1901 EAT AND DRINK Ciccio

Saskia Vanderstichele

Review
Score: 3 op 5

Ciccio: nieuw pizzaconcept op een steenworp van het Flageyplein

Michel Verlinden
© BRUZZ
06/09/2024

In Brussel volgen de nieuwe concepten elkaar in sneltempo op, en allemaal zijn ze even uniek. Na de handroll van Nami doet nu de painza van zich spreken.

Het is in Brussel al een tijdje duidelijk: de stad zit met een ware pizza craze. De Italiaanse specialiteit, die in verschillende versies bestaat – een Romeinse, een Napolitaanse ... –, verovert de ene wijk na de andere. Hoe dat komt? Wel, er heeft een ware kwaliteitsrevolutie plaatsgevonden. Waar vroeger een deeg op basis van industriële bloem de norm was, net als een vereenvoudigd en versneld proces, ligt de nadruk nu op langere rijstijden en andere particuliere aandachtspunten.

In het kielzog van die trend lanceert Mario Olimpio, van restaurant Primo, een nieuw concept op een steenworp van het Flageyplein. Ciccio – dat de plaats van 52 and the Secret Garden heeft ingenomen – is voorlopig gevestigd in een souterrain, maar het project zal in de komende maanden worden uitgebreid. Het concept? Een intieme, stedelijke kantine met een trendy inrichting, die ruw beton combineert met uit steen gehouwen alkoven.

Het is in Brussel al een tijdje duidelijk: de stad zit met een ware pizza craze. De Italiaanse specialiteit verovert de ene wijk na de andere.


Je komt hier om een painza te degusteren, een langwerpige variant op de pizza. Deze ovengebakken specialiteit, die stevig maar licht verteerbaar is, onderscheidt zich hier door het gebruik van Belgische bloem (van de Moulins Bodson in Awans) en zorgvuldig gekozen toppings (hulde voor de groenten van Cycle Farm in Linkebeek).

Toen wij er op een zonnige dag over de vloer kwamen, konden we deze culinaire nieuwigheid op het terras proeven. Dat terras heeft een ambivalent karakter: aan de ene kant genoten we van de groene omgeving met bamboe en de kleine moestuin met paprika's, aan de andere kant stoorden we ons aan het scherm dat de vuilnisbakken en de gehavende gevel aan het zicht onttrekt. Maar goed, het ongemak bedierf de ervaring gelukkig niet.

Die ervaring ging van start met een zeer speelse en frisse 'panzanella' (12 euro), een mix van tomaat, komkommer, courgette, burratina en jonge uitjes, op smaak gebracht met kleine croutons van tarallo (een soort grissini uit Puglia). De 'Alice in Wonderland'-painza (17 euro) was ronduit verleidelijk, met ansjovis, ricottamousse, romige tomatensaus en heerlijke leccino-olijven. Op de cocktailkaart figureerde onder meer een 'Wild Negroni' (13 euro), opgewerkt met San Cosme-mescal.

CICCIO
Vleurgatsesteenweg 52, Elsene

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Resto & Bar , review , pizza , painza

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni