Historische derby's (3): 1984-85, herinneringen aan een groots verleden

FVDE
© BRUZZ
15/12/2016

Op 23 december kruisen RWDM en Union de degens, in een derby die meteen herinneringen oproept aan het roemrijke verleden van beide clubs. BRUZZ zendt de wedstrijd vrijdag live uit, en zet in aanloop enkele historische derby’s uit het verleden in de kijker. Vandaag: de duels in tweede klasse uit 1984-85.

Wisselden Daring en Union elkaar voor de Eerste Wereldoorlog en in het Interbellum elkaar nog af als grootmachten in het Belgisch voetbal, dan werd het heel wat stiller nadat de Wereldoorlogen achter de rug waren. Net voor de Tweede Wereldoorlog onderging Daring een verplichte degradatie omdat het een speler van Union zou omgekocht hebben. Union zelf degradeerde in 1949 voor het eerst uit eerste klasse. Beide clubs zouden nooit meer de topploegen van weleer zijn: met RSC Anderlecht, voordien nog een liftploeg, stond er immers een nieuwe Brusselse topclub op.

Van Daring naar RWDM
De tweede helft van de 20ste eeuw heeft dus heel wat minder spectaculaire ontmoetingen tussen beide clubs te bieden. Toch springt één seizoen erbovenuit: 1984-85. Daring was toen al gefusioneerd met Racing White tot RWDM, en het was meteen de eerste derby onder de nieuwe naam. De laatste ontmoeting tussen Daring en Union dateerde immers al van 1969.

Beide clubs hadden al veel van hun pluimen verloren, want het ging om competitiewedstrijden in tweede klasse. Voor Union was de tweede afdeling al langer het hoogst haalbare, en RWDM was een jaar voordien voor het eerst gedegradeerd, amper negen jaar nadat de jonge club de landstitel had gepakt.

Op papier hadden deze duels dus veel minder historische waarde dan de heroïsche krachtmetingen tussen de twee grootse clubs, maar de beleving rond de wedstrijden geeft een heel ander beeld. RWDM – Union, op 2 december 1984, was een duel waar in heel Brussel reikhalzend naar werd uitgekeken. Het stadion was gevuld als in de oude dagen, en overal weerklonken verhalen over vroeger.

“Ongelofelijk, wat een recette bezorgt die derby met Union ons”, vertelde RWDM-secretaris Philippe Ettendorf in de pers. “Wij tellen twintigduizend betalende toeschouwers. Dat is meer dan tegen Anderlecht vorig seizoen.” De secretaris had naar eigen zeggen zodanig veel tijd nodig om de recette te tellen dat hij een groot deel van de eerste helft miste.

'Met veel hart en oprecht'
“Het gebeuren was vrolijk begonnen met in stoet de broederlijke optocht naar het stadion. Iets echt Brussels: zin voor amusement, een beetje frivool zelfs, maar met veel hart en oprecht”, schreef een krant destijds over de derbytaferelen. “Je had die kleurrijke optocht van de supportersclubs eens moeten zien, dat bonte gewemel van aanhangers, die hun roodzwarte lievelingskleuren nog eens hadden bovengehaald, om duidelijk te maken dat zij van Molenbeek zijn en die joelende stemmen moeten horen, die van Molenbeek eindelijk weer eens die volkse wijk hebben gemaakt, die er nu al lange tijd ontbrak.”

De match zelf werd een bolwassing voor Union: RWDM vernederde de vroegere rivaal met ruime 6-1-cijfers. Paul ‘Polleke’ Demesmaeker, die later met KV Mechelen nog een Europacup zou winnen, was de absolute matchwinnaar met drie doelpunten.

Lees verder onder de foto's

De terugwedstrijd was heel wat spannender. Het was bovendien de voorlaatste wedstrijd van het seizoen, en RWDM had de drie punten nodig in de strijd om de titel. Dat de derby leefde, werd bewezen door het uitpuilende Dudenpark: meer dan 15.000 toeschouwers tekenden present. Het Joseph Marienstadion beschikte toen nog over staantribunes achter doel, en dus was de capaciteit groter.

De iconische staantribune langs de zijkant, nu thuishaven van de fanatieke Unionfans, zat bomvol met RWDM-fans. Vele Molenbekenaren legden de dikke vijf kilometer van Molenbeek naar het Dudenpark te voet af: ze waren 's ochtends vertrokken en stopten onderweg in elke kroeg. Wat zij zich nog herinneren van de match is niet duidelijk, maar hun ploeg won wel met 0-1, weliswaar na een strafschop die er geen was. De zogenaamde fout werd gemaakt door Unionverdediger Danny Ost. Vorig jaar was hij de eerste trainer van het nieuwe RWDM.

De fans van RWDM bestormden na de match het veld, in afwachting van het resultaat van titelconcurrent Racing Mechelen. Die club won echter ook, en dus moest RWDM nog een week wachten om de titel te pakken en opnieuw naar eerste klasse te promoveren. Het was meteen de laatste keer dat RWDM en Union elkaar in competitieverband tegenkwamen.

Historische voetbalderby's

Af en toe kruisen RWDM, RSCA Anderlecht en Union Saint-Gilloise ergens de degens, in derby's die meteen herinneringen oproepen aan het roemrijke verleden van de clubs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Historische voetbalderby's

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni