Karting: Sami Luka gaat voor de wereldtitel
'Het Belgische kartingniveau is zeer hoog," vertelt Sami Luka. "We zijn bij de besten in de wereld. In de finale van het wereldkampioenschap waren we bijvoorbeeld met zeven Belgen op een totaal van 34 rijders. Dat kan toch al tellen."
Sami Luka heeft met de Belgische titel zijn eerste grote titel binnengehaald. De jonge Brusselaar maakt zienderogen vorderingen, en wil volgend seizoen voor de Europese titel of voor de wereldtitel gaan. Luka is op tienjarige leeftijd begonnen met karten. Na een paar rondjes op een indoor parcours was hij meteen verkocht. Hij keerde regelmatig terug, en bleek talent te hebben. "Op het parcours van Mariembourg, waar ik toen meestal ging rijden, mochten de indoorrijders eens buiten rijden," vertelt Luka. "Het stond mij meteen aan en sindsdien heb ik nooit meer binnen gereden. De overgang was niet gemakkelijk, want de manier van rijden is helemaal anders. Het gaat sneller en is volgens mij ook professioneler."
Al snel bleek dat Sami Luka een groot talent is. Het duurde niet lang voor hij een team vond: Verdaasdonk. "Ik rij nog altijd voor dat team. Het is een privéteam en ik heb er een eigen mecanicien. Verdaasdonk heeft een tiental rijders: Belgen, Fransen, Finnen enzovoort."
Het leven van Luka staat in het teken van karting. Een groot deel van zijn tijd gaat eraan op. "De wedstrijden duren drie dagen. Je hebt de voorbereiding op de wedstrijd, de chrono's en de finale. En als er geen competitie is, dan ga ik in Waver op een parcours rijden om contact met de kart te behouden en om nieuwe stukken te testen."
"Op financieel vlak vraagt de sport grote inspanningen. Gelukkig hebben mijn ouders mij altijd gesteund en geloven ze in mij. Wat ik tijdens competities win aan premies, kan de kosten niet dekken. Je moet echt gepassioneerd zijn. Ondertussen heb ik gelukkig een paar privésponsors."
Kickboksen
Een goede kartingrijder moet een goede techniek en de juiste feeling hebben. Maar ook op fysiek vlak vergt de sport heel wat inspanningen. "Ik speelde tot verleden jaar voetbal bij FC Brussels, maar daar ben ik mee gestopt. Behalve karting doe ik nu nog kickboksen. Ik doe dat vooral om mijn conditie op peil te houden. Ik zit ook in mijn eerste jaar aan de hogeschool, waar ik lichamelijke opvoeding volg. Ook daar doe ik genoeg aan sport. Elke dag ben ik doodmoe als ik in mijn bed kruip."
Karting wordt weleens 'de kleine Formule 1' genoemd. De wedstrijden verlopen grotendeels identiek (voorbereiding, chrono, finale), en snelheid staat centraal. Formule 1 is voor Luka nog een verre droom, maar hij rijdt ondertussen al in heel Europa. "Ik heb dit jaar het Belgische kampioenschap gereden, dat ik heb gewonnen, en het Franse kampioenschap, dat voor alle nationaliteiten open staat. Ook in Frankrijk reed ik voor de titel, maar door een accident in de laatste manche ben ik uiteindelijk vierde geëindigd."
Voor het Europese kampioenschap kon Luka zich niet plaatsen, tot zijn grote ontgoocheling. Op het wereldkampioenschap werd hij verdienstelijk dertiende. Hij zette er de beste tijden neer, maar was door een accident in het begin van de wedstrijd teruggeslagen tot de dertigste plaats. "Anders had ik misschien gewonnen. Ik had wereldkampioen kunnen worden."
Groot hart
Volgens zijn vader heeft Luka het laatste jaar veel vooruitgang gemaakt. Vooral mentaal staat hij sterk. "Sami heeft een groot hart, is een vechter en heeft veel respect," vertelt vader Luka. "Zijn grootste kwaliteit is dat hij altijd meer wil, wat er ook gebeurt. Toen hij in Genk de finale (van het EK, red.) niet haalde, is hij toch naar die finalewedstrijden gaan kijken. Ik denk dat weinig mensen dat zouden doen."
In de toekomst wil Luka professioneel kartingrijder worden. Of zelfs naar de Formule 3 of 1 overstappen. Maar daarvoor moet hij goed omringd zijn - en veel geld hebben. "Ik droom natuurlijk van die carrière. Maar ik ga ook nog naar school. Totnogtoe volg ik nog altijd al de lessen, maar ik heb een topsportstatuut aangevraagd. Of ik het zal krijgen, weet ik niet, want karting is in België wat miskend. Dat is spijtig. Veel mensen zouden er zeker en vast van genieten. Als mijn vrienden en familie komen kijken, dan staan ze altijd versteld. Het gaat zeer snel en het is spectaculair, want er wordt veel voorbijgestoken. Ik kan het iedereen aanraden."
Lees meer over: Sport
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.