Yvan Mayeur over 11 juli: 'Brusselse identiteit wordt sterker'

LV
© BRUZZ
06/07/2016

"W kunnen niet anders dan vaststellen dat steeds meer inwoners van Brussel zich in de eerste plaats Brusselaar voelen. Dat geldt volgens mij evenzeer voor Nederlandstaligen als voor Franstaligen."

"Je moet een onderscheid maken tussen twee niveaus. Enerzijds heb je het politiek-institutionele verhaal. Daarbij is het normaal, logisch en coherent dat politieke verantwoordelijken bij elkaar komen in het stadhuis van Brussel, nog altijd de hoofdstad van het land en van Vlaanderen.

Zelf zal ik daar niet aanwezig zijn. Ik respecteer de traditie dat de Nederlandstalige schepenen – de Stad Brussel heeft er twee – het hele stadsbestuur vertegenwoordigen. Ik vind dat goed zo. Waarschijnlijk zouden sommigen er zich ook aan storen mocht ik er wel zijn (lacht).

Anderzijds kunnen we niet anders dan vaststellen dat steeds meer inwoners van Brussel zich in de eerste plaats Brusselaar voelen. Dat geldt volgens mij evenzeer voor Nederlandstaligen als voor Franstaligen. Het lijkt me onvermijdelijk dat die Brusselse identiteit alleen maar sterker wordt. Dat hoeft niet te betekenen dat andere gevoelens van gemeenschap gaan verdwijnen. Het is eerder een dimensie die erbij komt en aan belang wint.

De Vlaamse Gemeenschap blijft wat mij betreft wel altijd welkom om haar feest in Brussel te organiseren, net als de Franse Gemeenschap. Het is goed dat de Vlaamse en Waalse cultuur zich kunnen uitdrukken in Brussel."

11 juli 2016

Maandag is het feest. Vlamingen herdenken de Guldensporenslag. Met dank aan Hendrik Conscience. Maar hoe vieren de Brusselaars die dag? We vroegen het aan elf mensen met een mening, van Bart Maddens tot Abou Jahjah. Dat en meer nieuws over de Vlaamse Feestdag vind je in het dossier hieronder.   

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , 11 juli 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni