Brusselse self made man verrast met Belgische duathlontitel

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
22/07/2013
François Humblet (25) is de verrassende Belgisch kampioen duatlon. De Brusselaar legt zich pas sinds oktober 2012 volledig toe op zijn sport en plukt daar nu al de vruchten van.

François Humblet (25) is de verrassende Belgisch kampioen duatlon. De Brusselaar legt zich pas sinds oktober 2012 volledig toe op zijn sport en plukt daar nu al de vruchten van. Deze titel opent deuren en doet hem dromen van de top. Toch beseft de bescheiden Humblet dat er nog veel geschaafd moet worden aan zijn kwaliteiten.

'I k had tijdens mijn jeugd beter wat meer gezwommen dan spelletjes te spelen op de computer," stelt Humblet. "Dan had ik vandaag heel wat verder gestaan. Maar op mijn vijftiende was ik nog een frêle mannetje en besloot ik te stoppen met hockey omdat ik steeds opzij werd gezet. Ik verdiepte me in e-sports: online sportspelletjes. Op een bepaald moment had ik zelfs de intentie om professional te worden, maar mijn ouders zagen dat niet echt zitten."

De sportmicrobe maakte tijdens zijn universiteitsjaren stilaan opmars. Humblet trainde echter nooit echt constant: fietsen en lopen deed hij regelmatig, maar tussen twee zwemtrainingen zaten soms tussenpozen van maanden. De reden daarvoor was de ontoereikende zweminfrastructuur in de hoofdstad, al gooiden examens en vakantie ook roet in het eten.

"Voor mijn masterstudies besloot ik naar Louvain-La-Neuve te trekken. De problemen om goed te kunnen trainen in Brussel speelden daarbij een rol. Hier heb ik goede infrastructuur voorhanden en kan ik trainen met andere triatleten. Aanvankelijk nam ik ook hier maar af en toe deel aan competities, specifieke triatlontrainingen had ik niet. Mijn prioriteit was een diploma halen. Eenmaal ik dat in handen had, besloot ik voluit voor de sport te gaan."

Uitgefeest
In oktober 2012 werd het startschot gegeven van zijn plan. Loïc Hélin, die hij eerder al had ontmoet bij zijn club (Brussels Triatlon Club), werd zijn coach en Humblet legde zijn lot in diens handen. Hij werd voor het eerst echt omkaderd en ontdekte nieuwe trainingstechnieken.

"In het najaar van 2012 begonnen we met een twintigtal trainingsuren per week, verdeeld over zeven dagen. Het was belangrijk dat mijn lichaam die intensiteit gewoon werd en dat ik een goede fond legde voor het seizoen. Behalve loop-, fiets- en zwemtraining kwam daar ook fitness bij, maar eveneens een wekelijks bezoek aan de kinesist en sportdokter. Ik had niet al te veel problemen met die nieuwe levensstijl. Tijdens mijn studentenleven ben ik helemaal uitgefeest. Daarbij, die opofferingen zijn gemakkelijker te doen als je gemotiveerd bent."

De eenzaamheid van een triatleet neemt de Brusselaar er zonder problemen bij. Hij traint trouwens ook regelmatig met atleten die nog steeds studeren. Ze vormen een hechte groep die het mooie weer maakt in de Franstalige triatlonwereld. Soms iets te hecht. "De jongens zijn me bij momenten beu omdat ik tijdens wedstrijden de meeste punten meegraai (lacht). Maar ze zijn wel blij als ik goed presteer. Het gaat er gemoedelijk aan toe tussen ons, al moet dat toch wat veranderen. Ik moet beseffen dat het nu serieus is. Soms eindig ik tweede zonder echt voluit te gaan en dan denk ik: 'Die overwinning zal die gast goed doen.' Maar dat mag niet. Ik ben te lief, ja. Door steeds meer aan nationale wedstrijden deel te nemen, zal dat veranderen. Het gaat er daar minder vriendschappelijk aan toe en dat is goed voor mij. Zo maak ik vooruitgang."

De aanpak van Humblet wierp de afgelopen weken en maanden al zijn vruchten af. Hij nam deel aan uiteenlopende wedstrijden en boekte een paar mooie successen. Zo kroonde hij zich tot Belgisch universitair kampioen kwarttriatlon. Maar zijn carrière nam een enigszins verrassende wending nadat de triatlon van de meren van l'Eau d'Heure , door te koud water, in laatste instantie een duatlon werd.

"Ik won er vrij gemakkelijk en mijn trainer stelde voor om dan maar deel te nemen aan het Belgisch kampioenschap, dat een week later in Wevelgem plaatsvond. Aangezien niemand me er kende, droeg Loïc me op discreet te blijven. Er waren voornamelijk twee sterke blokken en men keek amper naar mij om. Tijdens het grootste deel van de wedstrijd bleef ik rustig volgen, tot ik bij de wissel naar het fietsen als eerste weg was, samen met een Fransman. Ik moest hem laten gaan omdat hij te sterk was, maar ik was nog steeds de eerste Belg in de wedstrijd. De rondes gingen voorbij en ik bleef maar voorop rijden. Ik ben echt diep moeten gaan, maar die laatste tien meter waren ongelooflijk. Ons plannetje was gelukt! Al besef ik dat het de laatste keer was dat ik me kon wegstoppen."

Dilemma
De sterke prestaties van Humblet hebben heel wat interesse losgeweekt. Normaal gezien zal hij volgend seizoen aan de slag gaan bij een Franse duatlonploeg die aan topcompetities deelneemt. Maar hij staat wel voor een dilemma: triatlon of duatlon?

"Nu ik heb bewezen dat ik op Belgisch vlak goed ben, moet ik op internationaal vlak ook iets kunnen betekenen. Ik ga volgend seizoen wellicht aan een paar duatlons deelnemen, strijden met wereldtoppers en zien hoever ik geraak. Maar triatlon laat ik zeker niet vallen. Je kunt beide disciplines trouwens perfect combineren. Het grote nadeel dat ik heb, is dat mijn zwemkwaliteiten nog zwaar bijgeschaafd moeten worden. Dat is nodig om top te worden in triatlon. Maar ik heb nog wat tijd: voor de lange afstand ben je op je best tussen je 28ste en 32ste."

"Ik had aanvankelijk een tweejarenplan opgesteld, maar ik heb besloten om er vier jaar van te maken. Het zou dom zijn om nu te stoppen. Mijn carrière loopt goed en heel mijn staf motiveert me om steeds beter te doen. Ik wil mijn limieten opzoeken, voluit gaan en zien waar ik uitkom. Ik heb zeker nog een progressiemarge want ik ben nog niet helemaal tot de limiet gegaan. Nu stop ik bijvoorbeeld op training nog te snel met oefeningen, terwijl ik echt tot het uiterste moet gaan."

Humblet weet goed wat hij wil en daarom is hij momenteel volop op zoek naar sponsors. De ambities van de Brusselaar zijn precies en ambitieus: "Ik zou tijdens mijn carrière willen deelnemen aan de wereldkampioenschappen duatlon en aan de halve triatlon, naar de Olympische Spelen gaan en de Iron Man van Hawaï. Met de nodige steun moet dat mogelijk zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni