Sarah Kebbab wil zich niet zomaar uit haar appartement in Anderlecht laten zetten. De vrouw, die zwanger is en al vier kinderen heeft, moest normaal gezien eind oktober het pand verlaten. Maar ze vond nog geen ander onderkomen en heeft na overleg met haar advocaat besloten het uitzettingsbevel af te wachten en een brief te sturen met de vraag om een uitstel van twee maanden.
Zwangere vrouw vraagt uitstel van uithuiszetting
Sarah Kebbab kreeg eind juli van haar huisbaas te horen dat het huurcontract van haar appartement in Anderlecht in oktober niet zou worden verlengd. De vrouw, die zwanger is, en al vier kinderen heeft vond geen ander onderkomen en dreigt nu uit haar appartement te worden gezet.
Het OCMW kan haar voorlopig geen sociale woning aanbieden en stelde haar een tijdelijk verblijf voor in een hotel. De kosten daarvan zouden voor de helft door de instelling gefinancierd worden.
‘Vragen om empathie en menselijkheid’
Maar Kebbab heeft na overleg met haar advocaat besloten het uitzettingsbevel af te wachten en de huisbaas een brief te sturen met de vraag om twee maanden uitstel. Daarin vraagt de advocaat nogmaals om begrip voor de heikele situatie waarin de vrouw vandaag verkeert.
“U weet dat mijn cliënt niet in staat is om op 1 november dit jaar te verhuizen. Ze heeft er alles aan gedaan om op zoek te gaan naar een alternatief, maar dat is niet gelukt. Mevrouw Kebbab is zwanger en met de winter in aantocht is dit een bijzonder moeilijke situatie. Tegelijkertijd heeft ze ook begrip voor de ongemakken die dit voor u veroorzaakt. Toch zouden wij om een uitstel van twee maanden willen vragen om verder op zoek te gaan naar een oplossing. We hopen op de nodige empathie en menselijkheid om hiermee akkoord te gaan.” Voorlopig kwam er nog geen reactie van de huisbaas.
Steun van de Huurdersbond
Net zoals Kebbab zelf, benadrukt ook de Huurdersbond dat de huisbaas zelf "geen schuld treft in deze mogelijke uithuiszetting." De overkoepelende organisatie laakt wel tekortkomingen in de wetgeving hierover.
“Vandaag is het de regel om huurcontracten van 9 jaar aan te bieden. Enkel voor een paar uitzonderingen, zoals studenten of expats, kan er een uitzondering gemaakt worden met een verbintenis onder de drie jaar. Het probleem is dat die uitzondering vandaag eerder de regel is, waardoor zich situaties als deze voordoen. Dat is op zich niet onwettelijk, maar stemt wel tot nadenken,” zei José Garcia van de Huurdersbond eerder aan BRUZZ.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Sarah Kebbab , huurcontract , betaalbaar wonen , huren , wonen , Wonen in Brussel , huurprijzen , Huurdersbond