vergoedingen
Wat zijn de rechten? Naargelang het gaat om een direct of indirect slachtoffer, heeft de dragen van het statuut recht op een vergoedingspensioen, terugbetaling van de medische kosten, terugbetaling van psychologische zorg en een bijkomend statuut van 'nationale solidariteit van slachtoffer van een daad van terrorisme'.
Zoals al vermeld in eerdere berichtgeving komen het statuut en de rechten in grote lijnen overeen met dat van burgerlijke oorlogsslachtoffers. Concreet zal het in België vooral gaan over de slachtoffers en nabestaanden van de Brusselse aanslagen op 22 maart 2016.
‘Liever goed dan snel’
Die laatsten hebben zich verzameld in verschillende slachtofferverenigingen. Twee van de voornaamste zijn Life4Brussels (Franstalig) en V-Europe (Nederlands- en Engelstalig). Deze verenigingen doen sinds de aanslagen regelmatig een oproep om een speciaal statuut, onder andere in de onderzoekscommissie naar de aanslagen.
De verenigingen zijn al een tijdje in gesprek met de ministers over de concrete invulling van het wetsontwerp. “Maar dat het nu al naar het parlement gaat verbaast me wel,” zegt Eddy Van Calster van V-Europe.
Het nieuws lijkt de echtgenoot van Brussels Airport-slachtoffer Fabienne Vansteenkiste licht te verontrusten. “Het speciaal statuut is uiteraard hoognodig, maar wij willen het eerst graag goedkeuren met de slachtofferverenigingen. Wat dat betreft is het voor ons eerder een kwestie van kwaliteit dan van snelheid."
Aanslagen Brussel 2016
Lees meer over: Samenleving , Politiek , Aanslagen Brussel 2016
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.