Deze week kwalificeren de Rode Duivels zich voor Euro 2020. Hoe populair ze ook zijn, alles kan verkeren. Molenbekenaar Robert ‘Bob’ Van Kerkhoven - lang kapitein van Daring Molenbeek en ook zeventien jaar gemeenteraadslid - was van de bijna zevenhonderd Rode Duivels die ooit op het veld stonden met voorsprong de langst levende. Dit jaar zou hij 95 jaar geworden zijn … ware hij twee jaar geleden al niet overleden, zonder dat iemand daarvan op de hoogte was.
| Bob Van Kerkhoven scoort voor de Rode Duivels op de Heizel met een penalty tegen het onoverwinnelijk geachte Hongarije: 5-4.
BRUZZ wilde Bob Van Kerkhoven opzoeken naar aanleiding van de aanstaande interlands van de Rode Duivels, en van de verjaardag van Van Kerkhoven die volgens Wikipedia op 1 oktober valt. Van Kerkhoven woonde tot voor kort met zijn vrouw in hoog-Molenbeek, maar zijn telefoonnummer bleek niet meer in gebruik, en de conciërge wist te vertellen dat hij en zijn vrouw al een tijdje overleden waren.
De burgerlijke stand van Molenbeek bevestigde. Bob Van Kerkhoven is al op 18 juni 2017 overleden, en zijn vrouw nauwelijks acht maanden later. Omdat het echtpaar kinderloos stierf, nadat zij hun zoon Guy al op jonge leeftijd hadden verloren, kreeg het overlijden geen enkele ruchtbaarheid. RWDM, de Belgische voetbalbond noch de media publiceerden een overlijdensbericht of een in memoriam.
Goethals
Bob Van Kerkhoven droeg nochtans twintig jaar lang - van het seizoen 1940-1941 tot 1962 - de zwart-rode kleuren van Daring Molenbeek, een voorloper van RWDM. Jean Boterdael van heemkundige kring Molenbecca, ook verrast door het overlijden, weet dat Van Kerkhoven nog samen in de ploeg stond met Raymond Goethals. De rechtsbenige centerhalf werd uiteindelijk de onbetwistbare kapitein, en speelde er meer dan vijfhonderd wedstrijden in het eerste elftal, zowel in eerste als in tweede klasse.
Van Kerkhoven was geen beroepsvoetballer en had ook geen baantje bij de club, maar was zelfstandig verhuizer in de firma van zijn vader. Trainen op de club kon pas na de dienst om zeven uur ’s avonds. Als hij van Molenbeek naar de Heizel reed om daar de trui van de Rode Duivels aan te trekken, deed hij dat met de verhuiswagen.
Van Kerkhoven was geen vaste waarde in het Belgische elftal dat in die tijd nog werd samengesteld door een selectiecommissie waarin vriendjespolitiek en getouwtrek tussen de grote steden en clubs een rol speelden. Toch werd hij tussen 1951 en 1956 37 keer opgeroepen voor de nationale ploeg, als een van de enige spelers van Daring naast Robert Moyson, tussen de vedetten van Beerschot, Antwerp, Anderlecht en Standard.
Omdat hij ook stevige concurrentie had in de figuur van Louis Carré van Club Luik, bleef Van Kerkhoven meestal op het reservebankje zitten. Dat had ook te maken met de strenge regels die destijds golden voor vervangingen. Spelers wisselen was in clubverband verboden tot het seizoen 1967-1968, en bij de nationale ploegen mocht het alleen in de eerste helft, zelfs al raakte een van de medemaats op het veld geblesseerd.
"Als ze niet tevreden waren, dan zouden ze wel iemand anders op de bank hebben gezet"
WK 1954
Bob Van Kerkhoven klaagde niet. “Als ze niet tevreden waren geweest van mij, dan zouden ze wel iemand anders op de bank hebben gezet,” vertelde hij aan BRUZZ in 2014. Hij genoot van de reizen die de selecties voor de Rode Duivels opleverden en mocht uiteindelijk ook negen keer het veld op, waarmee hij ongeveer aan hetzelfde aantal caps zit als Leander Dendoncker, Jason Denayer, Jordan Lukaku, maar ook Josip Weber, Theo Custers of Fernand Goyvaerts.
Zijn meest bijzondere ervaring was het wereldkampioenschap van 1954 in Zwitserland, het enige WK tussen 1939 en 1970 waarvoor België zich wist te kwalificeren. Hij was de laatste overlevende van de selectie die in Bazel onverhoopt een 4-4 gelijkspel haalde tegen grootmacht Engeland, alvorens de vermoeidheid en de hitte in Lugano resulteerden in een 4-1 verlies en de uitschakeling tegen de Italianen. Van Kerkhoven keerde terug met een Zwitsers klokje als beloning van de voetbalbond.
Penalty
Van Kerkhovens beste herinnering aan de Rode Duivels dateert van twee jaar later, toen op 3 juni 1956 een recordaantal van 59.299 mensen naar de Heizel kwam voor de legendarische vriendschappelijke wedstrijd tegen de onoverwinnelijk geachte Hongaren van Ferenc Puskás.
België won die match met 5-4, en het eerste doelpunt was afkomstig van Van Kerkhoven: “Dat was op een penalty. De match was nog maar tien minuten bezig, de druk was groot. Maar ik had de week voordien met een penalty tegen Antwerp gescoord, dus zei Antwerpspeler Vic Mees lachend dat ik deze penalty dan ook maar moest nemen.”
Van Kerkhoven schoot de bal mooi in het dak van het doel, waarna België eerst nog 1-3 achter kwam, maar de ‘machtige Magyaren’ toch nog met 5-4 versloeg.
Het stille overlijden van een ooit populaire Rode Duivel als Van Kerkhoven stemt dus tot nadenken. Want populair wás Van Kerkhoven destijds. Molenbeeks burgemeester Edmond Machtens zette hem steevast als stemmenkanon op zijn lijst, waardoor de ex-voetballer van 1965 tot 1982 gemeenteraadslid was.
Zijn naam staat bijvoorbeeld te lezen op de eerste steen van het Olympisch Zwembad in de gemeente, en in oude cafés zoals ‘In de Linde’ kan je zijn portret nog zien hangen. Heemkundige kring Molenbecca beschikt over een ruim dossier over de bekende gemeentenaar en leverde ook de foto’s bij dit artikel.
Voetbalhistoricus Peter Mariën bevestigt dat Van Kerkhoven nog steeds de langstlevende Rode Duivel ooit is. Ook al is hij volgens de burgerlijke stand niet op 1 oktober … maar op 1 januari 1924 geboren. Hij werd dus 93 jaar en vijf maanden oud. De nog steeds in leven zijnde oud-Unionspeler en Rode Duivel Augustin ‘TinTin’ Janssens, die op 24 september 90 jaar werd, staat derde op dat lijstje van oudste Rode Duivels, na Théo Collette van CS Verviers.
Met dank aan Heemkundige Kring Molenbecca voor de beelden
Sport op BRUZZ
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport , Sport op BRUZZ , Rode Duivels , bob van kerkhoven , Voetbal , Euro 2020
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.