Hamburger-pionier Filles du Tram gooit concept om door wildgroei aan fastfood

LV
12/02/2025

Vijftien jaar geleden was Les Super Filles du Tram in Elsene een van de eerste hamburgerrestaurants van Brussel. Intussen zijn de fastfoodtenten bijna niet meer te tellen. Voor uitbaatster Andréanne Marcil-Bergeron was dat het signaal om het over een andere boeg te gooien. "Ik wilde een concept dat beter past bij de tijdgeest."

"Sinds de oprichting van Les Super Filles du Tram telt Brussel meer hamburgerrestaurants dan tramhaltes", klinkt het op de Facebookpagina van het restaurant. Hoog tijd dus voor een rebranding.

"Wij waren de allereerste in Brussel die zich uitsluitend op burgers toelegden. Voor Ellis en al die anderen", benadrukt oprichtster Andréanne Marcil-Bergeron. "Maar de voorbije jaren begon ik te voelen dat het tijd was voor iets anders. Iets dat beter aansluit bij de tijdgeest en ook beter bij me past. Toen ik begon met het restaurant was ik immers 28, nu ben ik 44."

Marcil-Bergeron besloot zich daarop toe te spitsen op de Belgisch-Franse keuken met een vleugje Quebec, de regio in Canada waarvan ze zelf afkomstig is. Er zullen ook meer vegetarische opties zijn met een focus op lokale producten. Het restaurant blijft wel op dezelfde plek, maar is momenteel in verbouwing. De heropening volgt eind februari.

dfd80573-marcil.jpg

Les Super Filles du Tram

| Uitbaatster van Les Super Filles du Tram Andréanne Marcil-Bergeron.

Verschraling horecalandschap

Wim Ballieu, kok en ondernemer bij Balls and Glory, ziet in Les Super Filles du Tram de 'pionier' van de hamburgerrestaurants in Brussel: "Zij waren zowat de eersten, maar ondertussen is er inderdaad een overaanbod", vertelt hij. "Met een hamburgerrestaurant heb je natuurlijk een zekere overlevingskans ondanks de gestegen kosten, omdat het goed verkoopt, maar het doet het horecalandschap wel wat verschralen."

"Restaurants zoals Bouillon en Barracuda vind ik leuker, omdat ze de kosten drukken door op grote schaal te koken, maar wel een creatieve omkadering voorzien. Ze zoeken het rendement ergens anders en daardoor blijft het toch betaalbaar", meent hij. "In plaats van te koken voor zestig mensen, koken zij voor driehonderd mensen."

Foodmarket

Les Super Filles du Tram trekt ook weg uit de foodmarket Wolf in Brussel-Stad, eigendom van drankhandelaar HLS. "In het begin was het een erg leuk concept, maar de voorbije jaren werd de sfeer een stuk minder", verklaart Marcil-Bergeron. "Restaurateurs worden tegen elkaar opgezet met een ranglijst van welke standjes het beste draaien. Zo pushen ze je om je cijfers op te krikken. Daarnaast worden ook stelselmatig de bedragen opgetrokken die moeten worden afgedragen aan HLS."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni