FGTB

| Het podium van het Feest van de Arbeid op de Kunstberg (archiefbeeld).

Dit is er te doen op Dag van de Arbeid in Brussel

Jasmijn Post
© BRUZZ
30/04/2024

Traditiegetrouw zet de Dag van de Arbeid half Brussel op zijn kop. Op 1 mei zijn er dj’s, concerten, tentoonstellingen, brunches, debatten en stands van politieke partijen. Hoe vind je je weg door dit festijn? BRUZZ verzamelde tips voor wie graag nadenkt, maar ook voor wie liever gaat feesten én voor gezinnen.

Eerst een stukje geschiedenis: de Dag van de Arbeid komt voort uit de strijd voor een achturige werkdag tijdens de industriële revolutie in Groot-Brittannië, waar de werkdagen 10 tot 16 uur konden duren, zes dagen per week. Op 1 mei 1890 werd de eerste internationale Dag van de Arbeid gevierd met grote demonstraties voor de achturige werkdag in verschillende landen, waaronder Frankrijk, Oostenrijk-Hongarije, Italië, Spanje, België, Nederland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en de Verenigde Staten.

“Het publiek is een beetje vergeten waar deze feestdag vandaan komt,” vindt Cyprien Lepoivre van de Franstalige socialistische vakbond FGTB, de organisator van het Feest van de Arbeid op de Kunstberg. “De achturige werkdag was een grote overwinning van de vakbonden, die we tot op de dag van vandaag vieren.” Hij stelt vast dat het haast een feest vol festiviteiten is geworden, zonder politiek karakter. “De laatste jaren proberen we dat terug te halen, door onder meer debatten te organiseren.”

Tips voor wie graag nadenkt

De socialistische vakbonden ABVV en FGTB organiseren in Plein Publiek op de Kunstberg een reeks debatten met titels variërend van 'Hoe een tegenwicht bieden aan extreemrechts' tot 'Ervaringen en perspectieven van de feministische strijd'.

In Plein Publiek kun je ook terecht voor een expositie over vakbondswerk, dat volgens de FGTB niet altijd de aandacht krijgt die het verdient. De tentoonstelling 'Syndicale Sporen' wil dat rechtzetten met een reeks foto's van onder meer betogingen van de voorbije jaren.

1a05ef0c-52401042167de034ab885o.jpg

Cyprien Lepoivre

| De expositie 'Syndicale Sporen' in Plein Publiek toont een selectie van foto's van vakbondsbetogingen.

Ook de socialistische politieke partijen stellen traditiegetrouw heel wat evenementen voor. Zo start Vooruit.brussels de dag om 11.30 uur in Molenbeek met speeches door haar 'sterke vrouwen': Brussels staatssecretaris Ans Persoons, Vlaams Parlementslid Hannelore Goeman en Molenbeekse schepen Saliha Raiss.

De PTB en de PVDA palmen het Anneessensplein in vanaf 10.30 met een programma met partijvoorzitter Raoul Hedebouw, een dj, koeken en koffie.

Op de Kunstberg tref je naast verschillende stands van de vakbonden ook de groenen, die een stand openen in het teken van 'out of office’. Voor wie op een computer of telefoon werkt, houdt het werk nooit op, is de redenering. De partij geeft daarom een nieuwe wending aan de achturige werkdag en gaat het gesprek aan over het 'recht op deconnectie'.

De vakbonden en politieke partijen zijn niet de enigen die je aan het denken zetten over de rol van werk in ons leven. Zo voorziet het Spaans-Belgisch cultureel centrum Garcia Lorca een filmprogramma en haalt het onder meer de film Le Balai Libéré uit de kast. Deze film, die uitkwam in 2023, laat zien hoe een groep schoonmakers in de jaren 1970 de krachten bundelde en verder werkte zonder baas, door een coöperatie op te richten.

Tips voor wie liever gaat feesten

Het One May Festival van Vooruit.brussels start om 14.15 uur met dj Lalla Unicorn en een 'TikTok-discofeest' voor kinderen en tieners. Daarna zijn onder meer de artiesten Kunde, Isolde Lasoen, BWANA, het Green Crow Collective en Reinel Bakole geprogrammeerd. O'Simmie, een veelgevraagde dj in Brussel, sluit de dag af.

Op de Kunstberg start iets later het Feest van de Arbeid van de socialistische vakbonden FGTB en ABVV. Het openingsconcert om 15.45 uur wordt verzorgd door Turkish Kebap, een pas opgerichte Brusselse band die in 2023 de Belgian Worldwide Music Network Award won. Niet te missen zijn verder de optredens van Témé Tan en dj Rokia Bamba, die samen met Badi de benen van haar activistische publiek altijd aan het dansen krijgt.

Tips voor mensen met kinderen

Op de 'rode' feestdag is ook van alles te doen voor ouders met kinderen die van een vrije dag willen genieten. Naast het optreden van dj Lalla Unicorn op het One May Festival en de kinderanimatie die we eerder al noemden, komt ook het Brussels Museum voor Industrie en Arbeid in Molenbeek met een programma voor gezinnen. Je kunt er bijvoorbeeld gaan brunchen terwijl de kinderen op het springkasteel staan of spelletjes spelen. Verder op het programma: een workshop percussie en capoeira, yoga, een concert en de hele namiddag fietsreparaties. Tot slot worden er verschillende fietstochten georganiseerd.

Ook in de rest van de stad hebben organisatoren aan kinderen gedacht. Op het Sint-Gillisvoorplein is een rommelmarkt met springkastelen. Verderop, in Elsene, is een tweede brocante gepland op de Pleinlaan. De organisator belooft ook daar, naast hapjes en drankjes voor de tweedehands schattenzoekers, vermaak voor hun kinderen.

MEER INFO:
Feest van de Arbeid op de Kunstberg, www.fetedutravail.be
One May Festival, www.vooruit.brussels
Films in het Federico García Lorca Center Bruxelles, www.facebook.com/LeGarciaLorca
1 meifeest in het Museum van de Industrie, www.lafonderie.be
Brocante Sint-Gillis, www.quefaire.be + brocante Elsene, www.quefaire.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni