De politiezone Brussel-West stuurt dit seizoen bij elke uitwedstrijd van RWDM een agent in burger mee om de Molenbeekse supporters te begeleiden. Zo'n 'spotter' was er afgelopen weekend ook in het stadion van Eendracht Aalst, maar hij kon de supportersrellen niet verhinderen. "Tegen zo'n bende heethoofden kan je niet op", getuigt hij bij BRUZZ.
| Supporters van RWDM in het Edmond Machtensstadion (archiefbeeld).
De burgemeester van Aalst kwalificeerde de match tussen traditieclubs Eendracht Aalst en RWDM van afgelopen zondag als een risicowedstrijd. Dat betekent verhoogde veiligheidsmaatregelen, zoals extra politieagenten in en rond het stadion en een waterkanon.
Er was voor bezoekende supporters ook een combiregeling met identiteitscontrole van kracht. Het toegangskaartje voor bezoekende supporters is gekoppeld aan een vervoersticket, waardoor er meer controle is op wie er nu uiteindelijk in het bezoekersvak zit. Grote groepen zijn bovendien beter te begeleiden dan individuen die mondjesmaat naar de stadions komen.
Voor al zijn uitwedstrijden stuurde RWDM dit seizoen ook telkens een spotter mee. Dat is een agent van Brussel-West die het voetbalreisje van de RWDM-supporters van begin tot einde begeleidt. "Dit seizoen worden we altijd gevraagd door lokale besturen, omwille van de reputatie en de grote supporterskern." Aan het woord is Alex (*), een van de vijf RWDM-spotters van de zone Brussel-West.
Ik ben er niet alleen om fans te identificeren en te straffen, maar ook om ze te helpen.
Spotters ontmoeten de fans al op de plaats van vertrek in Molenbeek en begeleiden de supportersbussen onder politie-escorte over de autostrade naar het stadion van de opponent. "Op die manier voorkomen we dat de bus 'toevallig' stopt bij een café van de harde kern van de tegenstander, of dat er ongewenste relschoppers op de bus stappen."
Dansen op een slappe koord
Alex volgt vooral de risicosupporters van dichtbij. In de tribunes positioneert de agent zich ook altijd in hun buurt. Spotters dansen dan ook op een slappe koord, want zijn tegelijk vriend en vijand van de Ultra's. "We zijn een noodzakelijk goed, maar kennen elkaar goed. Er is wederzijds begrip. Het is nog nooit gebeurd dat RWDM-supporters zich tegen hun spotter keren."
De RWDM-spotters gaan twee keer per maand mee op verplaatsing, maar wonen ook thuismatchen bij om de Molenbeekse aanhang beter te leren kennen. Dat vergemakkelijkt de identificatie, maar creëert ook een vertrouwensband. "Ik ben er niet alleen om fans te identificeren en te straffen, maar ook om ze te helpen en te voorkomen dat situaties escaleren."
Identificatie verloopt vaak stroef
In Aalst konden Alex en zijn collega geen ordinaire rellen voorkomen. "Als het binnen onze fysieke mogelijkheden ligt, kunnen we ingrijpen. Maar hier waren het heethoofden die de boel verziekten. Tegen zo'n meute kunnen we niets doen. We hadden gehoopt de supporterskernen uit elkaar te houden. Dat is helaas niet gelukt."
Daarmee is de kous niet af voor Alex, die nu wacht op de beelden van de politie van Aalst om tot identificatie over te gaan. De vijf RWDM-spotters komen dan samen en proberen de relschoppers te herkennen, zodat ze in het kader van de Voetbalwet een stadionverbod en een boete kan opgelegd worden.
Makkelijk is dat echter niet, zo blijkt. "De heethoofden weten ook wat we doen en verschuilen zich achter bivakmutsen. Als ze gepakt worden, hebben ze gespeeld en verloren", getuigt Alex. Ondanks de combiregeling slaagden Nederlandse amokmakers erin zich tussen de Molenbeekse supporters te mengen. En die kennen de spotters niet.
De heethoofden weten ook wat we doen en verschuilen zich achter bivakmutsen. Als ze gepakt worden, hebben ze gespeeld en verloren.
Vijf keer stadionverbod
Dat de poorten van het Pierre Cornelisstadion in Aalst met brute kracht opengebeukt konden worden door de fans, vindt Alex vreemd. "Maar al bij al konden we de incidenten niet vermijden. Er was al zo'n grote politiemacht op de been en het waterkanon werd heel snel ingezet", aldus de RWDM-spotter.
Dit seizoen maakte Alex al verschillende rapporten op. Vijf daarvan leidden ook effectief tot een stadionverbod. Of dat ook voor de incidenten in Aalst het geval zal zijn, moet de komende dagen en weken blijken. Alex doet het in elk geval met gemengde gevoelens.
(*) Alex is een schuilnaam.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport , Samenleving , RWDM , spotter , Politiezone Brussel-West , Eendracht Aalst
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.