Arnaud Destatte geniet na van estafettebrons op EK Barcelona
"Tijdens die run op het Belgisch kampioenschap ben ik van niets naar alles gelopen,' vertelt Destatte. "Het was 18 juli en het EK begon op 27 juli. Mijn laatste kans. Ik moest één concurrent voorbij om mijn ticket voor het EK vast te krijgen. Tijdens de finale ben ik Belgisch kampioen geworden, heb ik mijn record gebroken en heb ik mij geplaatst voor het EK. Het was een mooie dag (lacht)."
Arnaud Destatte liet op zijn veertiende het voetbal varen en koos voor atletiek. Als puber haalde hij goede resultaten, hij verzamelde een paar Belgische titels. De jonge Brusselaar ging elk jaar met rasse schreden vooruit en beleefde in Barcelona zijn grote doorbraak.
"Individueel heb ik de halve finales gehaald en ben ik uiteindelijk achttiende geworden. Daar ben ik blij mee. Ik wou mijn sterke tijd van het Belgisch kampioenschap bevestigen en heb dat gedaan in een competitie waar toch meer stress bij komt kijken. Volgende keer mik ik hoger."
Maar het was vooral met de aflossingsploeg dat Destatte hoge ogen gooide. Vorig jaar al liep hij op het EK -23 naar een vierde plaats op de 4x400 meter, in Barcelona liet hij zich ook gelden bij de grote jongens.
Destatte nam in de finale de eerste 400 meter voor zijn rekening. "Het was stresserender dan het individuele loopnummer, maar mijn ploegmaats en trainer Jacques Borlée hadden me het nodige vertrouwen gegeven. Ik wist ook perfect hoe ik moest lopen."
De Belgische 4x400-jongens eindigden uiteindelijk derde. "Op het moment zelf waren we wat ontgoocheld met die plaats, maar nu ben ik er tevreden mee. We hadden evengoed eerste of vierde kunnen eindigen. Het was een constant gevecht met de andere lopers in een tumultueuze wedstrijd. Er werd vrij veel geduwd."
De bronzen medailles kregen Destatte, de broers Jonathan en Kevin Borlée en Cédric Van Branteghem rond de nek op het prachtige podium in het Olympisch Stadion van Barcelona. "Dat was een zeer mooi moment. Alleen de Brabançonne ontbrak (lacht). Voor mijn eerste deelname is het toch zeer mooi om meteen een medaille te halen."
Geen schrik van hoge lat
Destatte is aangesloten bij sportclub Excelsior. Daarnaast studeert hij kinesitherapie aan de hogeschool Parnasse-Deux Alice in Sint-Lambrechts-Woluwe, waar hij in zijn derde jaar zit. Destatte spreidt er zijn studies.
Als loper ontwikkelt Destatte zich onder de vleugels van trainer Jacques Borlée. "Ik train al een drietal jaar met hem. Het eerste jaar onder zijn hoede heb ik ongeveer één seconde gewonnen op de 400 meter, toch heel wat. Hij heeft me ook leren omgaan met stress, en ook op technisch vlak ben ik erop vooruitgegaan. Dit seizoen heb ik de vruchten geplukt van al dat werk."
De medaillewinnaar is ambitieus en weet wat hij wil. De komende jaren hoopt hij de kansen te krijgen om te bevestigen. "Volgend jaar is er het wereldkampioenschap in Zuid-Korea (in Daegu, TS) en een jaar later de Olympische Spelen in Londen. Het is mijn droom om daar te mogen lopen. Het wordt moeilijk, maar het is een doel. Als je ergens wil geraken, moet je geen schrik hebben om de lat hoog te leggen als je denkt dat het mogelijk is."
Geen Memorial
België heeft een talentvolle generatie lopers. "We kunnen in de toekomst medailles halen op grote tornooien, maar er moet hard gewerkt worden. De broers Borlée steken er wat boven uit, maar daarachter 'vechten' we voor de overige plaatsen in de aflossingsploeg. Dat motiveert ons om steeds beter te doen. Ik ben er zeker van dat we in de toekomst podiumplaatsen kunnen ambiëren op mondiale tornooien."
Al is er volgens Destatte nog werk aan de accommodatie. "In Brussel zouden we wel een indoorzaal moeten krijgen. De meeste atleten trekken tijdens de winter naar Gent om daar in de zaal te trainen, maar dat is niet voor iedereen evident."
De Memorial Van Damme laat Destatte aan zich voorbijgaan. Na een druk jaar en met examens in het vooruitzicht heeft hij besloten zijn seizoen te beëindigen. Maar dat wil niet zeggen dat zijn werk erop zit. "Ik moet nog werken aan mijn snelheid, moet meer kracht ontwikkelen en stabieler zijn tijdens het lopen. Minder onnodige bewegingen maken, zodat al mijn energie gebruikt wordt voor het lopen. Dat zijn details die het verschil kunnen maken."
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.