Windenergie opwekken in de hoofdstad is haalbaar en rendabel na zeven jaar. Dat blijkt uit een studie van de VUB, die BDW inkeek. “Op hoge gebouwen is even veel wind als aan de kust,” zegt professor Mark Runacres.
Windmolens op torens lonen
Lees ook: Extra studie naar kleine stadswindmolens
D e studie kwam er in opdracht van Leefmilieu Brussel en werd samen met de ULB en het studiebureau 3E uitgevoerd. “We hebben metingen uitgevoerd op vier sites verspreid in de stad,” zegt professor Mark Runacres (VUB). “Twee industriële sites, waaronder de haven, een hoog gebouw (The Hotel) en een middenhoog gebouw aan de campus van Solbosch. Hieruit blijkt dat op het hoge gebouw de wind er snelheden haalt die vergelijkbaar zijn met die van de kust.”
De VUB heeft ook de terugverdientijd onderzocht. Voor de hoge gebouwen bedraagt die zeven jaar. “Dat is top, en beter dan zonnepanelen,” zegt Runacres. Bij de andere bestudeerde sites is de rentabiliteit minder overtuigend. Op het dak van The Hotel is plaats voor drie tot vijf windturbines.
Windenergie in een stedelijke omgeving is onontgonnen terrein. Stedelijke turbines lijken op windmolens op het platteland of aan de kust maar zijn, met een spanwijdte van drie tot acht meter, een stuk kleiner. “De ontwikkeling van kleinere windturbines staat in de kinderschoenen”, zegt Runacres. “Dat betekent dat er veel barslechte kwaliteit op de markt komt. We testen nu bestaande modellen om er zo de beste uit te halen.”
Stedelijke windmolens wekken tot vijftienduizend kilowattuur op per jaar. Dat is bescheiden, maar Runacres gelooft dat er nog verbetering mogelijk is. “Op drie jaar tijd hebben we al een enorme vooruitgang gezien. De kleinere windmolens zullen in de nabije toekomst beter en goedkoper worden.”
De VUB-studie ging ook de impact na van windturbines op de stad. “We hebben de gevolgen op geluid, schaduw, luchtverkeer en biodiversiteit onderzocht,” zegt Runacres. “Dat blijkt geweldig goed mee te vallen.”
Een heikel punt zijn de trillingen van windmolens op daken van torengebouwen. “Innoviris heeft een studie besteld om dit verder te onderzoeken en oplossingen te vinden.”
Pegels
Ook ijsvorming kan een probleem zijn omdat pegels dan in het rond vliegen. “Het volstaat om bij vriesweer de molen stil te zetten. Dat is hooguit enkele dagen per jaar,” zegt Runacres.
Bedoeling van het verdere studiewerk is expertise opbouwen zodat Brussel een pionier kan worden in de ontwikkeling van stedelijke windenergie. Knowhow opbouwen, en die exporteren. Dat is het plan.
“Onze logica is: het moet altijd economisch rendabel zijn en ten tweede moet de impact op de omgeving zeer klein zijn. Dan pas komt het secundaire voordeel. Een windmolen zorgt voor een groen imago, wat op zich ook economisch interessant kan zijn.”
Runacres ziet tot slot ook maatschappelijke voordelen. “Energieproductie dicht bij de mensen zorgt voor een groter draagvlak voor hernieuwbare energie. Daarnaast worden mensen zich meer bewust van de energievraag en het aanbod.”
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.