| De Bempt-site waar het nieuwe stadion van Union zou moeten komen.

Architectuurwedstrijd voor veelbesproken stadion Union

JP
© BRUZZ
18/10/2023
Updated: 18/10/2023 17.08u

Terwijl de onderhandelingen over het nieuwe voetbalstadion op de Bempt-site in Vorst nog lopen, heeft de Brusselse bouwmeester een architectuurwedstrijd gelanceerd voor het veelbesproken nieuwe stadion van voetbalclub Union Saint-Gilloise. Gezocht wordt naar een ontwerper die zich wil buigen over de 'visuele identiteit' van het stadion en de integratie daarvan in de omgeving.

"Het is de eerste keer dat er in België een openbare ontwerpwedstrijd wordt gehouden voor de ontwikkeling van een voetbalstadion," zegt staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Ans Persoons (Vooruit.brussels) in een persbericht.

De taak van de nieuwe ontwerper zou zijn om de 'visuele identiteit' van het stadion verder uit te werken binnen de vastgestelde concepten en beperkte ruimte. De winnende ontwerper wordt verwacht aan te sluiten bij de plannen die de afgelopen jaren al ontwikkeld zijn door de bureaus ESA en KSS.

Naast esthetische aspecten is de belangrijkste taak van de geselecteerde medeontwerper om het toekomstige stadion te integreren in de omgeving. Zowel de club als de gemeente Vorst streven naar het behoud van de landschapskwaliteiten van het Bempt-park.

Kandidaten hebben tot 6 november om hun kandidatuur in te dienen. Het definitieve ontwerp van het nieuwe stadion zou worden gekozen in januari, het vergunningsdossier zou mogelijk ingediend worden in juni 2024. Ook de mobiliteitsstudie is momenteel gaande, de resultaten worden in het voorjaar van 2024 verwacht.

Gemeente Vorst 'wacht mobiliteitsstudie af'

Voetbalclub Union is al langer op zoek naar een alternatief voor het huidige stadion in het Dudenpark. Uitbreiden gaat niet op die plek, want het stadion is voor een stuk beschermd erfgoed, wat noodzakelijke aanpassingen bemoeilijkt.

Eerdere onderhandelingen met de gemeente Vorst over de Bempt-site, draaiden uit op een njet. De burgemeester van Vorst wees het voorstel af, vanwege het slechte bod en het feit dat er geen impactstudie is gedaan op het vlak van mobiliteit.

Volgens de CEO van Union, Philippe Bormans, zitten de voetbalclub en de gemeente Vorst "in de laatste fase van de onderhandelingen."

De burgemeester van Vorst, Mariam El Hamidine (Ecolo), zegt tegenover BRUZZ erg blij te zijn dat de club een ontwerpwedstrijd heeft uitgeschreven. Ze hoopt dat die - net als de mobiliteits- en milieueffectenstudies - concrete antwoorden zal opleveren over de mogelijkheid het stadion met sportinfrastructuur te integreren. "Met deze antwoorden kan de gemeente met kennis van zaken een definitief antwoord geven aan de club."

Tot slot zegt El Hamidin dat ze verbaasd is door de volgorde waarin deze studies gebeuren. "We betreuren het dat de aanvragers van de architectuurwedstrijd zich niet kunnen baseren op de conclusies van de mobiliteits- en milieueffectstudies, aangezien deze resultaten nog worden verwacht."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Sport , station brempt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni