Zeldzame reuzenaronskelk bloeit straks weer in Plantentuin van Meise

LQ
© brusselnieuws.be
02/03/2016

In de Plantentuin van Meise zijn ze volop aan het aftellen. Over een week zou de reuzenaronskelk na drie jaar nog eens moeten bloeien. De bloem wordt dan tot anderhalve meter groot, en stinkt verschrikkelijk. “Vergelijk het met rotte vis, ranzige kaas, of de gft-bak”, zegt Koen Es van de Plantentuin.

De reuzenaronskelk bestaat uit een groot bordeaux schutblad, met daarin een geel-paarse bloeikolf. Tot dusver vrij normaal, denkt u, maar de Plantentuin benadrukt dat het om een bijzonder zeldzaam fenomeen gaat. “Daarbovenop is het eigenlijk de grootste bloem ter wereld. Nu is de kelk al 1,25 meter groot, en we verwachten dat die nog wel wat zal groeien”, vertelt Es.

Kadavers
Als de reuzenaronskelk dan in bloei staat, dan is het van korte duur. Na 72 uur is de bloem al volledig uitgebloeid. En tijdens de bloei verspreidt de bloem een penetrante geur. “De plant gedijt normaal in Sumatra, en daar noemen ze het een lijkenplant, omdat de bloem de geur van kadavers verspreidt." Toch komen er elk jaar bijzonder veel kijk- en ruiklustigen op af.

Verwend
Het is ondertussen drie jaar geleden dat de aronskelk nog in bloei stond. Klokvast is ze wel, want dat doet ze de laatste jaren telkens om de drie jaar. Maar het kan ook veel langer duren. “Wij hebben hier geluk, de kelk stelt ons geduld gelukkig geen acht jaar op de proef”, zegt Koen Es. Geen toeval, want de aronskelk wordt dan ook verwend. “Onze tuiniers vertroetelen de plant dagelijks, geven de juiste meststoffen, er is veel luchtvochtigheid, minstens 25 graden warm,…”. Je zou voor minder openbloeien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni