In 2011 wordt David Hubert als aanvoerder landskampioen met Racing Genk aan de zijde van Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois en jawel, Anthony Vanden Borre. Na een korte passage bij de RSCA Futures als speler en bij de paars-witte U18 als trainer, werd de onervaren Hubert vandaag aangesteld als T1 van de eerste ploeg. Hij vervangt Brian Riemer, die na het verlies tegen KRC Genk en het daarbij slechte spel bedankt werd voor bewezen diensten.
#83 Radio Radzinski met David Hubert: over zijn droom om trainer te worden
Lees ook: #108 Radio Radzinski met Ludo Vandewalle: over het traject van een niet-verbale voorzitter
Amper een handvol voetballers kunnen zeggen dat ze samen op een veld hebben gestaan met Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois en Anthony Vanden Borre. Nog veel minder kunnen vertellen dat ze hun aanvoerder zijn geweest en samen kampioen van België zijn geworden. David Hubert is er daar een van en dat al een paar maanden na zijn 23ste verjaardag.
De trap van Mavinga en de wereldsaves van Courtois
Het zijn Anderlecht-doelman Silvio Proto en een piepjonge Romelu Lukaku die er in het seizoen 2010-2011 voor zorgen dat paars-wit de reguliere competitie afsluit op de eerste plaats. Maar door de invoering van de play-offs een jaar eerder, volgt er een halvering van de punten en een eindronde met tien finalewedstrijden.
Anderlecht zakt daarin helemaal weg en zo krijgen we een spannend duel tussen een ontketend Standard en een sterk Racing Genk met David Hubert als kapitein. Op 17 mei staan beide ploegen tegenover elkaar in de Cristal Arena voor een allesbeslissend duel.
De Rouches komen daarin op voorsprong nadat Chris Mavinga rond het halfuur Mehdi Carcela met een verschrikkelijke trap in het gezicht van het veld had gekegeld. Genk recht in de tweede helft de rug en komt langszij met een goal van Kennedy. Een paar sterke reddingen van Courtois in het slot volstaan voor de titel.
Frank Vercauteren, de stille genieter
Architect van het hele gebeuren is Frank Vercauteren. Maar die komt niet meteen mee feestvieren, want dat zit niet in zijn aard. “We hebben hem toen echt naar de supporters moeten slepen, want hij staat niet graag in de belangstelling. Maar het was natuurlijk ook zijn succes,” vertelt Hubert. Rein wil meteen weten hoe groot het verschil is tussen de trainer Vercauteren en de man die we zien in de media.
'In het begin kreeg ik van Vercauteren weinig speelminuten. Ik ben dan bij hem gaan aankloppen en gevraagd om een kans om mij te kunnen bewijzen. Die heb ik met beide handen gegrepen'
“Ik snap waarom je die vraag stelt, maar ik kan niets slecht over hem vertellen. Toen hij in december 2009 overnam heeft hij in het begin weinig gezegd. Hij wou eerst alles observeren. Aanvankelijk kreeg ik weinig speelminuten. Ik ben dan bij hem gaan aankloppen en gevraagd om een kans om mij te kunnen bewijzen. Die heb ik gekregen en met beide handen gegrepen. Want in het jaar van de titel stond ik zo goed als altijd in de basis.”
Laatkomer Vanden Borre en disco László
Naast De Bruyne en Courtois zitten er met alleskunner Anthony Vanden Borre en László Köteles nog twee opvallende figuren in de kern. De Hongaarse doelman bouwde zijn kelder om tot een echte discotheek die mee heeft bijgedragen aan de positieve prestaties op het veld. “Ja, op een bepaald moment was het bijna een ritueel om daar na een goede match te verzamelen.”
Pico vraagt zich af of Kevin De Bruyne daar dan staat te dansen of eerder met een cola tegen de muur staat. “Kevin is ‘een specialleke’, zowel op als naast het veld. Echt uit de bol gaan past niet bij hem. Maar da’s misschien ook de reden waarom hij vandaag een van de beste voetballers van de wereld is.”
'Kevin De Bruyne is 'een specialleke', zowel op als naast het veld. Maar da’s misschien ook de reden waarom hij vandaag een van de beste voetballers van de wereld is'
En dan is er natuurlijk nog Anthony Vanden Borre. Er is weinig dat het enfant terrible niet met een bal kan. Maar het kopje erbij houden, was niet altijd even gemakkelijk. Dat merkt Hubert ook wanneer Anthony steevast te laat op training komt en de groep mag kiezen of ze hem er nog bij willen.
“Dat was een slimme zet van Vercauteren. We hebben unaniem beslist om hem bij ons te houden, want hij bracht toch wel veel kwaliteit op het veld. Achteraf gezien is dat ook de juiste keuze geweest.”
Gidsen als overgang naar het trainerschap
De carrière van Hubert neemt daarna geen hoge vlucht. Onder andere door een buikspierblessure verdwijnt hij uit de ploeg. En na passages bij tal van Belgische eerste- en tweedeklassers komt hij begin dit seizoen terecht bij de beloften van Anderlecht, beter bekend als de Futures.
“Da’s een weloverwogen beslissing geweest, ook al weet je dat het vrijwel zeker het einde van je carrière op het hoogste niveau betekent. Maar ik ben ook bezig met mijn toekomst en zie het als de ideale transitie naar het trainerschap. Mijn UEFA A-diploma heb ik al een tijdje op zak.”
'Het vertrek van Veldman was een heel moeilijk moment. Met Gillet staat er nu iemand aan het roer met andere kwaliteiten dan Robin. Ik probeer hem zoveel mogelijk bij te staan waar ik kan'
Binnen de Futures is er een groot verloop van personeel. Heel wat spelers trainen vaak mee met de eerste ploeg, of vertrekken naar een andere ploeg. “Het is inderdaad niet zo eenvoudig om op elkaar ingespeeld te geraken. Maar dat hoort er nu eenmaal bij.” Op de koop toe wordt coach Robin Veldman na het ontslag van Felice Mazzù gevraagd om de staf van de A-ploeg te versterken.
“Da’s een heel moeilijk moment geweest. Maar we hebben dat als team goed opgevangen. Met Guillaume (Gillet, red.) staat er nu iemand aan het roer met andere kwaliteiten dan Robin. Ik probeer hem zoveel mogelijk bij te staan waar ik kan. Da’s denk ik ook een beetje de bedoeling als ervaren gids binnen de ploeg.”
Verder in de aflevering hebben we het nog over de ontbolstering van Bart Verbruggen in doel en gaan we dieper in op de ideale positie van Noah Sadiki en het potentieel van Lucas Stassin. Eindigen doen we met de winnaar van de garnaalkroketten bij Je m’en Fish.
Sarà en AC Milan
De muzikale aflsluiter van deze aflevering is ‘Sarà perché ti amo’ van Ricchi E Poveri. En daar hangt een bijzonder verhaal aan vast. “Het wordt in Italië vaak gedraaid voor of na een match. Vooral bij AC Milan is het een hit. Ze hebben er daar een eigen versie van gemaakt waarin een paar steken worden uitgedeeld aan Juventus. Heel het stadion zingt dan mee en da’s echt indrukwekkend.” Oordeel hieronder vooral zelf.
Lees meer over: Anderlecht , Sport , David Hubert , radio radzinski , Kevin De Bruyne , Thibaut Courtois , anthony vanden borre , Racing Genk , RSC Anderlecht , RSCA Futures , László Köteles