Al zestien jaar zet Brussels Gallery Weekend de Brusselse kunstsector in de kijker, maar financiële problemen dwongen de organiserende vzw om te stoppen. Enter Evelyn Simons en Laure Decock: twee Brusselaars, gepokt en gemazeld in de sector, die het festival een nieuw leven geven onder de naam RendezVous - Brussels Art Week.
Brussels Art Week wordt opvolger van Brussels Gallery Weekend: 'Meer jongeren aanspreken'
De bedoeling van het Brussels Gallery Weekend - traditioneel in september georganiseerd - was om de Brusselse galerijen bekend te maken bij het grote publiek en tegelijk verzamelaars en kunstenaars met elkaar in contact te brengen. Maar de organisatie achter het initiatief moest de boeken sluiten na een tegenvallende subisidie- en fondsenwerving, in combinatie met stijgende uitgaven. De editie van 2024 viel daardoor in het water.
“Daarin zagen wij een opportuniteit”, vertellen Laure Decock en Evelyn Simons aan BRUZZ. De ene werkte eerder voor Wiels, de andere is bekend als curator van het festival Horst en was jarenlang de drijvende kracht achter Generation Brussels, een onderdeel van het Brussels Gallery Weekend. “Brussel is een interessante plek voor jonge kunstenaars: de stad blijft betaalbaar om er te wonen en te werken, en tegelijk herbergt Brussel een groot netwerk aan galerijen en kunstinstellingen. Dat vatten in een evenement kan een stad op de kaart zetten.”
Toch willen Decock en Simons tegelijk verder gaan dan louter een doorstart van het gekende concept. Onder de naam Brussels Art Week, georganiseerd door hun nieuwe vzw RendezVous, willen de initiatiefnemers "de afstand overbruggen tussen de commerciële kunstsector, de non-profit en natuurlijk de artiesten zelf”.
Tegelijk moet de Art Week ook de drempel verlagen voor het grote publiek - en vooral jongeren - om eens een galerij binnen te wandelen. “Die zijn sowieso gratis te bezoeken, maar dat schijnen maar weinig mensen te weten. We hebben de deelnemende organisaties dan ook echt aangespoord om evenementen, rondleidingen en lezingen te organiseren.”
Het kunstenfestival vindt plaats van 12 tot 15 september en wordt afgetrapt met een drink in Café des Minimes. Daarnaast kunnen geïnteresseerden op verschillende dagen in en rond de galerijen zelf gaan brunchen.
'Softlaunch'
Tot slot wordt tijdens het Art Weekend ook de factor 'Brussel' extra uitgespeeld. Maar liefst 53 Brusselse galerijen nemen deel, maar ook in de artistieke keuzes van de organisatie komt de hoofdstad steevast naar voren. Zo kreeg het collectief Bye Bye Binary de opdracht een 'genderinclusieve typografie' te ontwikkelen, terwijl fotograaf Sander Muylaert, gerepresenteerd door 254Forest, een reeks portretten maakte van de stad voor een grootschalige postercampagne door het hele land.
Waar het voormalige Gallery Weekend steevast duizenden bezoekers lokte en op veel belangstelling kon rekenen van internationale media, daar durven Decock en Simons voorlopig nog geen beoogd bezoekersaantal uit te spreken. “Dit project begon pas in de loop van mei en juni vorm te krijgen. Dit jaar beschouwen we dan ook een beetje als een 'softlaunch'. Als er veel nieuwe mensen naar de galerijen komen en we voelen dat er draagkracht is voor volgend jaar, zal het voor ons al een geslaagde editie zijn."
Lees meer over: Brussel , Expo , Brussels Gallery Weekend , Art Week