Zand legt waterzuiveringsstation lam
Het waterzuiveringsstation Noord werd in maart 2008 officieel ingehuldigd. De installatie was toen net een jaar in gebruik.
Bij de opening van het station werd de Brusselaar met superlatieven om de oren geslagen, maar de realiteit blijkt vandaag anders, zegt Brussels parlementslid Els Ampe (Open VLD): "Blijkbaar was het lastenboek niet correct en zit er teveel zand in het water, waardoor de machines van het station stuk gaan. Daarom denkt men eraan om het zuiveringsstation stop te zetten, wat ronduit schandalig is," aldus Ampe.
Momenteel ligt het station stil om herstellingswerken uit te voeren. Het aantal herstellingen als gevolg van het zand ligt zo hoog, dat de exploitant ermee dreigt de installatie voor kerstmis volledig stil te leggen.
"Blijkbaar is er een conflict tussen de administratie van het zuiveringsstation en het Gewest, en worden de Brusselaars de dupe van dit conflict," dixit Ampe.
Wat nodig is, is een extra zandfilterinstallatie. Maar daarvoor moet het Gewest met geld over de brug komen.
"Die installatie blijkt nodig te zijn. Maar als ze er niet komt, kan men blijkbaar zomaar beslissen om het water niet meer te zuiveren," stelt Ampe vast. "Ik vind het ongelooflijk dat men in een moderne maatschappij zelfs nog maar overweegt het water van de Brusselaars niet meer te zuiveren."
Over twee weken ligt de hele kwestie op de tafel van de commissie Leefmilieu en hoopt Els Ampe dat Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) met een volwaardig antwoord op de proppen komt.
"Men overweegt om de machine vlak voor kerstmis stil te leggen, dus ik vraag aan de minister zo snel mogelijk actie te ondernemen," zegt Ampe. "Zoniet hebben de Brusselaars op Kerstmis geen zuiver water meer."
Bij Acquiris zegt men van het probleem op de hoogte te zijn en dat zand in water nu eenmaal normaal is. Volgens de exploitant zijn er helemaal geen zware problemen, maar kan men ook nog niet zeggen wanneer de installatie weer operationeel zal zijn.
Het station zuivert het afvalwater van 1,1 miljoen mensen, dat via
verschillende collectoren aangevoerd wordt vanuit onder andere
Brussel-Stad, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe en Haren. Het
station haalt de vervuilende en giftige stoffen uit het water, alvorens
het in de natuur belandt.
Lees meer over: Haren , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.