Zero tolerance in Kuregem, business as usual daarbuiten
Aanleiding voor het nieuwe beleid is in de eerste plaats de verhuis van het Institut Supérieur Industriel de Bruxelles (ISIB) in de Grondelsstraat. Die school verplaatste een groot deel van de lessen naar haar gebouwen in de Koningstraat, nadat herhaaldelijk leerlingen overvallen werden op weg naar school. Daar kwam nog de mislukte overval op een Western Union-kantoor bij. Na die overval werd een politieagent drie maal met een kalasjnikov in het been geschoten door de gangsters.
De incidenten bleken voor parket, politie en gemeente reden genoeg om vanaf maandag 1 februari een zerotolerantiebeleid in te voeren "in bepaalde wijken". Lees: Kuregem. Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) drong bij het gerecht aan op supersnelle bestraffing. Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) pleitte voor "een snelle reactie op het terrein".
De aankondiging van zerotolerantie was echter nog niet koud of de eerste kritiek dook al op. Volgens Luc Hennart, voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, hebben de rechters onvoldoende tijd om meer zittingen te organiseren. De politievakbonden vrezen dan weer dat de plaats in de gevangenissen en jeugdinstellingen ontbreekt om de daders hun straf te laten uitzitten. De bonden hebben uit protest tegen de onveilige werkomstandigheden ook al een stakingsaanzegging ingediend.
Ook kwam weer de eis voor een eengemaakte Brusselse politiezone op tafel te liggen. Was het aan Franstalige kant opvallend stil, dat veranderde toen de zones ter sprake kwamen. Philippe Moureaux (PS), burgemeester van Molenbeek, omschreef zo'n zone als "een monster van Loch Ness". Hij vraagt vooral meer middelen voor de politie.
Ook de Vlaamse politici in Brussel beginnen zich te roeren. Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V), in de vorige legislatuur bevoegd voor Gelijke kansen, liet weten "aangenaam verrast te zijn door de bocht van 180 graden bij bepaalde partijen omtrent zerotolerantie". In 2005 deed Grouwels aan een gelijkaardig voorstel, maar dat werd toen op scherpe kritiek, vooral van Groen!, onthaald. De minister pleit daarom voor "zerohypocrisie". Tot slot zegt ze dat een eengemaakte politiezone voor haar "een absolute must" is. Brussels minister van Financiën Jean-Luc Vanraes (Open VLD) laat op zijn beurt weten dat hij op de eerstvolgende ministerraad een nota over veiligheid in het Brussels Gewest zal neerleggen.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.