Anderlechtse rugbyclub krijgt nieuw clubhuis
"De druk van de rugbyfederatie en de eisen van de nieuwe spelers zijn veranderd," zegt Christian Van Pestel (54), bestuurder van de rugbyclub en verantwoordelijk voor het clubhuisdossier. "We zitten al 32 jaar in ons huidige clubhuis. Dat volstond voor de amateursport, maar de rugbysport evolueert en wordt veeleisender. In eerste klasse moet je bijvoorbeeld vier vestiaires en twee velden hebben. Je hebt twee snelheden: clubs die nieuwe infrastructuur krijgen en vooruitgaan, en andere die hun oude infrastructuur behouden en langzaam zullen uitdoven."
Aan het dossier van het nieuwe clubhuis wordt al een tiental jaar gewerkt. Vandaag staat vast dat het clubhuis langs het veld komt, aan de straatkant. Het project wordt betaald door de Franse gemeenschapscommissie Cocof en de gemeente Anderlecht. En het wordt een staaltje van energiezuinigheid. "Het clubhuis komt in een groene zone. Het zal gedeeltelijk uit baksteen en gedeeltelijk uit hout opgetrokken worden en volledig opgaan in het landschap. Er komen ook een doorgedreven isolatie, condensatieketels, zonnepanelen enzovoort bij kijken. We willen er een referentie van maken als energiebesparend sportlokaal."
Het nieuwe clubhuis zal een grote cafetaria hebben, met een terras dat op het veld uitkijkt. Op de gelijkvloerse verdieping komen vier spelersvestiaires, één scheidsrechtersvestiaire, een kinesisten- en een fitnesszaal. Naast de cafetaria komt een keuken; samen met de vergader- en archiefzalen en kantoren boven beslaat het complex een zeshonderdtal vierkante meter.
"Al jaren komen we elke donderdagavond na de training samen voor ons open vuur, en dat zal ook in het nieuwe gebouw komen. Het krijgt een centrale plaats in de cafetaria," zegt Van Pestel. "Goede tradities moet je behouden."
Petanque
In het landelijke Neerpede wordt steeds met bijzondere aandacht gekeken naar nieuwe bouwprojecten en naar het behoud van de natuur. Van Pestel verzekert dat er op dat vlak geen enkel probleem is. Er zouden maar een tiental bomen moeten sneuvelen voor het nieuwe gebouw. De meeste andere bomen zouden wel vervangen moeten worden, aangezien ze op hun einde lopen.
Naast het nieuwe clubhuis zal de hele site rond het veld de komende maanden aangepakt worden. "De omheiningen rond het veld worden hersteld. We wilden voor het veld ook een parkeerterrein aanleggen, maar dat mag niet. Daarom denken we eraan een veldje aan te leggen voor de kleinsten. We willen ook graag banken rond het veld hebben. En achter het clubhuis komen twee petanquevelden. Hopelijk trekt dat mensen aan om iets te komen drinken, ook als er geen wedstrijd is. Voor mensen met een handicap komen er parkeerplaatsen en een lift."
"Het huidige clubhuis is eigendom van de gemeente. Het zal verdwijnen of gerenoveerd worden, veronderstel ik; mogelijk leggen ze er parkeergelegenheid aan. We zullen zeker een groot feest houden om het afscheid van ons oude clubhuis te vieren, zoals dat hoort bij een rugbyclub."
Het dossier van het clubhuis is nu ingediend en Van Pestel hoopt eind deze maand, als het dossier terug is, met de aanbestedingen te beginnen. De eerste steen zou idealiter in september gelegd worden en in maart of april van volgend jaar zou het clubhuis af moeten zijn. Doordat het houten deel van het gebouw geprefabriceerd wordt, zal het snel gaan.
Kans grijpen
De Anderlechtse rugbyclub is de oudste van het land. Zo'n tachtig procent van de Belgische rugbyclubs zou volgens Van Pestel door ex-leden van Anderlecht opgericht zijn. De club krijgt nu gloednieuwe infrastructuur op de plek waar haar wortels liggen. "We moeten deze kans grijpen en evolueren. We mogen de trein niet missen. Het zal volk naar de club brengen, en goodwill creëren. In een vuil en klein lokaal is het minder leuk werken. Dankzij dit project zullen de leden gemotiveerd worden om nog meer te investeren in de club. In het najaar wordt het wereldkampioenschap rugby gespeeld - ook dat zal een boost geven. We staan overigens dicht bij promotie naar eerste klasse."
Lees meer over: Anderlecht , Sport
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.