Winkeliers moeten uit Sint-Honorédoorgang

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
18/04/2012
De onafhankelijke platenzaak Caroline Music en de andere handelaars van de Sint-Honorédoorgang hebben van de nieuwe eigenaar, B&W Holdings, het bericht gekregen dat ze tegen eind september weg moeten zijn. B&W verbreekt de huurcontracten omdat het de galerij wil opknappen.

D e Sint-Honorédoorgang, of­tewel de Passage Saint-Honoré, is de kleine, beetje afgeleefde winkelgalerij tussen de Kiekenmarkt en de Kleerkopersstraat. De rustige Passage telt maar goed een dozijn winkels, variërend van tattoos en piercings tot telecom en juwelen.

De bekendste winkel is ongetwijfeld Caroline Music, zowat de enige onafhankelijke platenzaak die Brussel nog rest. De muziekhandel zit er al 31 jaar. Maar ook de meeste andere handelaren zijn anciens. AB Travel vierde twee jaar geleden zijn 25-jarige bestaan, Boutique Selina zit er al dertien jaar, net als de piercingshop Mystical Bodies. Ook kapper Jimmy is een vaste waarde.

Velen kennen de Sint-Honorédoorgang omdat het ministerie van Financiën, en dus ook de belastingdienst, er jarenlang de bovenverdiepingen betrok. Eind juni lag er halverwege de galerij steevast een berg bruine enveloppen, afkomstig van Brusselaars die op de valreep hun belastingbrief kwamen deponeren.

Financiën verliet enkele jaren geleden het gebouw en sindsdien staan de verdiepingen leeg. Het pand, dat tot dan beheerd werd als vastgoedcertificaat, werd verkocht aan een joint venture van de Amerikaanse Carlyle-groep en Benelux Property, van de Britse familie MacGregor. Zij wilden de winkelgalerij opknappen en op de bovenverdiepingen luxe studentenkamers inrichten onder de naam City Living. Maar de crisis brak uit en de Stad Brussel bleek niet erg gecharmeerd door het plan.

Dus probeerde de joint venture het gebouw weer van de hand te doen. Omdat de verkoop niet vlotte, werd beslist het gebouw op te splitsen. Uiteindelijk gingen de verdiepingen naar de projectontwikkelaar Château Promotion, die er nu koop­appartementen in maakt.

De winkelgalerij en de onderliggende parkeergarage werden vorig jaar verkocht aan B&W Holdings, de vennootschap van twee privé-investeerders, Jack Blaiberg en Simon Weber. B&W stuurde eind vorig jaar een brief naar de huurders van de winkelgalerij waarin de handelshuur werd opgezegd. Reden? De geplande zware renovatie. Van een eventuele terugkeer na de werkzaamheden was geen sprake. Verschillende huurders probeerden de beslissing nog langs juridische weg ongedaan te maken, maar de vrederechter gaf de eigenaar gelijk. Eind september moeten de huurders weg zijn. Bij wijze van schadevergoeding krijgen ze één jaar huur.

Huur verviervoudigd
Voor sommige huurders is de verbreking van de handelshuur een flinke strop. Voor Selina Fernandez de la Vega bijvoorbeeld, de Spaanse bazin van Boutique Selina, een zelfstandige boetiek gespecialiseerd in de betere Italiaanse merken. In haar winkeltje komen vooral veel vaste, wat oudere klanten, veel Vlamingen ook, die haar tips en adviezen op prijs stellen. Fernandez de la Vega's handelshuur werd vier jaar geleden verlengd tot in 2017. "Dat was het moment waarop ik wou stoppen met werken. Nu moet ik voor die enkele jaren op zoek naar een ander pand."

Een idee van waar ze met haar kleine boetiek naartoe kan, heeft ze nog niet. "Hier vlakbij in de Kleerkopersstraat of de Grasmarkt is uitgesloten. Daar beginnen de huren vanaf 5.000 euro per maand. Alleen grote ketens kunnen dat betalen. Misschien moet ik Stokkel proberen."

Ook de uitbater van Caroline Music hoopt dat hij snel een pand van minstens honderd vierkante meter tegen een redelijke prijs vindt. Voor hem was de Sint-Honorédoorgang ideaal: pal in het centrum en toch niet te duur. Een maandhuur van meer dan 4.000 euro kan hij niet betalen. "Ik verkoop platen, daar is niet zoveel mee te verdienen."

In het midden van de galerij zit de moderne broodjeszaak The Foodbox, een van de 'jongere' winkels in de Passage. Uitbater David Seghers vestigde zich er zes jaar geleden. Met een 'waterdicht' handelshuurcontract zodat de eigenaar hem eigenlijk niet weg krijgt. "Maar veel schiet ik daarmee niet op. Over enkele maanden zijn alle winkels hier weg en als er dan ook nog eens werkzaamheden beginnen..." Over de omvang van die renovatie heeft Seghers overigens zijn twijfels. "Zullen de verbouwingen echt zo ingrijpend zijn als de eigenaar voor de rechtbank liet uitschijnen? Er is nog altijd geen bouwvergunning aangevraagd. Is het niet gewoon een manier om andere huurders te kunnen nemen, die vier, vijf keer meer betalen dan wij nu?"

Ook voor Seghers is de huurverbreking een flinke streep door de rekening. "Ik heb net de eerste moeilijke jaren achter de rug. De investeringen zijn afbetaald en het begint hier te draaien. En nu dit." Hij hoopt nog op een akkoord met de eigenaars.

Bashir, de exploitant van AB Tours, op de hoek van de Passage, ontkent niet dat de renovatie nodig is. Hij heeft er, als zakenman, ook begrip voor dat iemand een nieuwe richting uit wil. Maar het gaat hem om de manier waarop de eigenaar zijn beslissing kenbaar maakte aan de huurders, zonder enige vorm van voorafgaand overleg. "Niemand weet wat er gaat gebeuren, niemand kreeg het voorstel om achteraf terug te komen." Bovendien wordt de galerij door de nieuwe eigenaars helemaal verwaarloosd, zegt Bashir. Zijn toegangsdeur naar de Kleerkopersstraat gaat niet meer open, de verwarming is stuk en er is waterinsijpeling.

De Passage zelf ligt er, mede door de werkzaamheden op straat, stoffig bij en sommige lampen zijn stuk. "Je moet al echt van de winkels houden om de galerij binnen te lopen." En toch moet hij elke maand de hoge lasten betalen. Hij vindt het dan ook niet zo'n ramp om te verhuizen en in de buurt opnieuw te beginnen. Hij heeft zelfs al enkele panden op het oog. "Maar ik was liever op een positieve noot geëindigd."

Simon Weber van B&W Holdings laat weten dat er wel degelijk een renovatie op til is. "Om op de verdiepingen appartementen te kunnen maken moeten in heel het gebouw nieuwe leidingen gelegd worden. Bovendien moeten de airco en de andere technische voorzieningen in de galerij gemoderniseerd worden. Alles dateert nog van de jaren 1950. Voorts halen we de mezzanines in de winkels weg en worden sommige handelspanden verbreed. Daarom moeten de huurders weg."

Wanneer het werk van start gaat en of er al een bouwvergunning is, weet Weber niet. "Dat is allemaal in handen van de architecten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni