IMG 3285

Cato Beljaars

Herbeleef de Vlaamse feestdag bij BRUZZ

11/07/2024
Updated: 11/07/2024 18.34u

Op de Vlaamse feestdag gonsde de stad van muziek, dans en feest. BRUZZ was er op 11 juli de hele dag LIVE bij.

'Boodschap van dankbaarheid en veerkracht brengen'

Lotte Stoops (Groen) volgt Fouad Ahidar (Team Fouad Ahidar) op als voorzitter van de VGC-raad en geeft straks voor het eerst een speech voor de nieuwe samenstelling. "Ik heb wel wat zenuwen, maar vind het vooral leuk om iedereen te zien", meent ze. "Ik wil straks vooral een boodschap brengen van dankbaarheid en veerkracht. De samenwerking van de VGC en de nabijheidspolitiek zijn uitermate belangrijk. Brussel maken we samen", besluit Stoops.

'Altijd leuk om voor feestend publiek te staan'

De Vlaamse feestdag bereikt straks zijn hoogtepunt op de Grote Markt waar een grote karaoke party plaatsvindt. Onder meer Helmut Lotti treedt er op: "Ik ga twee hits brengen, eentje in het Engels en eentje in het Italiaans. De overige nummers zijn een stuk onbekender, maar wel in het Nederlands." Of hij er zin in heeft? "Het is altijd leuk om voor een feestend publiek te staan."

Nederlandstalige afterparty

Het Brusselse collectief BIZA geeft jongeren die Nederlandstalige muziek maken vanavond een podium in de Beurschouwburg voor de afterparty van de Vlaamse feestdag. Op het programma staat een line-up vol jong talent van eigen bodem: GRACI, YOUNG V Wii, Julio, BRYSA, MAVEE.

'Helemaal klaar om straks op te treden'

Héritier Tipo is niet alleen Ketnet-wrapper, maar werd vorig jaar ook aangesteld tot Brusselambassadeur door minister Benjamin Dalle (CD&V). Vanavond staat hij op het podium van de Grote Markt voor de tweede editie van de singalong. "Vorig jaar was het een groot succes, dus dit jaar doen we het opnieuw, ik ben nu al helemaal klaar om straks op te treden", vertelt Héritier enthousiast.

Dance Battles in de Ancienne Belgique

Al voor de derde keer op rij vinden dance battles plaats op de Vlaamse Feestdag in de Grote Zaal van AB. De strafste (inter)nationale dansers nemen het tegen elkaar op in 2 vs. 2 dance battles in de categorieën hiphop, house, krump en ksaara. Danseres Anke legt uit wat ksaara inhoudt: "Bij die categorie zijn alle dansstijlen toegelaten, maar gaat het om fun en vibes op het podium." Een professionele jury kroont dan straks de winnaar.

Waarom hechten mensen zoveel waarde aan de Vlaamse Feestdag?

We trokken de straat op met één simpele vraag. Wat betekent de Vlaamse feestdag voor u?

'Mag ik een boterham met choco, godverdomme'

BRUZZ-reporter Luana Difficile staat in de Beursschouwburg, die verandert is in een rollerdisco, met funky sounds en retro rolschaatsen. Ze staat daar in het gezelschap van Carmen, die zelf opgroeide in Jette, maar nu in Canada woont met haar gezin: "Ik ben op bezoek met mijn drie kinderen in Brussel bij mijn familie, dus het is leuk om de festiviteiten mee te maken. In Canada wordt er enkel op het ijs geschaatst, dus dit is nieuw voor hen." Niet alleen het rolschaatsen is nieuw, maar ook het Nederlands is hen onbekend. Wel kennen ze deze uitspraken 'Mag ik een boterham met choco?' en 'Godverdomme'.

'Wenke Thewis is met de Molenbeek Rebels inspiratie voor anderen'

Vandaag is het Vlaamse feestdag en daar hoort opnieuw de bekroning van vijf nieuwe 'Brusselambassadeurs' bij. Een nieuwe traditie waarmee Benjamin Dalle (CD&V) sinds vorig jaar bekende en minder Brusselaars wil bedanken voor de passie die hun werk uitstraalt voor Brussel. De ambassadeurs zullen de hoofdstad via hun werk verder positief op de kaart zetten, zowel binnen Brussel als in Vlaanderen. "De ambassadeurs hebben het potentieel om honderdduizenden mensen te bereiken met hun boodschappen," aldus Dalle.

Uit het sport- en verenigingslandschap koos minister Dalle Wenke Thewis, medeoprichter van de Molenbeek Rebels. Met haar vereniging Molenbeek Rebels, een sociaal basketbalinitiatief, zet ze zich in voor meisjes die opgroeien in kwetsbare situaties en "is ze een inspiratiebron voor vele Vlaamse organisaties," vindt Dalle.

"Hoewel de meisjes en het team weten dat ze keihard werken, geeft het een enorme boost om die erkenning ook van buitenaf te krijgen", meent Wenke Thewis. "Het zijn zij die uitdragen in het hele land tijdens de competitie wie ze zijn en waar Molenbeek en Brussel voor staat."

Meezingers op de Grote Markt

Straks op de Grote Markt vindt een sprookjesconcert plaats: En ze zongen nog lang en gelukkig. Ook is er een Singalong met Ronny Mosuse, Helmut Lotti, Loes Van den Heuvel, Nina Rey, Stefaan Degand, Héritier Tipo en het Brussels Philharmonic. "Tijdens het sprookjesconcert brengen we kindermuziek uit Dinseyfilms en sprookjes in de mix", vertelt Ronny Mosuse. "Bijvoorbeeld van Frozen, De Kleine Zeemeermin en Pipi Langkous", vult Nina Rey aan.

'We dragen Vlaamse ambacht hoog in het vaandel'

Ooit was de beenhouwerij in Brussel een Vlaamse specialiteit. In de jaren 1990 waren hier nog 1.200 Vlaamse keurslagers, maar vandaag is het een uitstervend ras met slechts twintig resterende zaken. We gingen langs bij Johan De Groote, één van de laatste Vlaamse beenhouwers in Brussel. Zijn vlees komt uit de boerderij van zijn familie in het verre Diksmuide. "Wij maken hier alles zelf en daarmee zijn we de uitzondering op de regel", meent De Groote. "We dragen Vlaamse ambacht hoog in het vaandel."



'Tonen dat de jeugd hier wel over de nodige veerkracht beschikt'

In 2009 richt Wenke Thewis onder het vlaggenschip van vzw Foyer de vrouwenbasketbalclub Molenbeek Rebels op. Een op dat moment kleinschalig passieproject. Maar door het grote succes ervan wordt de werking vijf jaar geleden ondergebracht in een eigen vzw. Ook voor uittredend Brusselminister Benjamin Dalle is Molenbeek Rebels een schot in de roos en daarom heeft hij Wenke benoemd tot een van de vijf nieuwe ambassadeurs voor de stad.

Geen eenvoudige opdracht, want in Vlaanderen wordt er al eens meewarig gedaan over Brussel en haar jongeren. Wenke wil als ambassadeur van de stad dan ook graag het imago van de Brusselse jeugd mee helpen oppoetsen: "Ik wil tonen dat de jeugd hier wel over de nodige veerkracht beschikt."

'We borduren een slinger van verbinding'

Ook bij Muntpunt valt er vanmiddag van alles te beleven, BRUZZ-reporter Luana Difficile nam er een kijkje en sprak met jeugdcoördinator Brenda Uwinbabazi: "Kinderen kunnen hier leren borduren en meewerken aan een slinger van verbinding, ook is er straks een theaterstuk en zijn er de XL-games", vertelt ze.

'Plonge biedt een leuke oefenkans voor anderstaligen die Nederlands leren'

Plonge is een stadsspel om Nederlands in Brussel te ontdekken gemaakt door het Huis van het Nederlands. De webapplicatie Plonge is een interactief stadsspel waarbij je een route volgt langs verschillende Brusselse organisaties en omvat cultuur, sport en ook street art. "De app biedt oefenkansen aan anderstaligen die graag Nederlands willen leren, maar laat hen ook kennis maken met instellingen zoals Muntpunt en Ancienne Belgique", vertelt Sien Ponet van het Huis van het Nederlands.

'Speech Close een signaal voor efficiënter Brussel'

Radio-presentator Robbe Petitjean sprak met chef politiek bij BRUZZ, Steven Van Garsse, over de 11 juli-speeches van onder meer burgemeester Philippe Close (PS). "Close had het in zijn speech over hervormingen in Brussel, wat hij daar precies mee bedoelt is niet duidelijk. Wat hij wel benadrukte is dat die hervormingen vanuit de Brusselaar moeten komen, dus het Brussels parlement en de Brusselse regering."

Gegidste rondleidingen door Brukselbinnenstebuiten

De Vlaamse feestdag is het uitgelezen moment voor Brusselaars en Vlamingen om de hoofdstad beter te leren kennen, dat vindt ook Brukselbinnenstebuiten, zij organiseren vandaag allerlei gegidste rondleidingen: "We hebben een wandeling over de Beurs als nieuw scharnierpunt in de stad, die wandeling bieden we ook aan voor blinden en slechtzienden. Daarbij geeft de gids dan extra uitleg over de visuele aspecten", vertelt Bert De Bisschop. "Daarnaast is er ook een wandeling buiten het stadscentrum richting de Botanique."

'Het Brussels Gewest verdient een beter bestuur'

Voor aftredend Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) is het de laatste keer van zijn termijn dat hij de Vlaamse feestdag viert: "Ik blik positief terug op de afgelopen vijf jaar, er is meer geïnvesteerd in Brussel en de linken tussen Brussel en Vlaanderen zijn versterkt. Ik denk dat ook de volgende regering daar op moet inzetten", meent hij.

"Dat is niet alleen een economisch verhaal, maar ook een van cultuur, samenhang en identiteit. De verschillende regeringen moeten dan ook met elkaar samenwerking in het belang van de Brusselaars", merkt hij op. "Ik vind wel dat Brussel een beter bestuur verdient. De regering Vervoort heeft kansen gemist, op vlak van veiligheid bijvoorbeeld, maar ook betaalbaar wonen en netheid."

'Liefde tussen Vlamingen en Brusselaars is belangrijk'

Minister Elke Van den Brandt viert vandaag mee de Vlaamse feestdag en benadrukt daarbij dat Brussel ook in de media moet komen in een positief daglicht en dat Vlamingen verleid moeten worden om een bezoekje te brengen aan hun hoofdstad. "Good Move krijgt van veel zaken de schuld, maar het plan zorgt wel voor een stad met een betere levenskwaliteit en op die manier kan ze ook Vlamingen aantrekken om op bezoek te komen, want de liefde tussen Vlamingen en Brusselaars is belangrijk."

'Ik wil Brussel versterken en hervormen zonder taboes'

Op deze Vlaamse feestdag verzamelen traditioneel honderden politici in het Brusselse stadhuis. Burgemeester Philippe Close (PS) hamerde in zijn toespraak op het belang van Nederlandstalige onderwijs, folklore en politieke vereenvoudiging. “Ik wil Brussel versterken en hervormen zonder taboes. Maar laat mij duidelijk zijn: het voorstel zal van de Brusselaars zelf moeten komen,” vindt hij. Ook aftredend Vlaams parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) wil hervormen, maar in de richting van meer Vlaamse slagkracht.

'De kunst van het zijn' in Vlaamse gemeenschapscentra

Om de band tussen Vlaanderen en Brussel te behouden en te versterken, zijn er de Vlaamse gemeenschapscentra. 22 in totaal, eentje voor elke gemeente, maar ook in Laken, Haren en Neder-over-Heembeek. De focus van die VGC-centra lag in eerste instantie op de Brusselse Vlamingen. Maar intussen spelen zij een verbindende rol tussen àlle gemeenschappen in hun wijk.

'Brussel is van groot economisch belang voor Vlaanderen'

Niet alleen voorzitter van het Vlaams parlement Liesbeth Homans is op deze 11 juli naar Brussel afgezakt. Ook haar partijgenoot en Vlaams minister-president Jan Jambon is op de afspraak vandaag. BRUZZ-redacteur Job Van Nieuwenhove sprak hem over het belang van Brussel: "Brussel is een gelaagde hoofdstad van Europa, de NAVO, België, maar ook Vlaanderen. Het is ook de werkplek voor veel Vlamingen en is dus van groot economisch belang." Daarnaast benadrukte Jambon dat het belangrijk is dat Brussel efficiënter bestuurd moet worden.

De Vlaamse vlag

Het symbool van Vlaanderen is natuurlijk de Vlaamse leeuw en de vlag waarop ze vaak wordt afgebeeld. Voor sommigen een voorbijgestreefd symbool dat doet terugdenken aan een donkere periode uit onze geschiedenis, voor anderen juist het summum van trots en waardigheid. Tot die laatste categorie behoort John Wubbe. Hij is lid van de Vlaamse Club voor Kunsten, Wetenschap en Letteren. Die is gevestigd in een hoekpand in de Dinandstraat. En daar laat John fier elke dag de vlag wapperen. Al weten de mensen in de buurt niet altijd goed waarom.

'Brussel moet meer doen met de instrumenten die ze heeft'

"Als geboren Brusselaar heb ik een dubbele relatie met de stad. Ik zie Brussel doodgraag, hier is zoveel talent, maar op hetzelfde moment gebeurt hier op politiek vlak te weinig", meent Sammy Mahdi (CD&V). "De stad moet meer doen met de instrumenten die ze nu al heeft."

'Brussels beleid is te complex en moet hervormd worden'

"Er moet een responsabilisering komen van het Brussels beleid. Het beleid is te complex en loopt te traag, bovendien zitten zowel de gemeenten als het gewest in financieel slechte papieren", meent Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA). "Daarom moet er een grondige hervorming komen en moet het gewest meer bevoegdheden krijgen. Er moet grondig nagedacht worden over hoe Brussel in de toekomst bestuurd moet worden."

11 juli in Brussel

Donderdag staat Brussel in het teken van de Vlaamse feestdag. Hoe vieren Brusselaars deze dag en hoe gaat het met het Nederlands in Brussel? En wat staat er op het feestprogramma?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni