Ukkel en Sint-Lambrechts-Woluwe hebben een princiepsakkoord met minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) om het beheer van een paar parken over te dragen. Vier andere gemeenten willen hetzelfde doen. De parken door het Gewest laten beheren is efficiënter, zeggen de gemeenten, omdat Leefmilieu Brussel veel gespecialiseerde kennis in huis heeft. Daarnaast moet de gemeente dan zelf de beheerskosten niet meer dragen.
Zes Brusselse gemeenten willen af van beheer parken
Lees ook: ‘Geef beheer Ter Kameren aan Gewest’
brusselnieuws.be stelde de vraag naar aanleiding van het debat rond het Ter Kamerenbos, dat om historische redenen beheerd wordt door Brussel-Stad maar als een enclave tussen Ukkel en Elsene ligt. Zeven gemeenteraadsleden en schepenen uit die gemeenten vroegen daarom deze week opnieuw om het bos over te dragen aan het Gewest.
Bevoegd minister Fremault (CDH) zei zelf in februari, toen het bos dagenlang gesloten was door een storm, dat het Ter Kamerenbos beter beheerd zou worden door het Gewest, omdat die meer middelen en kennis zou hebben om het bos goed te onderhouden.
Maar nu blijkt dat zes gemeenten vaak al van in het begin van haar legislatuur gevraagd hebben om parken aan het Gewest over te dragen. Het kabinet-Fremault bevestigt dat, maar wil geen verdere uitleg geven.
Ukkel en Sint-Lambrechts-Woluwe hebben daarover een princiepsakkoord op zak, maar drie andere gemeenten – Molenbeek, Anderlecht en Watermaal-Bosvoorde – zeggen nog geen antwoord op hun vraag te hebben ontvangen. De bevoegde schepen in Sint-Agatha-Berchem kon onze redactie donderdag niet bereiken voor commentaar.
Scheutbos
In het geval van Anderlecht gaat het om het Vijverpark en het Bospark bij Aumale, de grootste parken van de gemeente. Anderlecht overweegt ook een aanvraag te doen voor het Astridpark.
Molenbeek wil het beheer van het Scheutbos, het Albert- en het Marie-Josépark overdragen, drie parken op één lijn langs de Machtenslaan.
“Onze gemeente staat onder voogdij en probeert te rationaliseren waar het kan. Het Gewest beschikt over bijvoorbeeld landschapsarchitecten en gespecialiseerde ingenieurs. Dit zou dan ook een logische stap zijn”, zegt bevoegd schepen Annalisa Gadaleta (Groen). Een deel van het Scheutbos is al in gewestelijke handen en de rest is verdeeld onder 200 eigenaars. "Bovendien maakt het deel uit van de Groene Wandeling, en zouden de andere twee dan makkelijk kunnen aansluiten.”
Daarnaast is er nog een gemeentelijke speeltuin die eerder was aangelegd in het nieuwe gewestelijke park L28 aan Thurn en Taxis. Maar na meer dan een jaar is er nog steeds geen antwoord, zegt Gadaleta.
Sint-Agatha-Berchem wil het beheer over de parken Hogenbos, Zavelenberg en Wilderbos overdragen.
Watermaal-Bosvoorde heeft dan weer nog maar één gemeentelijk park, het park Tercoigne (waar ook flats instaan, red.). “Het is niet efficiënt om voor dat ene park alle gespecialiseerde knowhow te behouden die Leefmilieu Brussel sowieso al heeft”, zegt schepen Tristan Roberto (Ecolo). “Het park heeft een geklasseerde vijver, en er zijn veel kwesties rond de waterkwaliteit daarvan. Bovendien beheert het gewest het er vlak naast gelegen Reigersbospark ook al.”
Brugmannpark
Met Sint-Lambrechts-Woluwe en Ukkel, thuisgemeente van Fremault, is er dus wel een akkoord om parken over te dragen.
In het geval van Ukkel gaat het om het Brugmannpark, zegt schepen Boris Dilliès (MR) aan onze redactie. Dat is het park tussen de Churchillrotonde en het zwembad Longchamp. De exclusieve grashockeyclub Royal Léopold Club heeft er zijn sporttereinen. Slechts een deel van het park is momenteel toegankelijk voor het publiek.
“Het Brugmannpark is met 5 hectare eigenlijk ons tweede grootste park”, zegt Dilliès. “Het zou wellicht een herinrichting kunnen gebruiken, maar daar heeft de gemeente het geld niet voor. Wij onderhouden het enkel. Leefmilieu Brussel heeft grotere budgetten en ook veel meer gespecialiseerd personeel. Wat het Gewest bijvoorbeeld heeft gedaan met het park Ten Bosch, dat er twintig jaar geleden nog zeer mistroostig bijlag, is werkelijk schitterend.”
Slotpark en Gouddal
Voor Sint-Lambrechts-Woluwe betreft het akkoord met Leefmilieu Brussel twee parken: ten eerste het Slotpark(je), tussen de Woluwe en de Woluwelaan. “Met de heraanleg van de laan naar aanleg van de verlenging van tramlijn 94 leek ons dat logisch. De Groene Wandeling zal er sowieso langslopen”, zegt bevoegd schepen Gregory Matgen (Défi) aan onze redactie. “Daarnaast ligt er een vijver in dit stukje groen, die al beheerd wordt door het Gewest.”
Een tweede stukje groen dat wordt overgedragen, is het overgebleven stuk van het Gouddalpark. Een deel van dat park wordt nu bebouwd.
Tot slot zou Woluwe ook graag het Bronnenpark, dicht bij het gewestelijke Woluwepark en onderdeel van het Woluwedal, overdragen aan het Gewest. “Het kabinet van minister Fremault heeft me laten weten dat ze akkoord gaan met het principe, maar daar voorlopig geen budget voor hebben.”
Wanneer de overdracht van de drie parken uit Ukkel en Sint-Lambrechts zou plaatsvinden, is nog niet duidelijk.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.