Apple cider vinegar is Engels voor 'appelazijn' én de titel van de nieuwe film van Sofie Benoot. De Brusselse cineaste die zich liet opmerken met Blue meridian, Desert haze en Victoria vertrok daarvoor zowaar van een niersteen.
Een documentaire uit nierstenen: ‘De natuur staat niet buiten ons'
“Nierstenen fascineren me, omdat ze iets moois aantonen over de grens die we optrekken tussen onszelf en de natuur. We dénken dat de natuur buiten ons staat, maar maken wel zelf wedelliet aan.” Wedelliet is een ongekend mineraal dat je in nierstenen én op Antarctica aantreft. “Ik vind dat iets heel poëtisch. Er is geen connectie en toch is het zo.”
In haar film werkt een gepensioneerde vertelster van natuurdocumentaires na nierstenen aan een ultiem verhaal over de verguisde wereld van steen. Het brengt haar bij Palestijnse steenhouwers, Britse detectives en een kunstschilder in een Kaapverdisch lavalandschap. De vertelster is het alter ego van Benoot. “Apple cider vinegar gaat over de relatie tussen mens en natuur. Het leek me interessant om iemand te laten rapporteren die symbool staat voor onze veranderende houding tegenover de natuur. Ik moest aan David Attenborough denken. Nu is hij een icoon in de strijd tegen de klimaatverandering, maar hij heeft lang geweigerd om daarover te spreken. Hij vond het zijn primaire taak om mensen te entertainen en verwonderen. Die switch vind ik … euh … bijzonder.”
Als tussenschot gebruikt Benoot beelden van webcams die overal ter wereld in het wild staan opgesteld
De voice-over deinst niet terug voor interactie. “Ik wilde een kritische blik en pak het daarom vormelijk anders aan. De beelden in Attenboroughs reeksen zijn met de allernieuwste technologie gemaakt en dat schept een grote afstand. De reeks heet Planet Earth, maar de beelden zijn zo buitenaards mooi dat het om een andere planeet lijkt te gaan. Door met de voice over te spelen en de grenzen ervan op te zoeken, doorprik ik de autoriteit waarmee Attenborough en co. vertellen.”
Als tussenschot gebruikt Benoot beelden van webcams die overal ter wereld in het wild staan opgesteld. “Explore.org is een vergaarbak van zulke webcams. Er is een mooie community rond ontstaan. Ik kijk ook graag, het is spannend én ontspannend. Soms voel ik me als een natuurdocumentairemaker die dagen wacht in de hoop dat er iets gebeurt.”
Benoot wil de ecologische vraagstukken in Apple cider vinegar in volgende projecten uitwerken. “Maar ik wil daarnaast ook nog iets maken met al die fascinerende webcamfootage. Ik reis veel voor mijn films. Het lijkt me boeiend om ook eens een film te maken vanachter mijn bureau. Ik en mijn laptop.”
Apple cider vinegar speelt nu in de Brusselse zalen
Lees meer over: Brussel , Film , Sofie Benoot , nierstenen , Apple Cider Vinegar