Zone Brussel-Elsene telde 555 aangiftes van fietsdiefstal in eerste helft dit jaar

© Belga
08/11/2020

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werden er 555 fietsdiefstallen aangegeven in de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, zo blijkt uit statistieken die Brussels parlements- en politieraadslid Bianca Debaets (CD&V) opvroeg. "Vooral in het centrum van de stad blijven fietsdiefstallen toch een grote plaag vormen, al blijft de exacte grootte van deze problematiek moeilijk in te schatten", aldus Debaets.

De cijfers liggen wellicht omwille van de lockdownperiode in het voorjaar een stuk lager dan vorig jaar, toen in dezelfde periode 677 diefstallen werden aangegeven. In 2019 was 15 procent van de gestolen fietsen elektrisch, in 2020 is dat aandeel voorlopig gestegen tot 20 procent. "Uit de statistieken blijkt dat de meeste diefstallen plaatsvinden in de Martelarenwijk, het Centrum en de Gulden Vlieswijk", weet Bianca Debaets. "De diefstallen vinden ook het vaakst plaats in de namiddag en de vooravond, in de tijdspanne tussen 14 uur en 20 uur."

De cijfers rond fietsdiefstallen verkeren de afgelopen jaren in stijgende lijn. In 2017 ging het om 1.505 feiten, in 2018 om 1.651 en in 2019 liepen er 1.963 meldingen binnen. Toch blijft een heel deel van de diefstallen onder de radar omdat lang niet elke diefstal aangegeven wordt.

"In 86 procent van de gevallen gaat het om een 'eenvoudige' diefstal zonder inbraak of geweld, maar het blijft moeilijk om een algemeen beeld te krijgen van deze kwalijke problematiek. Men gaf wel aan dat er intussen een interne werkgroep werd opgericht om de aanpak ter zake te verbeteren, waar onder andere het Facebookprofiel 'Veloflic' al uit voortkwam. Via dat profiel konden er al zestig fietsen terug bezorgd worden aan de eigenaars, dus dat is al erg positief", aldus de CD&V-politica.

Lokfietsen

"Onlangs gaf minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt nog aan dat er in ons gewest 6.700 mensen op de wachtlijst staan voor een beveiligde plaats in een fietsbox of buurtparking. Dat onevenwicht moet dringend aangepakt worden, anders kunnen we deze problematiek maar moeilijk een halt toeroepen."

Om de fietsdiefstallen aan te pakken, pleit Debaets voor meer controle en het inzetten van lokfietsen. Zo kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar uitzonderlijke goedkope fietsen die op de tweedehandsmarkt worden aangeboden. Op die manier werden in 2019 bij drie acties in totaal 57 fietsen in beslag genomen, waarbij 17 personen werden verhoord en twee personen ook effectief ter beschikking van het parket werden gesteld.

"In Denemarken en Nederland bestaan er al systemen met lokfietsen, waarbij men fietsen laat stelen om op die manier criminele netwerken te kunnen opsporen", vervolgt Bianca Debaets. "Gezien het Belgische wettelijke kader mag deze techniek enkel gebruikt worden in overleg met en met toestemming van het parket, maar er wordt wel onderzocht of deze techniek mogelijk ingezet zou kunnen worden. Ik denk persoonlijk wel dat dit zou kunnen helpen om deze plaag aan te pakken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , fietsdiefstal , Bianca Debaets

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni