De twee paviljoenen aan de ingang van Ter Kamerenbos krijgen een nieuwe invulling als kunstruimte. De Brusselse galerie LMNO neemt haar intrek in de voormalige tolhuizen aan het einde van de Louizalaan. De galerie opent zondag met een solotentoonstelling van Brusselaar Adrien Lucca.

©
Philippe De Gobert
| Galerie LMNO neemt haar intrek in de octrooipaviljoenen aan Ter Kamerenbos.
Historische paviljoenen Ter Kamerenbos worden exporuimte van galerie LMNO
Tot voor kort werden de paviljoenen gebruikt door de vastgoedgroep Engel & Völkers. Voortaan kunnen kunstliefhebbers er terecht voor tentoonstellingen van LMNO. De galerie concentreert zich op de brug tussen hedendaagse kunst en wetenschap, geschiedenis en politiek, met een focus op milieu- en sociale kwesties.
De twee vrijwel identieke gebouwen liggen op 38 meter van elkaar aan de ingang van Ter Kamerenbos. In het paviljoen gelegen op Louizalaan 544 zal zo’n vier keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling plaatsvinden. Het paviljoen ernaast, op nummer 589, wordt ingericht voor de kantoren van de galerie, workshopruimtes en kunstenaarsresidenties.
Tolhuis wordt exporuimte
De paviljoenen, in 1835 ontworpen door stadsarchitect van Brussel Auguste Payen, dienden in eerste instantie als wachtpost en kantoor voor de inning van octrooibelastingen bij de Naamsepoort.
Nadat die afgeschaft werden, verloren de tolhuizen hun functie. Beide gebouwen stonden op de lijst om gesloopt te worden, maar na veel discussie werden ze omwille van hun historisch waarde gedemonteerd en verhuisd. In 1862 vonden ze een thuis op hun huidige locatie, de ingang van het toen nieuw ontwikkelde park.
Sindsdien hebben de voormalige octrooipaviljoenen een uiteenlopende invulling gehad. Ze deden dienst als politiecommissariaat en café of vielen in de handen van luxe vastgoedmakelaars. Ook werden ze omgeturnd tot kledingboetiek en zelfsspeelgoedwinkel. Daarna stonden de gebouwen lang leeg en werden ze gekraakt.
Sinds 1998 zijn de voormalige tolhuizen van de Naamsepoort beschermd.
Kunstlicht en insectenzicht
De Brusselaar Adrien Lucca is de eerste die de twee paviljoenen mag vullen met hedendaagse kunst. Hij bijt de spits af met een solotentoonstelling.
*tekst gaat verder onder foto's
Al enkele jaren onderzoekt Lucca de verbanden tussen licht, perceptie en wetenschap. In zijn solotentoonstelling buigt hij zich over kunstlicht en de invloed ervan op insecten. Hij bestudeerde de vormen en kleuren die een insect waarneemt.
“Zelfs zonder maan is de nachtelijke hemel lichtgevend: hij is blauw, geel, oranje en roze. Wij kunnen het niet zien, maar insecten wel," vertelt de kunstenaar. "Het licht en de kleuren die zij waarnemen zijn niet hetzelfde als het onze, en helaas kan het kunstlicht dat wij 's nachts gebruiken hun visuele vermogen aantasten," voegt hij toe.
In At the dawn of twilight zoomt Lucca in op het gezichtsvermogen van insecten via schilderijen, lichtsculpturen en installaties. De tentoonstelling belooft een 'visuele onderdompeling in de lichtgevende omgeving van het insect'.
Kan het zicht van dieren geschilderd worden? Adrien Lucca's visuele antwoorden kan je tot 28 juni zien op de nieuwe locatie van LMNO.
Lees meer over: Brussel-Stad , Expo , Cultuurnieuws , terkamerenbos , hedendaagse kunst
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.