Woonbond ontgoocheld over afvoeren huurrichtprijzen
Lees ook: Groen licht voor huurrichtprijzen
In haar Woonbarometer maakt de Bond het rapport van de regering op. Van de 73 maatregelen uit het regeerakkoord zijn er 21 gerealiseerd en 30 in uitvoering. De overige 22 zullen er niet meer komen, vreest de Woonbond.
Vooral het feit dat de beloofde omkadering van de huurprijzen er niet gekomen zijn, is een ontgoocheling. Die maatregel moest een einde maken aan de steeds stijgende huurprijzen, die ervoor zorgen dat wonen een steeds grotere hap uit de gezinsbudgetten neemt. In een studie werden per wijk huurrichtprijzen opgesteld. Eigenaars die onder die prijzen verhuurden, konden een fiscale korting krijgen.
Maar in juni kondigde staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo) aan dat de maatregel er uiteindelijk niet zou komen. De kortingen voor eigenaars zouden te duur worden voor Gewest en gemeenten.
"Nochtans rijzen de huurprijzen nu de pan uit en hebben veel Brusselse gezinnen het moeilijk", zegt Werner Van Mieghem van de BBRoW. De Bond wil dat de regering een systeem van huurtoelages invoert, en daarvoor zijn richtprijzen nodig. "Doe je dat zonder richtprijzen, dan stijgen de huurprijzen gewoon mee. Wij pleiten ervoor om niet met fiscale voordelen voor eigenaars te werken, maar verplichte richtprijzen in te voeren. Eigenaars vragen anders toch gewoon wat ze willen."
Nederland
In het buitenland bestaat zo'n systeem al, zegt Van Mieghem. "In Nederland bijvoorbeeld zijn er objectieve criteria voor huur. Huurders die denken dat ze te veel betalen, kunnen naar een commissie stappen. Daar bestaat trouwens ook een algemene huurtoelage voor arme gezinnen."
In Brussel is er de afgelopen maanden wel een nieuwe huurtoelage ingevoerd, maar die is bestemd voor slechts een duizendtal gezinnen en voor een te laag bedrag, zegt Van Mieghem.
Leegstand
De Bond is wel tevreden met de nieuwe Huisvestingscode die het afgelopen jaar werd ingevoerd, waardoor onder andere de strijd tegen leegstand efficiënter kan gevoerd worden. Ook de aankondiging van de bouw van meer dan zesduizend woningen valt grosso modo in goede aarde.
De Bond roept de regering dan ook op in de laatste maanden van de legislatuur nog een tandje bij te steken.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.