Goed licentienieuws voor Anderlecht, Union én RWDM

TDN
© Belga - BRUZZ
09/04/2020
Updated: 09/04/2020 10.32u

RSC Anderlecht heeft woensdagavond zijn licentie voor volgend seizoen op zak gestoken. Toch mag paars-wit nog niet op beide oren slapen, want KV Oostende ziet belangenvermenging van RSCA-voorzitter Marc Coucke en tekende verzet aan tegen de Brusselse licentie. Ook Union en RWDM kregen goed nieuws.

De Licentiecommissie ging er met de grove borstel door. Van de 29 voetbalclubs die een proflicentie hadden aangevraagd kregen er tien negatief nieuws. Tot dat lijstje behoorde verrassend ook topclub Standard. Maar de Brusselse teams, inclusief RWDM, kregen het belangrijke document.

Voor Anderlecht was dat toch nog een dubbeltje op zijn kan. Licentiemanager Nils Van Brantegem gaf een positief advies, maar KV Oostende, Waasland-Beveren en Virton vielen de licentie van de recordkampioen openlijk aan. De connectie tussen Wouter Vandenhaute en het makelaarsbureau Let's Play doet vragen rijzen. Een makelaar mag niets te zeggen hebben bij een voetbalclub, dus RSCA flirtte met de regels.

Er kwam ook kritiek op de dubbele rol van Coucke, die via zijn holding Alychlo een overname van Oostende door Amerikaanse investeerders zou tegenhouden. Dat zit zo: Coucke is eigenaar van de tribune van zijn ex-club, maar zou de huurprijs voor het stadion niet willen laten zakken. Bovendien eist de RSCA-preses nog geld van KV Oostende.

Voorzitter Marc Coucke in de tribune van RSC Anderlecht in het Lotto Park

| Voorzitter Marc Coucke in de tribune van RSC Anderlecht.

De Licentiecommissie boog zich over beide problemen. Voorzitter Marc Coucke en ceo Karel Van Eetvelt voegden aan het dossier een ondertekende verklaring toe die de rol van Vandenhaute uitklaart. Daarin stipuleerden ze dat er geen contractuele relatie is tussen RSCA en Vandenhaute, dat Vandenhaute een louter adviserende rol heeft, geen invloed uitoefent op het reilen en zeilen van de club en ook geen uitvoerende macht heeft. Die verklaring bewees voldoende dat RSCA geen inbreuk maakt op de reglementen.

Daarnaast werd er ook over Anderlecht gesproken tijdens de zitting van KV Oostende voor de Licentiecommissie. De kustploeg vroeg om te oordelen over de invloed die Coucke zou hebben op de verkoop van Oostende, maar de Licentiecommissie weigerde. "Die vraag is niet relevant voor jullie aanvraag", lezen we. De Licentiecommissie wijst erop dat een schuldeiser die zijn geld wil niet noodzakelijk een "beduidende invloed uitoefent".

Toch mag RSCA nog niet op beide oren slapen. KV Oostende, dat bij gebrek aan een overnamedeal zelf naast een proflicentie greep, laat het er echter niet bij en stapt nog naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) om de toegekende licentie van RSC Anderlecht aan te vechten. Het valt niet uit te sluiten dat nog clubs zich aansluiten bij het Oostendse verzet.

Union slaagt met vlag en wimpel

Behalve RSC Anderlecht nam ook Union zijn licentie voor 1A en 1B in ontvangst. En ook de Europese licentie werd opgestuurd naar het Dudenpark. Dat is een primeur voor de Unionisten, aan wie vorig jaar die Europese licentie nog werd geweigerd bij gebrek aan een adequate jeugdopleiding.

Het is het bewijs dat Union goed werk levert. Sinds de komst van investeerder Tony Bloom en ceo Philippe Bormans bouwde l'USG zijn administratie uit, zette het sociale projecten op poten en koos het een duidelijke sportieve lijn. "De toekenning van de Europese licentie is een nieuwe stap vooruit", kloppen de Brusselaars zich op de borst.

Het Joseph Mariënstadion voldeed weliswaar niet aan de Europese stadionnormen. Pro forma verbindt Union er zich toe Europees te voetballen in het Koning Boudewijnstadion op de Heizel.

RWDM naar 1B?

RWDM kende een wisselvallig seizoen en strandde op de zesde plek in de eerste amateurklasse. In principe geeft die positie geen recht op een promotieplek, maar door de coronacrisis werd een streep getrokken onder de competitie. En dus bepaalt een eindronde niet langer over stijgen naar 1B.

Zowel infrastructureel als financieel bewezen de Molenbekenaren aan de Licentiecommissie klaar te zijn voor het profvoetbal. Net als vorig jaar kreeg RWDM dan ook de licentie voor 1B, de reeks waarin ook Union voetbalt. Van de vijf profclubs uit de eerste amateurklasse die de poging waagden, slaagden enkel kampioen Deinze en RWDM.

KMSK Deinze is daardoor zeker van promotie, maar ook RWDM maakt nog kans om op te gaan naar de Proximus League. Dat heeft te maken met de beslissing om Lokeren, Roeselare, Virton en Lommel de 1B-licentie niet toe te kennen. Mocht een van die profclubs ook in beroep naast het belangrijke kleinood grijpen, dan neemt RWDM de vrije plaats in 1B in.

Sport op BRUZZ

In Sport op BRUZZ verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sint-Jans-Molenbeek , Vorst , Sport , Sport op BRUZZ , RSC Anderlecht , Union Saint-Gilloise , RWDM , licentie voetbal , Uptown

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni