Woonbonus in Brussel: 'Geen afgelijnde plannen'
De zesde staatshervorming hevelt vele bevoegdheden over van de federale overheid naar de gewesten, onder meer ook de woonbonus. Dat is de fiscale aftrek die men geniet voor hypothecaire leningen bij de aankoop van een woning. Tegelijk is afgesproken dat niet al het geld dat gepaard gaat met die bevoegdheden naar de gewesten komt. Reden is dat ook de gewesten hun bijdrage moeten leveren tot de besparingen.
'Verwerven van woning door jonge koppels is prioriteit'
In Vlaanderen woedt volop het debat over de toekomst van de woonbonus, vanaf 1 juli 2014 gewestbevoegdheid. In Brussel blijft het merkwaardig stil.
Gevraagd naar verduidelijking laat Brussels minister van Financiën en Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) het volgende weten: "Op dit ogenblik hebben we nog geen afgelijnde plannen. Wat niet wil zeggen dat we er niet mee bezig zijn. Het toegankelijk houden van de woningmarkt voor personen met middeninkomens en vooral jonge koppels die hun eigen woning willen verwerven, is een prioriteit van de Brusselse regering. We ontwikkelden er al tal van maatregelen voor. We bestuderen nu hoe we in Brussel, met de nieuwe bevoegdheden, dat nog beter kunnen doen", aldus Vanhengel.
De woonbonus raakt aan de geldbeugel van vele mensen. In 2011 genoten meer dan twee miljoen Belgen van deze fiscale aftrekbaarheid.
'Huidig systeem onrechtvaardig'
In Vlaanderen stelt minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) voor om het systeem "meer rechtvaardig te maken".
"Het huidige systeem is onrechtvaardig voor alleenstaanden en eenoudergezinnen", zegt ze woensdag in De Morgen. "Koppels die een huis kopen, genieten twee keer van een fiscale aftrek. Eenoudergezinnen en alleenstaanden maar een keer."
Het huidige systeem zorgt er ook voor dat wie meer verdient, meer kan aftrekken. Van den Bossche pleit voor een vaste aanslagvoet voor de woonbonus van 45 procent om die ongelijkheid weg te werken.
Volgens vele vastgoedspecialisten werkt de woonbonus een stijging van de woningprijzen in de hand. Een vermindering van de woonbonus zou dan gepaard gaan met een evenredige daling van de prijzen op de woningmarkt.
'Na de verkiezingen'
Raken aan de woonbonus is een politiek gevoelige kwestie. De discussie wordt allicht uitgesteld tot na de gewestverkiezingen van mei 2014. Dat bevestigt Vanhengel woensdagnamiddag. "Hoe dan ook worden mogelijke hervormingen pas mogelijk na de verkiezingen van mei 2014 en met eventueel ingang in 2015. Uiteraard moeten de bestaande rechten voor de lopende leningen worden gevrijwaard. Prioriteit in Brussel moet zijn het verwerven van een eerste woning."
Het Brusselse Gewest heeft een fiscale taskforce van professoren in het leven geroepen rond deze problematiek. Vanhengel verwacht hun rapport in oktober. Dat rapport dient ter voorbereiding van de volgende legislatuur.
Open VLD vindt dat de woonbonus in Vlaanderen moet behouden blijven.
Olivier de Clippele (MR), voorzitter van de commissie Wonen in het Brussels parlement, zegt dat een eventuele afschaffing van de woonbonus vooral de Brusselse middenklasse zou treffen. Hij zal staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo) hierover interpelleren na het parlementair reces.
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.