Reportage

Zwemuurtje voor vrouwen: ‘String of boerkini: wat maakt het uit?’

Ellen Debackere
© BRUZZ
11/07/2021

| Veronica Rodriguez, redster bij openluchtzwembad Flow

Eén apart zwemuur voor vrouwen per week, waarop ook boerkini’s toegelaten zijn. Meer was niet nodig om de opening van het Brusselse openluchtzwembad Flow in Anderlecht te laten overschaduwen door een hevige discussie. Maar wat denken de zwemsters ervan die deze zaterdag gebruikmaakten van het vrouwenuurtje? BRUZZ waagde zich aan een plons.

Het is zaterdagochtend en vanop de Marchantbrug in Anderlecht staan enkele voorbijgangers te kijken naar het nieuwe openluchtzwembad. Tussen de spijlen van de houten constructie zien ze hoe de eerste zwemmers van de dag zich voorzichtig in het frisse water laten zakken. In tegenstelling tot andere tijdsloten baadt het vrouwenuurtje in een sfeer van sereniteit: slechts een zestal vrouwen – van wie één in boerkini – trekt vrijwel geruisloos baantjes in het zeventien meter lange bad. Twee kindjes gooien rustig een opblaasbal op.

Voor de Estse Tina Laursin (57) en Franse Camille Janiaud (38) uit Elsene is het de eerste keer dat ze naar Flow komen. “We komen niet om mannen te vermijden: wij komen voor de rust. Er komen simpelweg minder kinderen als enkel vrouwen toegelaten zijn. Anders zit je meteen met families met vijf kinderen die in en uit het zwembad springen,” klinkt het. “De politieke reactie op het vrouwenuur en het toelaten van boerkini’s is degoutant. Er is geen enkel probleem om mensen met boerkini toe te laten. Je ziet het: het is hier vooral lekker rustig.”

Het zwembad bevindt zich in Anderlecht naast het kanaal.

| Het zwembad bevindt zich in Anderlecht naast het kanaal

De 36-jarige Myriam wou vorige week al met haar twee kinderen van negen en tien jaar oud komen zwemmen, maar toen was het stevig beginnen onweren. “Eén van de eerstvolgende uren die ik kon boeken, was vandaag. Ik koos dit tijdslot omdat het dan rustig is,” vertelt de in Schaarbeek woonachtige vrouw. “Ik kom dus niet speciaal voor het vrouwenuur, maar moet wel toegeven dat ik het wel leuk vind om geen blikken van mannen toegeworpen te krijgen.”

Myriam – die zelf een boerkini draagt – vindt het debat dat zich eerder ontspon, nogal triest. “Het lijkt uit Frankrijk te komen overwaaien. Maar string of boerkini: wat maakt het uit? Zolang ik inderdaad een pak uit badstof draag en me aan de regels houd, begrijp ik niet waarom daar zoveel deining over moet ontstaan? Van mij mag iedereen gekleed komen zoals zij wil. Na verloop van tijd verbannen ze de vrouwen steeds meer naar het verdomhoekje: ze mogen geen hoofddoek op het werk, niet in het zwembad en straks niet meer op straat? Vrouwen zullen zich steeds meer in de privésfeer terugtrekken.”

Grotere uitdagingen

Volgens Louisa Vermoere van initiatiefnemer Pool is Cool heeft het vrouwenuur niets te maken met het toelaten van boerkini’s. “Dat is niet religieus geïnspireerd. Ik heb zelf altijd op een meisjesschool gezeten en ik haatte dat. Het is dus niets persoonlijks,” vertelt ze nadat ze de chloorwaarden van het zwembad voor een zoveelste keer die ochtend gecontroleerd heeft.

“Maar veel vrouwen worden nog slecht behandeld en ook op straat is de publieke ruimte nog grotendeels in handen van mannen. Zolang de maatschappij niet gelijk is, moeten we vrouwen helpen.” Vermoere geeft ook aan dat het vrouwenuurtje geopend werd bovenop de openingsuren die reeds bestonden. “Het is dus louter een extra uur dat we openen. Er wordt geen zwemuur afgenomen.” Ook in het team rondom het zwembad probeert Vermoere evenveel mannen als vrouwen aan te werven.

"Zolang de maatschappij niet gelijk is, moeten we vrouwen helpen.”

Louisa Vermoere van Pool is Cool

“Omdat we ons zwembad voor álle vrouwen wilden openen, laten we ook de boerkini toe. Dat is ook om de toegankelijkheid voor de kinderen te verhogen. Ieder kind onder de 12  jaar moet begeleid worden door een volwassene in zwemkledij. Als mama’s niet in de buurt mogen komen, dan moeten kindjes hier maar alleen in het zwembad staan huilen, of van bovenaf toekijken?”

