Youssef Kobo over 11 juli: 'Zelf ga ik niet met de Vlaamse vlag zwaaien'

HUB
© BRUZZ
06/07/2016

Het vieren van de Vlaamse feestdag in Brussel heeft absoluut zin. Brussel is de hoofdstad van Vlaanderen. Vlaanderen is de helft van ons DNA.

Met een feest kan je de band Brussel-Vlaanderen aanhalen. En je staat stil bij de grote minderheid Nederlandstaligen hier.

Het is logisch dat niet heel Brussel rechtveert voor deze feestdag. Brussel is een unieke hybride mix van culturen en religies. Wekelijks zijn er vieringen waar de rest van de bevolking geen weet van heeft. Vandaag, 30 juni, vieren sommige van mijn vrienden bijvoorbeeld de Congolese onafhankelijkheidsdag. Idem met de Europadag in mei. Mensen van buiten de Europese bubbel hebben daar weinig mee. Of nog, het suikerfeest op 6 juli, heel belangrijk voor een groot deel van de Brusselse bevolking maar niet iedereen viert het.

Dat is het mooie aan Brussel, die superdiversiteit. Elke dag valt er iets te beleven.

Wat ik dit jaar ga doen op 11 juli weet ik nog niet. Meestal kijk ik vanop een terrasje toe naar een of andere parade. Zelf ga ik niet met de Vlaamse vlag zwaaien. Ik geloof niet in het strakke keurslijf van één identiteit. Ik ben Vlaming, Brusselaar, Belg en Europeaan en ook nog Marokkaan en moslim. En dat allemaal mooi naast elkaar.

11 juli 2016

Maandag is het feest. Vlamingen herdenken de Guldensporenslag. Met dank aan Hendrik Conscience. Maar hoe vieren de Brusselaars die dag? We vroegen het aan elf mensen met een mening, van Bart Maddens tot Abou Jahjah. Dat en meer nieuws over de Vlaamse Feestdag vind je in het dossier hieronder.   

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , 11 juli 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni