Brussels Xtreme Park, het overdekte skatepark in Haren, moet op zoek naar een nieuw onderkomen. Het huidige gebouw gaat tegen de grond om plaats te maken voor de nieuwe woonwijk Starcity. Om vaart te krijgen in het dossier roept de eigenaar lokale besturen op om mee te denken. Ook een vertrek naar een locatie buiten Brussel is niet uitgesloten.
Brussels Xtreme Park op zoek naar nieuw terrein, desnoods buiten het gewest
Brussels Xtreme Park is een overdekte ruimte van 2.500 vierkante meter waar onder andere skaters, skeeleraars en steppers zich kunnen uitleven. Het indoor skatepark is naar eigen zeggen het grootste van België. "Onze 5.000 actieve leden kunnen niet zonder een overdekte plaats," klinkt het in de petitie.
Planet Park vzw – de organisatie achter Brussels Xtreme Park – tekende vijf jaar geleden een contract voor het pand aan de Haachtsesteenweg 1385. Aanvankelijk gold dat voor een periode van twee jaar, maar de bezetting is twee keer verlengd: eerst vanwege de coronacrisis, daarna wegens een negatief advies van de overlegcommissie om het pand af te breken. Op dat moment was de vergunning voor de bouw van Starcity nog niet rond. Vijf jaar na de opstart komt het einde van het skatepark nu toch in zicht.
De nood om een nieuwe plek te vinden is hoog, want dit keer is de vergunning om af te breken wel goedgekeurd. Dat zegt de directeur van Planet Park vzw, Anthony Aymard. Het skatepark heeft een uitzettingsbevel ontvangen van de eigenaren van het pand, Colruyt Group en Citydev. Die willen de site volledig leeghalen, om er daarna met de Stad Brussel een nieuwe wijk op te bouwen, Starcity genaamd.
Huurcontract van langere duur
Voor de volgende locatie mikt Aymard op een plek van permanente aard: een contract van tussen de tien en twintig jaar zou ideaal zijn. De tijdelijke contracten brengen volgens de directeur namelijk heel wat extra kosten met zich mee. "In het huidige gebouw hebben we al vijf jaar lang geen water, want de installatiekosten bedroegen 20.000 euro." De directeur wil wel investeren, maar als het om tijdelijke onderkomens gaat betwijfelt hij of het sop de kol waard is.
De afgelopen maanden heeft de bezieler van Brussels Xtreme Park hard gezocht naar een nieuwe locatie. Er zijn gesprekken gevoerd met de burgemeester en de sportdienst van de stad, het kabinet van Brussels staatssecretaris voor Sport, Nawal Ben Hamou (PS), en met Citydev. Voorlopig bleven die gesprekken zonder resultaat, maar Aymard blijft zoeken, ook buiten Brussel-Stad.
Er staat 6,78 miljoen vierkante meter leeg in het Brussels Gewest, zo onderzocht de vereniging Toestand vzw in het verleden al. Naar die leegstand verwijst Aymard ook. "Als we informeren bij een eigenaar zijn er altijd al projecten gepland voor de nabije toekomst, ook al zien we daar meestal niets van."
Olympische ateleten
Om die reden zoekt Aymard ook naar terreinen om een nieuw skatepark te bouwen, maar ook die onderneming heeft voorlopig niets opgeleverd. "Als Brussels Xtreme Park ophoudt te bestaan, gaat er veel verloren", volgens de directeur, die ook beweert dat het park zijn relevantie de afgelopen jaren ruimschoots heeft aangetoond. "Het wereldkampioenschap inline skaten vond bij ons plaats en er trainen verschillende Olympische atleten bij ons, hoofdzakelijk skateboarders en BMX'ers."
De zoektocht beperkt zich niet tot Brussel en de negentien gemeenten. "Terreinen buiten de stad lonken", aldus Aymard. Hij verwijst naar het skatepark Snake Park DIY, in de buurt van Luik. Dat terrein stond al decennia leeg, voor het de thuis werd van een bloeiende skategemeenschap. Voorlopig blijft de hoop weliswaar gevestigd op Brussel. "We hopen dat de politieke wil om deze sporten te steunen er nog is, anders vertrekken we."
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.