De winteropvang voor daklozen biedt te weinig plaatsen, de hygiëne laat te wensen over, en het inschrijfsysteem via de telefoon is onbetrouwbaar. Dat blijkt uit een enquête bij de gebruikers van de opvang.
'Winteropvang niet veilig en niet hygiënisch genoeg'
Het Brussels Platform Armoede ondervroeg een groep daklozen over hun ervaringen met de Winteropvang van Samusocial. Die werden maandag voorgesteld tijdens een persconferentie waarbij ook heel wat daklozen waren opgedaagd. Maandagnacht is immers de laatste nacht dat ze in de opvang terecht kunnen.
“Eerst en vooral zijn er veel te weinig plaatsen. Nog geen kwart van de Brusselse daklozen kan in de opvang terecht”, getuigt Oussin.
Een andere veel voorkomende klacht is het systeem waarbij daklozen via de telefoon een plaats moeten reserveren. Daar moet een alternatief voor voorzien worden, vinden de gebruikers. “Vaak moet je heel lang wachten voor er iemand opneemt, en dan worden er nog dikwijls fouten gemaakt”, aldus Oussin.
Een ander heikel punt is de hygiëne. “De toiletten en douches zijn vaak smerig”, getuigt Brahim. “Het zou ook beter zijn als elke persoon zijn eigen lakens en dekens zou kunnen behouden.” Het Platform vraagt om ten minste poetsproducten ter beschikking te stellen, zodat daklozen die willen zelf kunnen poetsen.
Daarnaast moet veiligheid een prioriteit worden. Mensen vrezen dat hun spullen gestolen worden, en houden er niet van een kamer te moeten delen met druggebruikers. “Elke dag worden er zaken gestolen”, getuigt Claude. “Dat zijn vaak schoenen, eten of het beetje geld dat we hebben.”
Volgens het Platform moet Samusocial ervoor zorgen dat de daklozen kunnen slapen zonder dat ze hoeven te vrezen voor hun spullen. “Iedereen moet een afgesloten kastje krijgen, en men moet zorgen voor voldoende security”, zegt Cremmerye.
Falend beleid
De grootste prioriteit blijft echter het voorkomen van dakloosheid. “De winteropvang zou overbodig moeten zijn”, aldus Cremmerye. “Er moeten meer structurele plaatsen komen. De overheid communiceert nu wel dat een paar gezinnen drie maanden langer mogen blijven, maar dat geldt niet voor alle gezinnen. Zelfs voor kinderen is een opvangplaats dus niet langer gegarandeerd.”
“Met opvang alleen gaat men het probleem ook niet oplossen. Het daklozenprobleem van Brussel is een resultaat van falen in andere beleidsdomeinen: huisvesting, migratie, geestelijke gezondheidszorg enzovoort.”
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.