Basketten op één wiel
"Het is begonnen met mensen die vooral met circustechnieken bezig waren," vertelt speler Benoît Pierard (31). "In 1987 was dat. De circusles is uiteindelijk weggevallen en na een tijd werd het basketbal en hockey. Je kunt ons niet echt een club noemen, we zijn veeleer een vereniging die één keer per week samenkomt om te sporten op onze eenwieler."
Op één wiel rijden krijg je niet zomaar onder de knie. "Je hebt geduld en volharding nodig. Na een tiental uur kun je een basketbalveldje over, maar daarna heb je toch een seizoen nodig alvorens je een echte match kunt spelen."
Een Belgische competitie is er niet, aangezien de sporten amper beoefend worden. Ieder jaar wordt er wel een vriendschappelijke partij georganiseerd tegen de enige andere club van het land (uit Louvain-la-Neuve), en op eenwielerconferenties is er ook steevast een toernooi. Maar daar blijft het bij.
"Op training spelen we na een korte opwarming altijd een wedstrijdje. Dat is echt voor het plezier, we tellen de punten zelfs niet. We hebben trainer noch scheidsrechter."
"De training duurt misschien maar een uur, maar het is wel zweten geblazen. Je bent voortdurend in beweging, we stoppen nooit. Het is eigenlijk een constante sprint. Steeds vooruit en achteruit, de goede positie vinden. Je moet toch wel een goede conditie hebben. Laat het me zo zeggen: we zijn altijd blij als de derde helft begint (lacht)."
Verschillende generaties zijn vertegenwoordigd bij de vereniging. De oprichters zijn intussen al de vijftig voorbij en fietsen er nog lustig rond, net als de jongere generatie, nog prille tieners. Er is een twintigtal leden, zowel mannen als vrouwen. Voor een training daagt normaal ongeveer de helft op. "Ons seizoen loopt van oktober tot mei. We vragen 5 euro per les of 85 euro voor het hele jaar. De eerste les is gratis, en indien nodig worden dan de basisprincipes van het rijden met een eenwieler aangeleerd. Er staat hier ook altijd een eenwieler ter beschikking."
Het blijft trouwens niet bij hockey en basketbal op een wiel, want de club probeert af en toe eens een nieuwe sport uit. 'We hebben bijvoorbeeld al frisbee gedaan en we zouden graag eens polo spelen. Het zou best kunnen dat we binnenkort eens een wedstrijd spelen tegen Brussels Bike Polo. Zolang we maar op ons wiel kunnen sporten.'
Dat wiel wordt volgens Pierard de laatste tijd steeds meer bereden. Het heeft dan ook zijn voordelen. 'Het geeft eerst en vooral wat piment aan het fietsen. Het is ook gemakkelijk mee te nemen. Je kunt er een toertje mee doen en in de winkel gewoon in een kastje wegsteken."
Training in de sportzaal van Drie Linden, Wienerlaan 60, 1170 Watermaal-Bosvoorde.
Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Sport
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.