“Je moet je niet rechtvaardigen,” komt zwemster Annemie Wittockx (51) uit Groot-Bijgaarden even tussen. “Ook zonder kinderen mogen vrouwen in boerkini komen zwemmen: daar is helemaal geen probleem mee.” Wittock kwam sinds de opening van het zwembad zo goed als bijna elke dag zwemmen. Ze kiest vooral de uren waarop het zwembad er rustig bij ligt.

“Daarom koos ik ook voor het vrouwenuur. Er ontstond eerlijk gezegd een overdreven hetze rond. Zwemmen is een goede sport die gepromoot moet worden. Ik zeg altijd: a swim a day, keeps the doctor away. Ik zou niet willen dat mensen zich tegengehouden voelen door een boerkini. Bovendien denk ik dat er op politiek vlak grotere uitdagingen bestaan dan dit?”

annemie wittockx en veronica rodriguez

Zwemster Annemie Wittock en redster Veronica Rodriguez bij het zwembad van Flow

Dat het vrouwenuur in zijn opzet slaagt, ziet bovendien ook de Mexicaanse redster Veronica Rodriguez (50). Sinds de opening van het zwembad is ze elke dag aanwezig geweest. “Tijdens de andere zwemuren zijn er altijd veel meer mannen dan vrouwen. Dat is jammer. Ik zie dat een vrouwenuur dus helpt om vrouwen te laten komen. Het is hier bovendien kalmer en er heerst een aangename sfeer.”

Volgens Rodriguez is het vrouwenuur ook een goed initiatief om meer evenwicht te brengen in de wereldwijd heersende genderongelijkheid. “Overal ter wereld is dat een probleem. Het is goed dat vrouwen op deze manier een beetje meer van de publieke ruimte kunnen innemen. Heel wat vrouwen ter wereld kunnen trouwens niet zwemmen omdat ze bang zijn om naar het zwembad of naar het strand te gaan.”

"Ik denk dat er op politiek vlak grotere uitdagingen bestaan dan dit?”

Annemie Wittockx, zwemster bij Flow

Dat zwemmen evenwel niet altijd politiek beladen hoeft te zijn, tonen vriendinnen Juliette (25) en Barbara (23). “Ik wist eerst eigenlijk helemaal niet dat er een polemiek was ontstaan,” aldus Juliette. “Maar het verbaast me niet.” Ook voor Barbara was de keuze voor het vrouwenuur geen symbolische daad. “Het is niet dat ik aan de blik van mannen wilde ontsnappen ofzo. Het was gewoon het enige uur dat nog vrij was,” lacht ze.

Toch wil Juliette nog even iets kwijt over het thema. “Nu ik erbij stilsta: het zijn toch steeds opnieuw de opinies van mensen die hier eigenlijk sowieso niet zouden komen zwemmen, die we opnieuw te horen krijgen. Ze zouden zich beter met hun eigen zaken moeien. Zeker als het mannen zijn.”

Pool is Cool: 'Hetze eerder dan discussie'

Paul Steinbrück van Pool is Cool is teleurgesteld over de scherpe reacties. “Ik zou het een hetze noemen, eerder dan een discussie. Het is een totaal overdreven reactie, zeker als we weten hoe het eraan toegaat in andere Europese steden."

"Ik begrijp wel dat het een discussiepunt is geworden en weet dat het in Frankrijk een aantal jaren geleden ook sterk speelde. De regels in Belgische zwembaden met betrekking tot shorts en badmutsen zijn ook vaak strenger dan in steden in het buitenland. Het is een beetje onze ambitie om de sfeer zoals die heerst in buitenlandse steden, ook in Brussel mogelijk te maken.”

“Dat de discussie er zou komen, was te verwachten. Maar dat ze ook zou worden opgepikt door partijen die je niet meteen aan de rechterkant van het politieke spectrum had verwacht, heeft ons toch een beetje verrast."

"De discussie verliep bovendien op een vreemde manier. Wat ons betreft is het vooral spijtig dat de enorme prestatie die wij en onze partners hebben neergezet, toch een beetje teniet wordt gedaan omdat sommige mensen dachten dat ze hier op politiek vlak iets mee te winnen hadden. Daarom zijn we ook persoonlijk teleurgesteld. Want wat we hebben klaargespeeld, mag echt een prestatie genoemd worden.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni