ZDF: ‘Brussel is gevaarlijkste stad van Europa’

© brusselnieuws.be
13/04/2012
In een reportage van de Duitse televisiezender ZDF wordt Brussel een van de onveiligste steden van Europa genoemd. De dood van een MIVB-supervisor is de aanleiding voor het verslag over “een stad die kreunt onder de criminaliteit.” In werkelijkheid haspelen de reportagemakers cijfers dooreen.

De Duitse reportage met de titel 'Die gefährlichste Stadt Europas', laat onder andere een Duits Europarlementslid aan het woord dat verhuisde omdat ze haar buurt te onveilig vond. Maar ook Brusselse caféhouders, winkeliers, politieagenten en gemeenschapswachten doen hun beklag over de situatie in "een van de gevaarlijkste steden van Europa".

Voor ZDF is naast Anderlecht en Molenbeek vooral de Vlaamsesteenweg in de Dansaertwijk een probleemgeval. "Daar wordt duidelijk dat de stad met een maatschappelijk probleem kampt. Er wonen veel werkloze migranten die geen toekomst hebben. Een beetje verder ligt een nieuwe wijk met restaurants en winkels."

De eigenaar van café Au Laboureur kloeg over brutale overvallen. brusselnieuws.be vernam dat er recentelijk inderdaad een gewapende overval plaatsvond in Resto Henri in de Vlaamsesteenweg. De zaakvoerder bevestigt dit aan brusselnieuws.be. Hij zegt dat de buit klein was, maar weigert verder elke commentaar.

'Stad wordt verward met Gewest'
Volgens socioloog Jan Hertogen wordt er een fout beeld opgehangen van de hoofdstad, en is de reportage gebaseerd op verkeerde cijfers. "De criminaliteitsgraad in Brussel in 2010 bedraagt geen 33.000 misdrijven op 100.000 inwoners, maar 15.500; minder dan de helft van wat ZDF in het begin en op het einde van de reportage beweert," zegt hij.

"De ZDF-journalist verwart met Brussel-Stad, waar de criminaliteitsgraad wel 31.900 op 100.000 inwoners is. Maar 1 van de 19 Brusselse gemeenten uitvergroten naar het volledige gewest, dat is alsof een Belgische journalist een beeld van Berlijn zou geven door zich enkel op, zeg maar, Kreuzberg en Neukölln, te baseren. Je zou wat horen in Duitsland."

'Criminaliteit daalt'
"Dat Brussel-Stad een hogere criminaliteitsgraad heeft, komt onder meer de toeristische aantrek, de hoofdstedelijke en Europese functies, het Centraal Station enzovoort," legt hij uit.

Volgens Hertogen wordt Brussel er net veiliger op. "Voor het derde opeenvolgende jaar is er een daling van zowel het aantal misdrijven als van de criminaliteitsgraad. Niet dat er geen problemen zijn, maar deze worden meer gelokaliseerd, overzichtelijker en dus ook meer controleerbaar."

'Bestuur te ingewikkeld'
Ook voor ondervoorzitter van het Brussels parlement Walter Vandenbossche (CD&V) is de reportage te eenzijdig. "Maar het zou zinloos zijn te ontkennen dat er een ernstig probleem is," zei hij donderdagavond in Terzake. Ook hij ziet vooral een sterke concentratie van de problemen, vooral in het westen van het gewest, rond bepaalde ontmoetingsplaatsen zoals in- en uitgangen van de metro.

De 400 extra agenten die minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) beloofde zullen volgens Vandenbossche niet volstaan. Lokale politici tonen zich machteloos tegenover de problemen, en het bestuur is te ingewikkeld georganiseerd om alert op te treden, meent hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni