Winterpret kan doorgaan zoals gepland

Sarah Declercq
© BRUZZ
26/11/2021
Updated: 26/11/2021 18.13u

De nieuwe coronamaatregelen hebben amper of geen gevolgen voor de Brusselse kerstmarkt. En dus is Winterpret vanaf vrijdag terug van weggeweest, voor zijn twintigste editie. Hoe dan ook zal je voor Winterpret dit jaar een polsbandje nodig hebben en zal je op de terrassen van de kerstmarkt een bubbel van zes moeten respecteren. Maar welke coronamaatregelen gelden er nog? En waar krijg ik zo'n polsbandje?

Wanneer vindt Winterpret plaats?

Vanaf vrijdag 26 november tot zondag 2 januari is Winterpret iedere dag geopend van 12 tot 22 uur, behalve op vrijdag 24 en 31 december. Dan sluiten de chalets al om 18 uur.

Waar kan ik Winterpret binnen geraken?

Winterpret werkt niet met ingangen. Zoals elk jaar kan je van overal aansluiten.

Welke coronamaatregelen hanteert Winterpret?

Iedereen die iets wil drinken, eten of een attractie bezoeken, moet verplicht het CST kunnen aantonen aan de hand van een polsbandje (zie verder).

Wie geen CST heeft kan zich ook laten testen. Dat kan in Casino Viage, op de Anspachlaan. Een antigeentest kost er 15 euro. “Bezoekers kunnen daar een test uitvoeren om alsnog een bandje te halen,” zegt Marina Bresciani, woordvoerster van Brussels Major Events.

Over het hele gebied van Winterpret is het dragen van een mondmasker verplicht vanaf 10 jaar. Ook de handelaars en de exploitanten op de kerstmarkt moeten verplicht een mondmasker dragen.

mondmasker-zone-winterpret-2021-page-001.jpg

| De plaatsen waar je een mondmasker moet dragen tijdens Winterpret.

Hoe wordt er gecontroleerd op het CST?

Om te controleren op het CST moet iedereen die iets wil eten, drinken of de attractie gebruiken een polsbandje afhalen. “De moeilijkheid is dat het parcours zich in de openbare ruimte bevindt. Het polsbandje zorgt ervoor dat niet iedereen die er passeert een CST moet hebben,” zegt Maïlys Charlier, woordvoerder van Brussels schepen van Toerisme en Grote Evenementen, Delphine Houba.

Iedereen ouder dan 16 jaar kan een polsbandje ophalen op verschillende punten langs het parcours.

Waar en wanneer kan ik een polsbandje halen?

Er zijn tien ophaalpunten. Die bevinden zich op de Vismet (Brandhoutkaai 19), op de Varkensmarkt (tegenover nummer 32), aan Sint-Katelijne, aan De Brouckère, aan Bisschop (tussen de Anspachlaan en de Bisschopsstraat), aan de Beurs (Devauxstraat), op de Grote Markt (rechts voor het Stadhuis), op het Sint-Jansplein, aan het Centraal-Station (Europakruispunt) en in de Koningsstraat (aan Brussels Info Place).

De chalets waar de polsbandjes verkrijgbaar zijn, zijn elke dag open van 11 tot 21 uur, of van 11 tot 18 uur in het geval van Brussels Info Place en op de Grote Markt.

polsbandjes_kerstmarkt_winterpret_2021-page-001_1.jpg

| Alle plaatsen waar je een polsbandje kan ophalen. Het polsbandje krijg je na vertoon van je Covid Safe Ticket.

Kan ik met één polsbandje elke dag naar Winterpret?

Nee, elke dag moet je een nieuw polsbandje gaan halen. “Elke dag heeft het bandje een nieuwe kleur om fraude te vermijden,” zegt Charlier. “Zo vermijden we dat mensen de bandjes doorgeven en kunnen we er zeker van zijn dat niet-gevaccineerde personen zich elke dag laten testen.”

