Na de betoging in Brussel op 8 december hebben zeventien gele hesjes klacht ingediend bij het Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten. "Daar kunnen nog klachten bijkomen."
Zeventien klachten bij Comité P na betoging 'gele hesjes'
Ongeveer duizend 'gele hesjes' zakten vorige zaterdag af naar het centrum van Brussel om er te protesteren. Meer dan 450 manifestanten werden toen gearresteerd. Bij heel wat betogers was de verontwaardiging over het 'hardhandige' politieoptreden groot.
Intussen heeft Comité P, dat toezicht houdt op de werking van de politie, zeventien klachten ontvangen van fluobetogers die in Brussel hebben geprotesteerd. “Dit is een voorlopig cijfer”, klinkt het bij Comité P, “daar kunnen nog klachten bijkomen.” Over de grond van de klachten wil het toezichtsorgaan niet communiceren.
“Ik heb nog geen tijd gehad om klacht in te dienen”, zegt Nicolas B. aan BRUZZ. Hij wilde mee betogen, maar werd zaterdagochtend al gearresteerd voor het Centraal Station. “Gewoon omdat ik een zwembril bijhad”, vertelt hij. “Mijn handen werden onmiddellijk geboeid en zo heb ik twee uur voor het station gezeten.”
'Paardenstal'
“Het recht om iemand op de hoogte te brengen van mijn arrestatie werd me ontzegd”, gaat Nicolas verder. “Ik mocht heel die tijd niets drinken of eten, en kon ook niet naar het toilet.” Net als de andere gearresteerden werd hij vervolgens naar de politiekazerne in Etterbeek gebracht.
“Daar hebben ze ons in een paardenstal geplaatst. We werden als dieren behandeld”, klinkt het bij Geoffrey F., een andere opgepakte betoger. “Er waren ook kinderen bij”, zeggen verschillende betogers nog, die benadrukken dat de meeste gele hesjes vreedzaam betoogden.
'Symbolisch'
Raf Verbeke behoort tot de 450 gearresteerde gele hesjes en ook hij overweegt een klacht bij Comité P. Tijdens de betoging riep hij geregeld op tot kalmte bij zowel de gele hesjes als de betogers. "Maar tijdens de arrestaties heeft de politie ons de opdracht gegeven om onze gele hesjes af te geven", zegt Verbeke.
"Ik ging daar niet mee akkoord, want mijn hesje was eigendom van mijn werkgever. Vervolgens hebben zes agenten mij hardhandig op de grond geduwd", aldus Verbeke. Toch gaat het voor hem niet in eerste instantie om de manier waarop hij gearresteerd werd.
"De politie wilde onze gele hesjes afnemen. Dat is belangrijk, want dat is net het symbool van deze beweging", legt Verbeke uit. "Dat ze die hebben afgenomen, is totaal onwettig." Ook Verbeke dient wellicht nog klacht in, samen met verschillende andere gele hesjes.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , gele hesjes , Comité P , protest , politie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.