De snelle ontbolstering van roeier Jean-Benoît Valschaerts

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
16/04/2011
Roeier Jean-Benoît Valschaerts (18) is een snelle jongen. Niet alleen op het water, ook in zijn ontwikkeling. Een jaar na zijn echte roeidebuut mocht hij zich al Belgisch kampioen noemen en beleefde hij een droom op de Olympische Spelen voor jongeren.

'I k was gefascineerd door de roeisport," steekt Valschaerts van wal. "Mijn zus was ermee begonnen en via haar ben ik ermee in aanraking gekomen. Het is een sport waarbij je veel sensaties beleeft. De boot glijdt over het water en als je goed roeit, kun je je echt goed voelen in je boot. Dat is moeilijk te begrijpen als je zelf nog nooit hebt geroeid. Het is ook zeer ontspannend, ondanks de zware inspanning."

Op vijftienjarige leeftijd kroop Valschaerts voor het eerst in een roeiboot. Hij had geen coach en ging maar een tweetal keer per maand te water. Eind augustus 2009 begon het pas echt. "Vanaf toen ging ik bijna elke dag roeien en nam coach Alain Lewuillon, die zelf een mooie roeicarrière heeft gehad, me onder zijn vleugels. Hij zag dat ik ver kon geraken en dat motiveerde mij. Hij was de juiste man op de juiste plaats."

"Ik ben na die augustusmaand snel begonnen met competities, en de resultaten volgden. Op mijn eerste Belgische kampioenschap heb ik meteen goud behaald. In zes maanden tijd ben ik van bijna nergens naar de Belgische top doorgegroeid."

Goede roeiers moeten de nodige kracht, de juiste mentaliteit en bij voorkeur lange armen en benen hebben. Met zijn 1,90 meter zit dat laatste wel goed. Maar de Brusselaar beseft dat hij nog werk voor de boeg heeft. "Techniek speelt een enorm grote rol. Je kunt sterk zijn, maar toch niet goed vooruitgaan. Neem nu onze landgenoot Tim Maeyens, een van de beste roeiers ter wereld. Hij is niet zo groot, maar wel een van de besten dankzij zijn uitstekende techniek. Hij is gewoonweg efficiënter."

"Mijn techniek kan zeker beter. Als je groter bent, is het moeilijker om een goede techniek te hebben, want je zwaartepunt ligt hoger. Maar ik roei nog niet zo lang, dus heb ik nog een mooie progressiemarge."

Valschaerts trok vorig jaar in de dubbeltwee naar het WK. Hij haalde met compagnon met Levi Vandevelde een wat ontgoochelende zeventiende plaats op 27 deelnemers. Het maakte dat Valschaerts pas vrij laat vernam dat hij in de zomer naar de Olympische Jeugdspelen in Singapore mocht. "Ik ben er veertiende geworden op 22. Met een betere voorbereiding had dat beter gekund."

"De Spelen blijven met voorsprong mijn mooiste herinnering, en dat zullen ze ook lang blijven. Het waren echt magische momenten. We zijn er drie weken gebleven en ik had de indruk dat het één lange droom was."

Carrièreplanning
De roeier van de Royal Sport Nautique de Bruxelles staat op zijn achttiende nog maar aan het prille begin van zijn carrière. Op een WK ligt de gemiddelde leeftijd rond de 27. De roeibond heeft alvast een carrièrepad voor hem uitgetekend. "Dit jaar zou ik de top twaalf op het WK onder de 23 jaar moeten halen om dan elk jaar twee plaatsen opschuiven. Zo zou ik op mijn 22ste een finale moeten halen op het WK onder 23. Daarnaast wil ik ook in 2013 en 2015 schitteren op de Universiades, de universitaire Spelen."

Valschaerts volgt een opleiding handelsingenieur in Louvain-la-Neuve. "Een diploma is een must. Maar aangezien de begeleiding jaar na jaar beter wordt en de technische staf gemotiveerd is om het Belgische roeien naar een hoger niveau te brengen, zou ik wel een topsportcontract ondertekenen als ik de kans krijg. Maar dan wel als ik zelf denk dat ik met de wereldtop kan wedijveren."

Valschaerts traint hard, met één groot doel in het achterhoofd. "De Olympische Spelen. Londen 2012 komt wellicht te vroeg, maar Rio 2016 of de Spelen van 2020 is een doel. Ik ben geduldig. Ik wil opnieuw die olympische droom meemaken en zal er alles aan doen om er te geraken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni