Sportadvocaat Sébastien Ledure is te gast in een nieuwe aflevering van Radio Radzinski. Daarin blikken we terug op vijf jaar ‘Operatie Propere Handen’ en bespreken we het tot nog toe moeilijkste dossier uit zijn carrière: de comeback van Romelu Lukaku bij Inter. Maar wanneer keert ‘Big Rom’ terug naar Anderlecht? En heeft hij een mening over hoe de club de afgelopen jaren is bestuurd? “Die heeft hij zeker, al houdt hij die denk ik liever voor zichzelf uit liefde voor het instituut.” Een goede verstaander heeft maar een half woord nodig.
#84 Radio Radzinski met Sébastien Ledure: over normbesef, Romelu Lukaku en Pico’s cabrio
Lees ook: #108 Radio Radzinski met Ludo Vandewalle: over het traject van een niet-verbale voorzitter
Sébastien Ledure heeft sympathie voor Anderlecht, maar vooral een passie voor voetbal in het algemeen. Als kind raakt hij in de jaren ’80 begeesterd door de fluwelen techniek van Frank Vercauteren, het torinstinct van Erwin Vandenbergh en de onverzettelijkheid van Per Frimann. En toch is het niet voetbal, maar wel tennis en basket die hem als advocaat de eerste stappen doen zetten binnen de sportwereld.
Ledure trekt de grote plas over en leert binnen de Amerikaanse sportindustrie de kneepjes van het vak kennen. Daarna wordt hij managing partner bij het advocatenkantoor Cresta. Met Justine Henin wacht meteen een eerste grote naam. Maar al snel komen er naast de vrouw met de mooiste eenhandige backhand in de geschiedenis van het spelletje ook voetballers bij.
‘Operatie Propere Handen’…
Al was dat aanvankelijk niet het plan, want de sportadvocaat heeft lang zijn bedenkingen gehad bij de manier van werken binnen het voetbal. Wanneer op 10 oktober 2018 de bom ontploft en de schandalen naar buiten komen met ‘Operatie Propere Handen’ is hij dan ook niet verbaasd.
'Van enig normbesef was bij sommige mensen in het voetbal lange tijd geen sprake'
“Ik heb in de jaren daarvoor verschillende bizarre dingen gezien. Heel wat mensen hielden er praktijken op na die niet door de beugel kunnen. Van enig normbesef was bij sommige mensen in het voetbal lange tijd geen sprake.”
Ondertussen zijn we bijna vijf jaar verder en gaat het volgens Ledure de goede kant uit. “De broodnodige mentaliteitswijziging is er voor een groot deel gekomen. Maar we moeten daar natuurlijk niet flauw over doen: voetbal is en blijft een money game.”
…een maat voor niets?
Van de 56 beschuldigden zijn er 26 aan een vervolging ontsnapt door gebruik te maken van de afkoopwet. Onder andere de voorzitter van Club Brugge Bart Verhaeghe en algemeen manager Vincent Mannaert hebben gekozen voor een minnelijke schikking zonder schuldbekentenis. Ze ontlopen zo een publiek strafproces, maar betalen wel een boete. Godfried vindt dat allemaal bijzonder pijnlijk en vraagt zich af of het dan toch niet allemaal een maat voor niets is geweest.
'Het is belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen gerechtigheid en de perceptie van gerechtigheid. Al is met dat laatste misschien wel te weinig rekening gehouden'
“Ik vind het goed dat je die vraag stelt. Maar als advocaat kan ik enkel zeggen dat zij niets fout hebben gedaan. Zij hebben gebruik gemaakt van een wet die is gestemd in het parlement. Dat is hun goed recht. Als we dat als samenleving niet langer willen aanvaarden, dan moeten politici maar andere wetten maken.”
“Het is belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen gerechtigheid en de perceptie van gerechtigheid. Al is met dat laatste misschien wel te weinig rekening gehouden. De bestuurders en makelaars die in verdenking zijn gesteld hadden de fakkel kunnen doorgeven aan een andere generatie, maar dat hebben ze niet gedaan.”
Romelu Lukaku in de cockpit
Bij Cresta waken ze erover dat iedere cliënt zelf zijn eigen pad kan uitstippelen. “Vroeger werd de carrière van een speler vaak gestuurd door de makelaar. Soms neemt die ook de belangen van de club waar. Da’s een ongezonde situatie waar wij niet aan meedoen. Wij stellen de speler voorop en werken enkel voor de speler zelf.”
“Wij vinden het belangrijk dat de voetballer zelf in de cockpit zit. Het blijft tenslotte hun carrière. Al doen we er bij contractbesprekingen natuurlijk alles aan om het juiste advies te geven en spelers te behoeden voor mogelijke valkuilen.”
Romelu Lukaku is een van de vele voetballers die daarover kunnen meespreken. Bij zijn overstap naar Manchester United in 2017 zit hij in de portefeuille van de wereldberoemde makelaar Mino Raiola. “Romelu wou na Everton graag de overstap maken naar Chelsea. Maar Raiola was toen persona non grata bij Chelsea. Hij had na de transfer van Paul Pogba wel goeie banden met Manchester United en zo is Romelu bij Man U beland. Raiola heeft daar toen ook een stevige commissie aan overgehouden.”
Terugkeer naar Anderlecht
Uiteindelijk is het de moeder van Lukaku die komt aankloppen bij Cresta. “En daar zijn we heel blij om. Romelu is een fantastisch warme mens en iemand die bezeten is van het spelletje. Toen hij aan het einde van vorig seizoen wilde terugkeren naar Inter, wisten we dat het moeilijk zou worden. Maar uiteindelijk is het na lang onderhandelen toch gelukt.”
Pico en Godfried willen vooral weten wanneer Lukaku het voorbeeld van Vincent Kompany volgt en terugkeert naar de paars-witte stal. “Ik moet jullie een beetje teleurstellen. Hij is nog maar 29, dus het zal nog niet voor meteen zijn. Maar dat hij ooit weer in paars en wit zal spelen, dat is zeker. Onlangs heeft hij ook gezegd dat hij ooit trainer wil worden, dus we zullen nog veel plezier beleven aan hem.”
'Romelu heeft zeker een mening over de manier waarop Anderlecht de laatste jaren geleid is. Maar uit liefde voor het instituut houdt hij die denk ik liever voor zichzelf'
Het is nog maar de vraag of de jeugdtrainer van Lukaku en zijn vriend Jean Kindermans nog op de academie zal rondlopen bij zijn terugkeer. “Ik was toch wel even geschrokken toen ik hoorde dat hij moest vertrekken. Samen met Vincent Kompany zijn het in ieder geval twee mensen waar Romelu het diepste respect voor heeft.” Op de vraag of Lukaku ook een mening heeft over de manier waarop de club de laatste jaren geleid is, antwoordt Ledure vastberaden. “Die heeft hij zeker, maar uit liefde voor het instituut houdt hij die denk ik voor zichzelf.”
dEUS en de cabrio van Pico
Verder in de aflevering behandelen we nog het belang van Europees voetbal voor de carrière van Zeno Debast en heeft Godfried nog een vraag over de nieuwe auto van Pico. Die ruilde onlangs zijn Toyota Starlet in voor een cabrio RAV 4. Het is nog niet duidelijk of dat een verbetering is. Oordeel hieronder vooral zelf. Muzikaal afsluiten doen we met ‘1989’ van dEUS.
Lees meer over: Anderlecht , Sport , Sébastien Ledure , RSC Anderlecht , RSCA , Romelu Lukaku , Cresta , operatie propere handen , radio radzinski