'Wij zijn niet het OCMW van het hele land'

Steven Vandenbergh
26/01/2010
Het OCMW van de Stad Brussel heeft sinds november vorig jaar aan meer dan driehonderd asielzoekers hulp geweigerd. Voorzitter Yvan Mayeur (PS) vraagt een dringende aanpassing van de wettelijke inschrijvingsprocedure, en een spreidingsplan. [1 reactie]

Yvan Mayeur, voorzitter van een van de grootste OCMW's van het land, luidt de alarmbel. Sinds november 2009 stond het Brusselse OCMW geen hulp toe aan 343 asielzoekers. De socialist Mayeur wijst het falende opvangtekort van de federale regering als oorzaak aan.

Wat is er aan de hand? Sinds Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, niet meer in staat is alle asielzoekers op te vangen, worden de nieuwkomers doorgestuurd naar de OCMW's van de gemeente waar ze ingeschreven zijn.

Maar hier wringt het schoentje, zegt de PS-topman. Veel asielzoekers schrijven zich namelijk in bij de Dienst Vreemdelingenzaken of bij het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen. En dat wil zeggen: in Brussel-stad, waar deze diensten nu eenmaal gevestigd zijn. Zo zijn de asielzoekers administratief in orde, maar de praktijk wijst uit dat velen intussen niet in Brussel-stad wonen, maar in andere Belgische gemeenten.

Als deze nieuwkomers hulp nodig hebben, kloppen ze logischerwijze aan bij het Brusselse OCMW. En die toevloed kunnen ze daar niet aan. "Wij zijn niet het OCMW van het hele land of het aanhangsel van het ministerie van Asiel en Migratie," zegt Mayeur. "Nu kloppen asielzoekers die bijvoorbeeld in Antwerpen (78 asielzoekers) of Schaarbeek (30) wonen, maar Brussel als officieel adres hebben, bij ons aan. Maar wij hebben de structuur noch de middelen om hen te helpen."

Spreidingsplan
Mayeur vraagt daarom dat de federale regering de nodige middelen aan Fedasil geeft. Daarnaast mag zijn OCMW niet langer opdraaien voor alle asielzoekers die in Brussel ingeschreven zijn. Ten slotte wil hij een billijk 'spreidingsplan' zodat Fedasil, als het de opvang niet kan bolwerken, wel de mogelijkheid heeft alle OCMW's aan te spreken om opvang te organiseren.

Mayeur roept Melchior Wathelet (CDH), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, en Philippe Courard (PS), staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie, op om actie te ondernemen. Met Courard, die op dezelfde golflengte zit als Mayeur, staat inmiddels een vergadering gepland. Wathelet is ook bereid om samen te zitten, maar zijn woordvoerster laat weten dat minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) bevoegd is voor de inschrijvingsprocedure. Turtelbooms kabinet kaatst de bal terug: "Het initiatief om de inschrijvingsprocedure te veranderen, moet van Wathelet komen."

Mayeur meldt nog een ander probleem. Sinds 2007 krijgen asielzoekers met medische problemen, die Fedasil zelf niet kan helpen door het opvangtekort, een behandeling in het Sint-Pietersziekenhuis. "Intussen staat daar een factuur van 1.145.000 euro open. Ik eis dat Fedasil die betaalt." Fedasil heeft "door de opvang­crisis algemeen genomen een grote achterstand met de betaling van facturen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni