Woningbouw in Aarschotstraat sleept aan
De huizen moeten een dam opwerpen tegen de uitdijende prostitutie in de Aarschotstraat. Door hoekgebouwen te onteigenen, af te breken en door woningen te vervangen, wou de gemeente vermijden dat de bordeelhouders zich ook in de zijstraatjes van de beruchtste straat van Brussel zouden gaan vestigen.
De gemeente had er ook het geld voor, via een wijkcontract van het Brussels Gewest. Dat liep in november vorig jaar af. Vandaag zijn de acht gebouwen, op één na, in onafgewerkte ruwbouwfase. "Sommige moesten al een jaar klaar zijn," zegt Els Penne van RenovaS, het gemeentebedrijf dat de wijkcontracten opvolgt. "De aannemer heeft de werven een na een laten aanslepen."
Zopas heeft RenovaS de verantwoordelijke aannemer aan de deur gezet. Schaarbeek kan nu op zoek naar een nieuwe aannemer. Minder goed nieuws is dat de gemeente het geld van het wijkcontract kwijt is. "We zullen proberen het geld op de aannemer te verhalen, maar de procedure kan jaren aanslepen," aldus Penne.
RenovaS berekent nu hoeveel het de gemeente kost om de werven weer op te starten en de huizen af te werken. Eind deze week zou hier meer duidelijkheid over moeten bestaan. Dat betekent hoedanook een flinke streep door de rekening van de armlastige gemeente. Er is wel een oplossing in de maak. "We kunnen een groot deel financieren via het federaal Grootstedenfonds," zegt Nathalie De Swaef van het kabinet van schepen van Huisvesting Luc Denys (Groen!). De gemeente kan dan wel geen andere huisvestingsprojecten meer aanvatten met de federale fondsen.
Als de woningen in de Aarschotstraat klaar zijn, zullen ze beheerd worden door de gemeentelijke huisvestingsdienst en mogelijk ook door een sociaal verhuurkantoor.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.