KRC Genk heeft dinsdag in een persbericht aangegeven niet akkoord te gaan met de beslissing van het Professional Refereeing Department (PRD). Het PRD besloot maandag dat het duel tussen Anderlecht en Genk, ondanks een controversiële penaltyfase, niet herspeeld hoeft te worden. De klacht van Genk werd ongegrond verklaard. De Limburgers gaan nu een beroepsprocedure aan.
KRC Genk gaat in beroep tegen beslissing om Anderlecht-Genk niet over te doen
"Na analyse van de motivering blijven we achter met een gevoel van verbijstering en teleurstelling," zo reageert Genk dinsdag. "We dragen als club sportiviteit hoog in het vaandel en trachten steeds de meest professionele omstandigheden te creëren om onze ambitieuze doelen te verwezenlijken. Topsport kan enkel op het hoogste niveau beoefend worden als alle betrokken partijen het hoogste niveau nastreven."
Genk had een klacht ingediend bij het PRD na een controversiële penaltyfase op 23 december in de competitiewedstrijd tegen Anderlecht. Genk-kapitein Bryan Heynen zag zijn elfmeter gekeerd door Anderlecht-doelman Kasper Schmeichel, maar in de herneming scoorde Yira Sor. Diens doelpunt werd na enkele verwarrende minuten echter afgekeurd door ref Nathan Verboomen omdat Sor te vroeg het penaltygebied was ingelopen.
Het PRD bevestigde nadien dat Genk een nieuwe penalty had verdiend omdat ook twee spelers van Anderlecht, Yari Verschaeren en Mario Stroeykens, te vroeg het strafschopgebied waren ingelopen. Maandag oordeelde het PRD dat de scheidsrechters het reglement wel kenden, maar zich louter vergisten bij hun oordeel. Daarmee was een nieuwe match voor het PRD van de baan.
Geloofwaardigheid
Genk aanvaardt dat er menselijke fouten gemaakt worden door de scheidsrechters. "Maar dat de spelregels niet gekend noch toegepast worden, kunnen we onmogelijk accepteren," leggen de Limburgers uit. "Verklaren dat men niet gekeken heeft naar de Anderlecht-spelers op moment van het nemen van de strafschop, tart elke verbeelding."
De club hekelt ook de rol van het Professional Refereeing Department. "We trekken de verklaringen van de bevoegde refs niet in twijfel. De conclusies die hier door het Professional Refereeing Department uit getrokken worden echter wel, temeer omdat het Professional Refereeing Department zich in deze zaak opwerpt als betrokken partij en rechter. Ons inziens gaat het eenzijdig focussen op de positie van Yira Sor en het niet bekijken van de Anderlecht-spelers in deze fase om een overduidelijke vergissing in de toepassing van de spelregels."
"We weigeren ons als ambitieuze topclub neer te leggen bij deze beslissing en zien voldoende juridische grond om in het belang van de geloofwaardigheid van het Belgische voetbal de procedure verder te zetten. We rekenen op een spoedige behandeling van deze procedure," aldus nog de club. Het is nog onduidelijk of het beroep voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) of voor de Disciplinaire Raad zal komen.
Genk pleit tot slot nog voor het openbaar maken van de communicatie tussen VAR en scheidsrechters. "Dat zou leiden tot duidelijkheid en kan bijdragen tot de professionalisering van het Belgische professionele voetbal," zo eindigen de Limburgers hun persbericht.
Lees meer over: Anderlecht , Sport , KRC Genk , RSCA , Professional Refereeing Department , beroepsprocedure , PRD