Een anonieme YouTuber organiseert sinds vorige maand opvallende schattenjachten in Brussel. De man verstopt wekelijks 150 euro op diverse locaties in verschillende Brusselse gemeentes. Vervolgens geeft de Brusselaar via zijn kanaal 'Cache cash' tips over de verstopplaats. Wie het geld vindt, mag het houden.
YouTuber 'Cache cash' verstopt geld in Brussel
De YouTuber propt 150 euro in een plastiek zakje of in een verrassingseitje van Kinder Surprise. Die schat verstopt hij dan op een onbekende locatie in Brussel. De ene keer ligt het geld onder een stoeptegel, de andere keer plakt het geld achter een verkeersbord en soms ligt het gewoon in een struik. De man geeft nog een tip en verklaart de jacht nadien voor geopend.
Advertentie-inkomsten
Al zes keer organiseerde de Brusselse YouTuber zo'n speurtocht. "Cache cash", genoemd naar een gelijknamige Franse film uit 1994. De eerste vond op 14 september plaats in Sint-Lambrechts-Woluwe. Nadien volgden Oudergem, Brussel-Stad, Koekelberg, Sint-Gillis en Schaarbeek. De eerste schattenjacht was makkelijk. Maar nu het spel aan bekendheid wint, gaat ook de moeilijkheidsgraad omhoog.
Bij het ter perse gaan van deze tekst volgden zo'n 600 personen het mysterieuze YouTube-kanaal. De initiatiefnemers beloven de prijzenpot op te trekken naar 1.500 euro zodra de kaap van 1.000 volgers gerond is. Waar het geld vandaan komt, is niet duidelijk. Maar het concept erachter is duidelijk: snel naambekendheid en volgers winnen, zodat er advertentie-inkomsten binnenvloeien.
Niet illegaal, wel zorgwekkend
'Cache cash' wordt zo zelfbestuivend: geld verdienen door geld te verdelen. In een gesprek met RTBF zegt een van de organisatoren dat de opbrengst niet alleen dient om de schattenjacht te financieren en de eerste gulle schenkers terug te betalen, maar ook om goede doelen te ondersteunen.
De politie stelt zich vragen bij de herkomst van het geld, maar ziet geen graten in het organiseren van zo'n schattenjacht. Wel kunnen er problemen ontstaan wanneer verschillende personen de schat op hetzelfde moment opsporen. "Discussies of gevechtjes zijn dan niet ondenkbaar. In principe moet voor elk publiek evenement een aanvraag gebeuren bij de burgemeester. Dat is hier niet gebeurd", aldus een woordvoerster van de zone Brussel-Noord.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , YouTube , Cache cash
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.