Is er een maximumaantal toegelaten personen?

Enkel op de schaatsbaan zijn maximaal 200 personen tegelijkertijd toegelaten.

Is er controle op het dragen van een mondmasker en het polsbandje?

"Het personeel van de vzw Bravo, de stewards van de organisatie van Winterpret (BME) en de politie zullen erop toezien dat de coronamaatregelen door iedereen worden nageleefd," aldus Maïlys Charlier. "De stewards zullen mensen er vriendelijk op wijzen dat ze een mondmasker moeten dragen. Zij zijn in ieder geval geen politie, ze zijn er vooral om te helpen," zegt ook Bresciani.

Kan ik met mijn tienkoppige vriendengroep jenevertjes drinken op een terrasje van een chalet?

Nee, jullie moeten opsplitsen. 'De bubbels' moeten gerespecteerd worden, zo klinkt het op de website van Winterpret, ook al is de maatregel met bubbels op federaal vlak al even afgeschaft. Volgens de woordvoerster van schepen Houba, Maïlys Charlier gaat het om een bubbel van zes. "Dit om ervoor te zorgen dat er niet te veel mensen bij elkaar zijn en dat de groepen niet te veel mengen. Het zorgt er eigenlijk voor dat de veilige afstand kan worden bewaard," zegt Charlier. Op de terrassen van Winterpret zijn overigens de voorschriften van de horeca buiten van toepassing.

plaisirsdhiver-2019-32.jpg

| Ook dit jaar is er tijdens de winterperiode een grote kerstboom te bewonderen op de Grote Markt.

Is het parcours van Winterpret hetzelfde als vorige jaren?

Het parcours is voor deze editie iets uitgebreid met enkele nieuwigheden om de bezoekersstroom vlotter te laten verlopen, klinkt het bij de organisatie van Winterpret, BME.

Welke nieuwigheden zijn er?

Voor het eerst is er ook Winterpret in het Ter Kamerenbos, van 3 december tot 9 januari. Je vindt er een schaatspiste, draaimolens, curling- en sleepistes en een lichtparcours.

Sinds dit jaar is er ook een 'après-skidorp' op het Muntplein. Op het Europakruispunt kan je daarnaast nog twee andere nieuwigheden bewonderen: de audiovisuele installatie Galaxy Express en een trompe-l’oeil fresco van Infrabel. Bovendien is er op het Museumplein ook een videomapping-installatie genaamd Behind The Walls. In de Anspachgalerij is er ten slotte nog de ‘Creators Factory’, een duurzame markt met ambachtslieden.

plaisirsdhiver-2019-9.jpg

| Op de schaatsbaan zijn maximaal 200 personen tegelijkertijd toegelaten.

Hoeveel chalets zijn er?

Winterpret telt 225 handelaars die een of meerdere chalets uitbaten.

Hoe geraak ik op Winterpret?

Voor wie met de fiets komt, kan zijn fiets gratis parkeren in de beveiligde parkings in de metrostations Beurs en De Brouckère. Er is ook een buitenparking beschikbaar aan de kaai van de Varkensmarkt en op het Albertinaplein. Met de trein kom je via het Centraal Station, met de metro en de tram kom je langs de Beurs en De Brouckère.

Wie met de auto komt, moet dieper in de portefeuille tasten. Vanaf vrijdag (tot het einde van Winterpret) wordt parkeren in de Kaaienwijk fors duurder (10 euro/uur) omdat de Stad Brussel op die manier wil overtuigen om gebruik te maken van het openbaar vervoer of de overstapparkings. Bewoners van de Vijfhoek kunnen er wel nog steeds parkeren met een bewonerskaart. Ter compensatie worden de parkings Coovi en Kraainem in het weekend gratis (tijdens de week kost parkeren er drie euro). De ondergrondse parkings in de stad blijven eveneens toegankelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Winterpret , Delphine Houba

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni