Wie ruimt het kanaalfietspad op?
Geen mooiere plek in Brussel om langs het kanaal te wandelen en te fietsen dan de Biestebroekkaai in Anderlecht. Maar wie er regelmatig een frisse neus ophaalt, kan niet naast het vele zwerfvuil kijken. Onder de Vanderbruggenbrug, net voor de recreatiezone en langs de Biestebroekstraat, het stukje fietspad dat het recreatiegebied voorafgaat, is sluikstorten eerder regel dan uitzondering.
Zoals wel vaker in Brussel ligt een bevoegdheidsvraagstuk aan de basis van het slechte beheer. De Haven van Brussel, Mobiel Brussel (dat onder de bevoegdheid valt van Mobiliteitsminister Brigitte Grouwels (CD&V)) als Net Brussel en de gemeente Anderlecht zijn betrokken partij. Maar wie precies voor welk stuk verantwoordelijkheid is, is minder duidelijk. De hete aardappel wordt graag doorgeschoven.
Omdat de toestand onhoudbaar werd en het vuil een smet op het blazoen van de Week van de Zachte Mobiliteit zou vormen, dat vorige week op de kaai gevierd werd, heeft de gemeente een week voordien zelf de boel opgekuist. "Maar dit is eenmalig," stelt schepen voor Netheid Elke Roex duidelijk. "We kunnen dit niet blijven doen en moeten dus op zoek naar een structurele oplossing."
Repressieve actie
Roex deed een poging om te achterhalen welke overheid voor de opkuis van welk stuk grond bevoegd is, door alle betrokken partijen per mail aan te schrijven. Een korte reconstructie: "Mobiel Brussel beheert de fietspaden langs het kanaal en onder de bruggen," stelt Fons Moens, directeur van de Haven van Brussel. De volgende mail is gericht aan Frederik Depoortere, de fietsmanager die onder de bevoegdheid van Brigitte Grouwels (CD&V) het fietsbeleid coördineert. "Het probleem ligt echt wel bij Net Brussel, dat de Gewestwegen moet proper houden," antwoordt Depoorter. Volgens de fietsmanager gebeurt dat ook sporadisch, zo'n drie à vier keer per jaar. Meer zou er door personeelstekort niet inzitten. Het stukje na de brug is dan weer eigendom van de Haven van Brussel, dat daarom zelf een contract met Net Brussel moet sluiten. Kafkaiaanse toestanden dus, waar niemand beter van wordt.
Op zoek naar een oplossing zal Elke Roex de komende weken Brussels Minister Brigitte Grouwels interpelleren. Wat de gemeente zelf betreft, die het stuk na de Klein Eilandstraat beheert, belooft de schepen om net als in andere Anderlechtse parken een repressieve actie te starten.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.