BRZ 20250122 1919 KLEIN INDERHOUD Tibo Renodeyn

Mathias Van Gysel

Klein onderhoud

Podcastmaker Tibo Renodeyn herontdekt waterstad Brussel: 'Brussel broebelt'

Tom Peeters
© BRUZZ
29/01/2025

Tijdens De Week van de Klank laat audiomaker Tibo Renodeyn met Broebelaer horen hoe poëzie, geschiedenis en duurzaamheid samenstromen in de verborgen waterwereld van Brussel.

Met Broebelaer bekroont audiomaker Tibo Renodeyn (25) een levenslange fascinatie voor bewegend water. Als kind zat hij vaak aan de vijver van zijn grootvader, zijn moeder nam hem vanuit Belsele geregeld mee naar Brussel voor een wandeling van waterpartij naar waterpartij. “Ik heb Brussel leren kennen via een boek dat de geschiedenis van de stad vertelde aan de hand van haar fonteinen,” vertelt hij. Later kwam hij radio studeren aan het RITCS. Ook dat had te maken met zijn jeugd. “Mijn vader nam vroeger alles op met zijn dictafoon, zowel dingen die ik zei als tv-fragmenten, die ik als een podcast avant la lettre kon herbeluisteren. Zelf vind ik audio ook het boeiendst als collage of gesamtkunstwerk.”

"Fonteinen bewogen zich wel vaker als schaakstukken door de stad, en daar is niets mis mee. Ik vind het spijtiger dat we bang zijn geworden om een fontein meer te laten zijn dan een waterstraal die uit de grond komt"

Tibo Renodeyn

Dat hoor je nu op Broebelaer, een driedelig audio-essay dat Renodeyn maakte over 'waterstad' Brussel en dat hij voorstelt tijdens De Week van de Klank. Tussen het gebroebel van het water wisselen poëzie, interviews, natuuropnames en geluidskunst elkaar af. De titel verwijst naar een kleine bron/beek in Etterbeek, die ontspruit in een park maar snel naar de riolering wordt afgeleid. “Ik vond het een mooi woord, dat bovendien heel Brussels klinkt, maar het staat ook symbool voor de 250 tot 300 bronnen in de Brusselse ondergrond. Op basis van gesprekken met herbronnen.ressources, een vzw die die onzichtbare waterwereld in kaart brengt, belandde ik in woontoren Pacific in Sint-Joost. In de parkeergarage hoor je op -2 het grondwater stromen in een kanaaltje. Die ontdekking vormt de apotheose van mijn verhaal, ook omdat er een toekomstblik vol mogelijkheden wordt opengedaan. In plaats van dat water te verspillen zouden we er bijvoorbeeld ook wc's mee kunnen doorspoelen.”

Die toekomstvisie volgt nadat eerst enkele usual suspects de revue passeren: van Manneken Pis over muurfontein Den Spauwer tot Alexander Calders The whirling ear. “Fonteinen bewogen zich wel vaker als schaakstukken door de stad, en daar is niets mis mee. Ik vind het spijtiger dat we bang zijn geworden om een fontein meer te laten zijn dan een waterstraal die uit de grond komt, zoals aan de Beurs. Zelf houd ik van sculpturen. Ook de mensen die ze onderhouden waren enthousiast er eens over te mogen vertellen. Ik herinner me mijn bezoek aan de krochten onder de Neptunusfontein in Laken, een plek met de feeërieke allure van een wunderkammer. Ik ben er dan ook voorstander van om zulke plekken als museumartefacten te beschouwen en er rondleidingen te organiseren, zodat we beseffen wat voor een geweldige waterstad Brussel is.”

In het kader van De Week van de Klank organiseert Tibo Renodeyn op 1/2 een luistersessie van Broebelaer in Flagey, lasemaineduson.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni