De onbeantwoorde vraag voor een betere infrastructuur bedreigt het voortbestaan van het Brussels Basketball Team, tot voor kort gekend als Basic-Fit Brussels. Al zeven jaar lang snakt de club naar een nieuwe zaal, maar die staat er vandaag nog altijd niet. “De situatie is bijzonder moeilijk. Volgende week weten we of we in eerste klasse kunnen blijven”, zegt voorzitter André De Kandelaer aan BRUZZ.
Aanslepend zaaldossier bedreigt voortbestaan Brussels basketbal
Met een post op Facebook liet Serge Crevecoeur woensdag weten na het einde van dit seizoen te stoppen als coach van het Brussels Basketball Team. Twaalf jaar lang, met uitzondering van een kleine uitstap naar het Franse Pau, was hij de architect van het succes van de Brusselse basketbalploeg.
‘Onmogelijk om sponsors aan te trekken’
Maar nu geeft hij er de brui aan. Na zeven jaar van loze beloftes over een betere infrastructuur heeft Crevecoeur naar eigen zeggen ‘geen energie meer over’. De batterijen zijn leeg en zo verdwijnt er niet alleen een basketicoon uit de hoofdstad, maar komt ook de club zelf in moeilijk vaarwater terecht.
"Nieuwe sponsors aantrekken is eigenlijk zo goed als onmogelijk. We zullen dus creatief moeten zijn"
“De situatie is bijzonder lastig. Sponsors haken af door het uitblijven van een nieuwe basketarena. We verloren met Basic-Fit onze hoofdsponsor en ook twee andere commerciële bedrijven hebben al laten weten volgend seizoen niet langer met ons in zee te zullen gaan. Ook zij zijn het aanslepend zaaldossier beu”, legt voorzitter André De Kandelaer uit aan BRUZZ.
“Pas volgende week weten we of we ook de volgende jaargang nog in eerste klasse spelen. Daarvoor moeten we onder andere op zoek naar nieuwe sponsors. Maar de kans dat dat lukt, is eigenlijk zo goed als onbestaande. We zullen dus creatief moeten zijn.”
Van de Primerose tennisclub naar Paleis 12
Het Brussels Basketball Team werkt zijn thuiswedstrijden af in de gemeentelijke sportzaal van Neder-over-Heembeek aan de Lombardsijdestraat. Die is een eersteklasseclub onwaardig, en dat beseft ook de Stad Brussel al geruime tijd. Bijna onmiddellijk na zijn aantreden als schepen van Sport in 2012 kwam Alain Courtois (MR) aandraven met plannen voor een gloednieuwe thuishaven. Die moest er eerst komen op de terreinen van de Primerose Tennisclub in Laken. “Dat leek ook te gaan lukken, maar de bouwvergunning bleef uit omwille van bezwaren van Brussel Leefmilieu over de omliggende groene ruimte”, zegt Courtois aan BRUZZ.
“Daarna zijn we gaan praten met de privémaatschappij die eigenaar was van het Trade Mart-complex aan de Heizel om een plan B uit te werken. Tot 2017 werd dat besproken in de gemeenteraad, maar het jaar voor de verkiezingen is dat in de vergetelheid geraakt. En ik merk dat die piste niet langer op tafel ligt bij de nieuwe meerderheid.”
Toch negeert de opvolger van Courtois, Benoit Hellings (Ecolo-Groen), de club niet. In april vorig jaar keurde hij nog een toelage van 150.000 euro goed om de werking beter te ondersteunen. In een gesprek met voorzitter De Kandelaer maakte hij toen ook duidelijk waarom de bouw van een nieuwe zaal aan het Trade Mart-complex geen vanzelfsprekendheid is.
“Om een zaal economisch rendabel te houden, is het noodzakelijk dat er nevenactiviteiten georganiseerd worden. En met zo’n formule bots je op de Heizel meteen op de belangen van Paleis 12”, vertelt De Kandelaer.
"Verhuizen naar Paleis 12 vind ik nog altijd een goed alternatief. Alleen hebben we niet de middelen om 45.000 euro huur per dag te betalen"
De voorzitter vindt een samenwerking met Paleis 12 wel nog altijd de beste oplossing. Maar die weg loopt (voorlopig) dood. Al is er wel een overeenkomst voor vier thuismatchen per seizoen, betaald door de Stad Brusel.
“Het is voor ons perfect mogelijk om daar voor iedere wedstrijd het parket op en af te bouwen. Dat doen we nu ook al in Neder-over-Heembeek en tijdens speciale evenementen zoals onze X-mas Game in Vorst Nationaal. Alleen ziet Paleis 12 ons als een klant en niet als een partner. En wij hebben niet de middelen om een huur van 45.000 euro per dag op te hoesten.”
‘Breng verschillende sporten samen in één zaal’
Dreigt dan onvermijdelijk de teloorgang van het Brusselse basketbal? En hoe belangrijk is een goed uitgeruste arena in de ontwikkeling van een club? Directeur sportmanagement aan de VUB Jos Verschueren: “Een moderne zaal, met onder meer VIP-zitjes, die makkelijk bereikbaar is, is essentieel om een club verder uit te bouwen. Brussels is het slachtoffer geworden van hun eigen sportieve succes dat nu als een boemerang in het gezicht terugkeert. De infrastructuur moet nu volgen, want dat is naast de fans een belangrijke levensader.”
"In het buitenland hebben pakweg alle grote voetbalclubs ook een basketbalteam. Ik denk dat die formule een uitweg kan zijn voor Brussels"
Om een vroegtijdig basketbaloverlijden te vermijden, ziet Verschueren heil in het combineren van verschillende sportploegen. Hij verwijst daarbij naar de vroegere Simonetzaal in Anderlecht. “In de jaren ’70 werd daar aan hand- en volleybal op hoog niveau gedaan. Ik denk dat die aanpak een uitweg zou kunnen zijn voor Brussels. In het buitenland is dat vandaag al bijna overal het geval. Denk maar aan Fenerbahce, Barcelona, Real Madrid of Galatasaray. Die bekende voetbalploegen hebben ook allemaal een basketbalploeg die meedraait aan de top van Europa. Brussel heeft in ieder geval het potentieel voor een volwaardige basketbalclub.”
Sport op BRUZZ
Lees meer over: Brussel-Stad , Neder-Over-Heembeek , Sport , Sport op BRUZZ , phoenix brussels , Serge Crevecoeur , nieuwe basketzaal , andre de kandelaer , Alain Courtois , Benoit Hellings
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.