Jan Vertonghen voor twee seizoenen naar Anderlecht: 'Ik kan deze groep iets bijbrengen'

02/09/2022
Updated: 02/09/2022 16.58u

Jan Vertonghen, de 35-jarige Rode Duivel met de meeste wedstrijden voor de Belgische nationale ploeg achter zijn naam, tekent een contract voor 2 seizoenen bij RSC Anderlecht. De verdediger komt over van Benfica.

De intussen 35-jarige recordinternational verlaat in een zoektocht naar speelminuten de Portugese hoofdstad en ondertekende in het Astridpark een contract voor twee seizoenen, zo bevestigde RSCA vrijdagmiddag. Vertonghen is met 139 interlands recordhouder aller tijden bij de Belgische nationale ploeg, waar hij meer dan 15 jaar na zijn debuut (2 juni 2007 tegen Portugal) nog steeds basisspeler is. Hij hoopt bij paars-wit voldoende speelgelegenheid te vergaren met het oog op het WK van later dit jaar in Qatar.

'Controle behouden'

Vertonghen zegt dat de belangrijkste reden van zijn transfer is dat hij "de controle wilt behouden over zijn carriere". "Ik wil zelf beslissen wanneer ik stop met voetballen en met welk gevoel", deed hij uit de doeken.

"De laatste weken was ik dat gevoel wat verloren. Anderlecht bood me een tweejarig contract en nadien zal het er vermoedelijk opzitten. Ik heb nog steeds veel ambitie", aldus Vertonghen.

De eerste contacten met paars-wit dateren van afgelopen week. "Het telefoontje van Wouter kwam op een goed moment", lacht de verdediger, die aangeeft dat het "een moeilijke keuze was" omdat alles heel snel ging. "Ik moest snel handelen en daar hou ik niet van", vertelt de speler.

Rode Duivels

Zijn stek bij de WK-selectie van de Rode Duivels verzekeren is niet de grootste drijfveer van Vertonghen. "Ik heb met Roberto Martinez gesproken voor ik bij Anderlecht tekende, maar ik had geen schrik voor het WK", vertelt hij.

"Bij Benfica zijn er geblesseerden op mijn positie, dus had ik kunnen spelen. Ik wil evenwel belangrijk zijn voor het team." Toch is hij naar eigen zeggen naar hier gekomen voor Anderlecht en niet voor de nationale ploeg.

Jeugd

Vertonghen genoot zijn jeugdopleiding bij Beerschot en ging in 2003 op 16-jarige leeftijd voor Ajax voetballen. Nadien volgden onder meer passages bij Tottenham en Benfica, waar hij de voorbije twee seizoenen doorbracht. Bij de voorbereiding op het huidige seizoen bleek echter dat Vertonghen bij de grootmacht in de Portugese hoofdstad niet veel meer aan spelen zou toekomen. Vertonghen speelde nooit eerder in de Belgische competitie en zal bij RSCA dus zijn debuut in eigen land maken.

De verdediger krijgt rugnummer 14 bij de Belgische recordkampioen. "Er waren in het verleden al contacten met RSC Anderlecht, maar plots vielen alle puzzelstukjes in elkaar", vertelt Vertonghen in een eerste reactie. "Ik volg het project van de club al langer en ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn ervaring deze groep iets kan bijbrengen. Dit is gewoon de juiste stap in mijn carrière en ik kijk er enorm naar uit om mijn eerste wedstrijd in het Lotto Park te spelen."

'Ervaring delen'

"Jan is zeer gemotiveerd om de volgende twee seizoenen alles te geven voor deze club", klinkt het bij CEO Peter Verbeke. "Hij heeft concrete doelen voor ogen met RSCA. Met zijn winnaarsmentaliteit, ervaring en uiteraard zijn kwaliteiten is hij een grote aanwinst voor deze kern."

Vertonghen arriveert in een selectie die bol staat van de jonge spelers. "Ik denk dat ze van mij verwachten dat ik een rol als mentor opneem, maar dat vloeit natuurlijk. Ik ga proberen iedereen te helpen en mijn ervaringen te delen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni