Molenbeek krijgt met 'ZinTo' een nieuwe agro-ecologische tuin. Het park, dat zich situeert in de vroegere bedding van de ‘Kleine Zenne’, zet stadslandbouw en gezonde en duurzame voeding centraal.

Rijke geschiedenis
Deze voormalige kunstmatige zijtak van de Zenne, ook “Zinneke” genoemd, werd gedurende de zestiende eeuw gegraven om het waterpeil van de Zenne en het nieuwe kanaal beter te handhaven.

In de jaren 1940 was de “Kleine Zenne” echter niet langer nuttig en droogde ze stilaan op. De plaats werd een braakland wat door de omwonenden voor allerlei redenen werd gebruikt.

De naam 'ZinTo' komt van de bijnaam 'Zinneke' en 'To go' of 'To do' vanuit het Engels, vertelt Virginie Pochet van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek.

Nieuwe moestuin en drie serres
Een nieuw aangelegde moestuin moet het park nu terug doen heropleven. Er zal 2.000 vierkante meter voorbehouden zijn voor de teelt van planten, vruchten en groeten. Daarvan hoopt men zestig tot honderd kilo per week te kunnen oogsten.

Er worden ook drie serres aangelegd met een totale oppervlakte van 120 vierkante meter en een regenton met een capaciteit om 15.000 liter regenwater op te vangen.

Projecten met omwonenden
Al het eten dat geteeld zal worden in de moestuin, is voorbehouden voor restaurant Bel Mundo daar in de buurt. "Maar de gemeente is wel van plan om projecten op te starten waarbij bewoners of kinderen ook in de tuin kunnen werken, maar dat is nog voor de toekomst,' aldus Pochet.

De atypische groene tuin moet de ontwikkeling van biodiversiteit stimuleren en stadstuinieren promoten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni