Een voetbalwedstrijd spelen: dat mag voorlopig niet meer.

Geen controle op naleving afstandsregels in sportzalen: ‘We rekenen op burgerzin’

TRO
© BRUZZ
21/10/2020

Sinds vorige week zijn alle competities in de amateursporten die nauw contact vereisen opgeschort. De meeste clubs komen niet meer in actie, maar enkele clubs blijven wel trainen en zoeken daarbij soms de randjes van de regels op.

Voetbal, basketbal of judo. Allemaal sporten die op amateurniveau voorlopig niet meer toegestaan zijn in ons hele land voor iedereen ouder dan 12 jaar. Ten minste, als het gaat om the real deal: wedstrijden. Trainingen zonder contact mogen nog doorgaan. De meeste Brusselse sportzalen bleven ook gewoon open, onder meer om de jeugd onder de 12 hun uitlaatklep niet te ontnemen.

“Alle competities zijn geannuleerd,” zegt Nikolas Van Dievoet van de sportdienst in Sint-Gillis. “Maar de clubs die bij ons een zaal huren, mogen nog altijd komen. Ze moeten wel akkoord gaan met de regels: alleen trainen zonder nauw contact.” Dat wil zeggen: individueel lopen, fitnessoefeningen of met een bal trappen of schieten. “De meeste clubs hebben daar geen trek in en zijn gestopt.”

"De meeste clubs zijn ook bij ons gestopt. Een voetbalclub heeft besloten om te gaan badmintonnen, daarbij kun je immers wel afstand houden”

Marieke De Sutter, VGC

De clubs die wel nog komen in de gemeentelijke sportzaal in Sint-Gillis, nemen het niet altijd zo nauw met de regels, verneemt onze redactie. “We hebben dit in de periode na de eerste lockdown ook gezien,” geeft Van Dievoet toe. "Het gebeurt dat clubs die komen spelen na verloop van tijd toch een korte match tegen elkaar beginnen.” Zelf heeft hij echter geen weet van zulke gevallen de laatste week.

Geen controle

Er wordt dus niet gecontroleerd op het naleven van de regels in de Brusselse sportzalen. “Wie zou dat moeten doen?”, vraagt Van Dievoet zich af. “Er is wel meestal een zaalwachter aanwezig, maar die is niet aangesteld om de sporters te controleren. We doen ook een beroep op het gezond verstand van de mensen zelf.”

Elders klinken gelijkaardige geluiden. Zoals bij Marieke De Sutter van de sportdienst van de VGC, die de sportzalen Emmannuel Hiel in Schaarbeek en Comenius in Koekelberg beheert: “De zaalwachter is geen politieagent. Als een club zich zou misdragen, kunnen we die de volgende keer niet meer toelaten.” Maar zo’n sanctie was voorlopig nog niet nodig volgens De Sutter. “De meeste clubs zijn ook bij ons gestopt. Een voetbalclub heeft zelfs besloten om te gaan badmintonnen, daarbij kun je immers wel afstand houden.”

BMI in Balans_sportworkshop

| Sporten met voldoende afstand mag nog wel.

Dat geldt ook voor de sportclubs in Brussel-Stad. “Wij hebben geen signalen ontvangen dat er regels geschonden werden,” aldus het kabinet van Brussels schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo). “We volgen de regels van hogerhand en houden de situatie in de gaten. Je kunt moeilijk 24 op 7 alle zalen controleren. We rekenen meer op sociale controle.”

Vrijdag afwachten

Lokale burgemeesters kunnen zalen wel sluiten indien zij vaststellen dat er overtredingen plaatsvinden of wanneer de verspreiding van het coronavirus te wild om zich heen slaat in de omgeving. Dat deed bijvoorbeeld Emir Kir in Sint-Joost-ten-Node eind september.

De zaalverantwoordelijken die BRUZZ contacteerde, zijn niet overtuigd van het nut van meer controlemechanismen. Niet alleen omdat de meeste clubs de regels volgens hen goed opvolgen, maar ook omdat de regels komende vrijdag mogelijk weer strenger zullen worden. “Misschien dat het dan meteen ook een stuk duidelijker is,” oppert Van Dievoet. Wanneer alle sport voor volwassenen geschrapt wordt, is er ook geen kans meer om stiekem een wedstrijdje te spelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sport , Samenleving , contactsporten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni